Virusolog român din Noua Zeelandă, despre criza COVID-19: ”Să renunţăm la aroganţa asta specifică speciei. Acest virus va rămâne cu noi pentru totdeauna…”

Publicat: 21/04/2020 | 08:43
Virusolog român din Noua Zeelandă, despre criza COVID-19: ”Să renunţăm la aroganţa asta specifică speciei. Acest virus va rămâne cu noi pentru totdeauna...”

Virusologul Mihnea Boștină lucrează la o universitatea din Noua Zeelandă și, prin natura meseriei, urmărește permanent acest asediu pe care virușii îl susțin permanent, la nivel mondial. Specialistul este încrezător în ceea ce privește descoperirea unui vaccin împotriva COVID-19 până la sfârșitul acestui an, însă este de părere și că a fost făcută ”o greșeală istorică”.

Mihnea Boștină susține că nu a fost luată în calcul apariția unui nou coronavirus, cu toate că – din punct de vedere medical – au existat două ”avertismente serioase” – Sars-ul din 2003 şi Mers-ul din 2013.

”În primul rând a fost greşeala istorică de a nu lua în calcul apariţia unui nou coronavirus pentru că asta din păcate însemna bani. Deşi am avut două avertismente foarte serioase pe care le-am evitat la limită, Sars-ul din 2003 şi Mers-ul din 2013. În mod normal ar fi trebuit să existe o serie de medicamente, care dacă nu aprobate, cel puţin să fie în stadii mult mai avansate de teste medicale. Asta ne-ar fi asigurat un avans de câteva luni bune în găsirea unor soluţii. În al doilea rând, majoritatea guvernelor nu au luat în serios avertismentele venite din ianuarie şi februarie. Cel mai probabil, acest virus va rămâne cu noi pentru totdeauna şi va circula anual în populaţie la fel ca cele alte patru specii de coronavirus care sunt responsabile de până la 30% din cazurile de răceală înregistrate anual. Vom putea însă scapa de ameninţarea lui”, consideră virusologul Mihnea Boștină.

(CITEȘTE ȘI: MĂRTURIILE CUTREMURĂTOARE ALE UNUI MEDIC DIN CONSTANȚA CARE A OPERAT O FETIȚĂ INFECTATĂ CU CORONAVIRUS)

”Vom pierde partida de fiecare dată…”

Mihnea Boștină insistă asupra ideii că oamenii beneficiază de un atu puternic. Este vorba despre cunoașterea științifică. Numai că, dacă nu învățăm cum să ne jucăm acest atu, atunci ”partida” va fi pierdută de fiecare dată, iar societatea trebuie să fie pregătită pentru a contracara astfel de ”atacuri”.

”În primul rând, sper că o să renunţăm puţin la aroganţa asta specifică speciei şi să înţelegem că chiar dacă suntem mulţi, aproape 8 miliarde, nu suntem nici atât de puternici, nici atât de inteligenţi, nici atât de bine organizaţi şi nici atât de pregătiţi pe cât ne place să credem. În al doilea rând, sper să înţelegem că astfel de scenarii sunt pe cât de dramatice, pe atât de obişnuite. Asistăm la un simplu capitol între multe altele care s-au repetat la scara istoriei şi care se vor întâmpla în viitor poate chiar mai des. Şi în al treilea rând, sper să înţelegem că avem un singur atu în această luptă, cunoaşterea ştiinţifică. Şi dacă nu învăţăm să jucăm la timp acest atu, vom pierde partidă de fiecare dată. (…) Să ne gândim ca peste tot acum, miliarde de viruşi infectează miliarde de animale care suferă continuu mutaţii care infectează, care se adaptează, care evoluează. Undeva, chiar acum în timp ce vorbim, ni se pregăteşte ceva”, mai spune virusologul român, potrivit informațiilor furnizare de stirileprotv.ro.

(VEZI ȘI AICI: NOI DECESE PROVOCATE DE CORONAVIRUS ÎN ROMÂNIA. BILANȚUL NEGRU A AJUNS LA 478)