VIDEO Există cale de mijloc pentru Putin? Fost șef al SIE: „Nu-și poate permite să pară slab. Știe că, dacă nu mai este omul cel mai puternic…”

Publicat: 24/03/2022 | 21:17

General (r) Silviu Predoiu a fost invitatul lui Marius Tucă la ediția specială ”Războiul din Ucraina”, transmisă live de Gândul. Fostul șef al SIE a vorbit despre marea vulnerabilitate a lui Vladimir Putin, punctând în același timp și faptul că, dacă semnele ar fi fost decriptate la timp, întreaga tragedie ar fi putut fi evitată. 

Reamintim că astăzi s-a împlinit o lună de când Rusia a invadat Ucraina, mai exact pe 24 februarie 2022. Până acum, pierderile, atât cele umane, cât și cele economice, sunt uriașe.

Războiul unui om împotriva unei țări

„În mod evident, indiscutabil, răspunderea militară pentru ceea ce se întâmplă în Ucraina, pentru agresiunea împotriva Ucrainei, aparține lui Putin. Eu nu spun Rusiei pentru că este un paradox. Acesta este războiul unui om împotriva unei țări. Este războiul lui împotriva Ucrainei. Ucraina care l-a trădat pe el. El a spus anul trecut, în iulie, că Ucraina și Rusia sunt un singur popor și ei nu au fost de acord. Ei l-au trădat pe el și trebuie pedepsiți. Dar, dincolo de acest lucru, de războiul acesta pe care-l vedem, cu răspunderea militară exclusiv la Putin, dacă vorbim de răspunderea politică, lucrurile se schimbă un pic. Rămân în continuare la opinia mea că acest conflict ar fi putut fi prevenit.

Am sperat, în fiecare moment, că am înțeles suficient de mult și că putem să-l evităm. Mie mi se pare că ne-am însușit foarte bine niște lecții din alte conflicte:  fermitatea în dialogul cu agresorul. Nu ne-am însușit să citim semnele care ne puteau permite să prevenim.”

Generalul (r) Silviu Predoiu a explicat și motivul pentru care Vladimir Putin nu-și poate permite să dea semne de slăbiciune în fața adversarilor săi.

„Eu rămân la părerea mea: invazia nu a fost primul punct pe agenda lui Putin! Părerea mea este că această demonstrație de forță prin comasare la frontieră era un element în negociere.  Studiind și citind și așa cum cunoaștem personajul, este că el a sperat că SUA va intra într-un dialog cu el, că-l va recunoaște ca pe un partener de dialog egal. SUA a respins clar dialogul. Putin s-a întors către NATO care l-a respins la fel. S-a întors către Europa și, apoi, pe acel fundal, în care parcă voiam să fie, anunțam în fiecare zi – va fi mâine, va fi la miezul nopții- poftim că s-a întâmplat…

Chiar dacă, prin anunțurile repetate că va ataca, încercai să-l faci să nu atace, trebuie să înțelegi cu cine discuți. I-ai pus orgoliul la îndoială. I-ai pus fermitatea la îndoială. Iar dacă Putin nu-și poate permite ceva, este să pară slab! Pentru că, pentru el, în joc nu este mandatul de președinte, este mult mai mult. El nu poate să zică mă retrag, știe că dacă nu mai este omul cel mai puternic, nu mai este! Nu există cale de miloc. El nu iese la pensie, nu se retrage.”

 

Află totul despre războiul din Ucraina doar la Marius Tucă Show pe gândul.romiscareaderezistenta.ro, pe paginile de Facebook Marius Tucă și Gândul și pe canalul de YouTube Gândul.

This browser does not support the video element.