Vor să ducă evoluția umană la un alt nivel. Misiunea specială pe Lună, ce intenționează să facă NASA

Publicat: 02/07/2023 | 16:01
Sursă Foto: Pixabay

Agenția spațială americană NASA are planuri îndrăznețe pentru viitor. Astronauți americani vor ajunge din nou pe Lună, după 50 de ani de la prima aselenizare. Misiunea, denumită Artemis II, a fost programată pentru lansare în luna noiembrie a anului 2024. Mai mult, americanii intenţionează să dezvolte tehnologii de exploatare a resurselor de pe Lună.

NASA lucrează intens pentru a trimite din nou astronauți pe Lună. În cadrul misiunilor din programul Artemis, Agenția spațială americană va trimite pe Lună inclusiv prima femeie şi primul astronaut de culoare până în anul 2025. Prin aceste misiuni americanii doresc să obțină informații, care ca pe viitor să faciliteze o călătorie spre planeta Marte.

(VEZI ȘI: Astronauții de la NASA au ajuns în România. Motivul incredibil pentru care au aterizat la București)

NASA trimite astronauți pe Lună. Resursele din solul lunar vor putea fi exploatate pe viitor

În misiunile lunare pe care le va întreprinde în următorii ani, NASA dorește să dezvolte oportunitățile comerciale în spațiu. În plus, Agenţia spațială americană încearcă să cuantifice resursele potenţiale, inclusiv energia, apa şi solul lunar. Gerald Sanders, specialist în rachete, care lucrează de 35 de ani pentru Centrul Spaţial Johnson din cadrul NASA, a declarat că pe viitor ar putea fi atrase investiţii comerciale pe Lună. Astfel, dezvoltarea accesului la resursele de pe Lună are un rol extrem de important în vederea reducerii costurilor şi dezvoltării unei economii circulare.

„Încercăm să investim în faza de explorare, de înţelegere a resurselor (…) pentru a reduce riscul, astfel încât investiţia externă să aibă sens şi să poată să ducă la dezvoltare şi la producţie”, a declarat Gerald Sanders.

Mai exact, NASA va căuta mai întâi modalități de a dezvolta rezervele de oxigen și apă pe suprafața aridă a Lunii,  care nu are aer respirabil în atmosfera sa. Ulterior, se va putea dezvolta exploatarea de alte minerale, cum ar fi fierul. La sfârșitul acestei luni, NASA va trimite un foraj de testare în spațiu, care va recolta probe din solul lunar. Obiectivul principal al acestor testări este instalarea pe Lună a unei uzine-pilot cu rol de procesare, până în anul 2032. Primii clienţi ar putea fi companiile comerciale de rachete, care ar putea utiliza resursele de pe Lună pentru a obţine carburant şi oxigen.

Se dorește extragerea de oxigen din solul lunar

Un rover semiautonom, care va preleva mostre din solul lunar, este în prezent dezvoltat de către Agenţia Spaţială Australiană. Samuel Webster, director-asistent în cadrul acestei agenții, a explicat că roverul va fi trimis pe Lună, în cadrul unei misiuni pe care NASA o va întreprinde cel mai devreme în 2026. Roverul va demonstra că este posibilă colectarea de sol lunar care conţine oxigen sub formă de oxizi.

„Acesta este un pas-cheie către stabilirea unei prezenţe umane sustenabile pe Lună, precum şi pentru sprijinirea viitoarelor misiuni spre Marte”, a declarat Samuel Webster.

(CITEȘTE ȘI: Avertismentul NASA dă fiori întregii planete. Cât timp avem la dispoziție să ne salvăm de o catastrofă)