Mărturiile cutremurătoare ale unui medic din Constanța care a operat o fetiță infectată cu coronavirus

Autor:
Publicat: 20/04/2020 | 19:45
Mărturiile cutremurătoare ale unui medic din Constanța care a operat o fetiță infectată cu coronavirus

Mărturiile cutremurătoare ale unui medic din Constanța care a operat o fetiță infectată cu coronavirus. Chirurgul Florin Daniel Enache a dezvăluit cum au decurs lucrurile.

Echipa de medici din Spitalul Județean de Urgență Constanța a făcut prima intervenție chirurgicală în cazul unui pacient infectat cu coronavirus. Este vorba despre o fetiță de 7 ani, care a ajuns la spital cu dureri abdominale.

În urma radiografiei pulmonare s-au văzut modificări, iar fetița a fost testată pentru coronavirus. Analizele au confirmat infecția cu noul COVID-19. De asemenea, micuța avea apendicită perforată și trebuia să fie operată urgent. (CITEȘTE ȘI: O ȚARĂ DIN EUROPA AR PUTEA ÎNCHIDE GRANIȚELE TIMP DE UN AN DE ZILE: ”UN AL DOILEA ȘI CHIAR UN AL TREILEA VAL DE CORONAVIRUS…”)

Chirurgul Florin Daniel Enache, unul dintre medicii cae a operat-o pe fetiță, a mărturisit întreaga experiență.

”În momentul în care am fost sunat de conducerea spitalului, mă pregăteam să iau prânzul cu familia. I-am spus soției să nu mă mai aștepte, i-am spus că voi opera un copil infectat cu COVID-19. A început să plângă. Aș minți dacă aș spune că nu m-am temut. S-a întâmplat totul pe repede înainte, nu ne-am gândit decât că trebuie să salvăm viața copilului.

Pe lângă echipamentul uzual, am purtat combinezon, 3 perechi de mănuși, 3 rânduri de halate sterile, câte două măști, papuci de sală, câte două rânduri de șoșoni sterili și unii dintre cei din echipă au simțit nevoia să se protejeze suplimentar și pe lângă acești șoșoni, și-au acoperit picioarele și cu saci din plastic. Nu puteam să respir, transpiram din toți porii, mâinile îmi transpirau și erau foarte reci, nu îmi mai simțeam degetele. Am fost nevoit să iau o pauză de câteva secunde pentru că nu mai puteam să suturez operația. Nu s-a pus nicio clipă problema să nu o operăm.

Pare exagerat dar așa am fost sfătuiți să facem. M-am îmbrăcat apoi cu echipament curat și mi-am sunat familia. M-am gândit inițial să nu merg acasă, dar după discuțiile cu specialiștii care s-au asigurat că ne luăm toate măsurile de siguranță în timpul intervenției, am hotărât să merg totuși acasă. Copiii mei mă așteptau cu nerăbdare. De fiecare dată când intru pe ușă, mă spăl și mă dezinfectez timp de 30 de minute, abia apoi îi iau în brațe”, a declarat chirurgul pediatru Florin Daniel Enache.