Zi de doliu în România. A murit profesorul Gheorghe Cuzincu

Publicat: 15/09/2020 | 07:51

Este zi de doliu în România, după ce celebrul profesor Gheorghe Cuzincu s-a stins din viață. Acesta a murit la vârsta de 79 de ani și era unul dintre cei mai iubiți profesori din Vaslui.

Gheorghe Cuzincu, unul dintre cei mai iubiți și apreciați profesori din Vaslui s-a stins din viață la vârsta de 79 de ani, lăsând în urmă o durere imensă în sufletele celor care l-au cunoscut.

Potrivit informațiilor oferite de vremeanoua.ro, profesorul Gheorghe Cuzincu era extrem de corect și la el nu funcționau pilele. Mai mult, sistemul său de notare era unul bizar, pe care nimeni nu îl înțelegea, iar în lucrările sau tezele corectate de acesta apăreau note cum ar fi 6,123 sau 5,178.

Pentru că iubea corectitudinea, profesorul Gheorghe Cuzincu nu și-a favorizat nici măcar propriul copil, care avea anumite probleme cu învățătura, ci l-a înscris la o școală potrivită pentru acesta. De asemenea, atunci când un părinte îl ruga săi treacă copilul clasa, profesorul îi răspundea: „Dacă nu poate, duceti-l la școala ajutătoare. Eu așa am făcut cu fiul meu!”

Biografia profesorului Gheorghe Cuzincu

Profesorul Cuzincu avea 79 de ani, împliniți pe 31 iulie. «S-a născut în județul Iași, la Dobrovăț. Școala primară și cursurile gimnaziale le-a urmat în comuna Tăcuta, iar cele medii la Liceul „Costache Negruzzi” din Iaşi. Studiile superioare le-a absolvit la Facultatea de Chimie din cadrul Universităţii „Al. I. Cuza”, promoţia 1965, din capitala Moldovei. A fost numit profesor titular de chimie la Liceul „Mihail Kogălniceanu” Vaslui, la 1 septembrie 1965, unde a desfăşurat activitatea didactică până la 1 ianuarie 2000. O solidă pregătire de specialitate, pasiunea pentru chimie, virtuţile pe care le-a probat exemplar la lecţii şi la experienţele de laborator au dat consistenţă personalităţiii sale profesionale, impunându-l printre dascălii prestigioşi din liceu. Afişând constant o ţinută sobră, limbaj adecvat disciplinei, dovedind calm, echilibru şi dialogul bazat pe argumente ştiinţifice au făcut ca profesorul Gheorghe Cuzincu să atragă un număr mare de elevi spre studiul chimiei, în pofida faptului că obiectul nu este uşor accesibil acestora. Profesorul era obiectiv şi manifesta exigenţă în evaluarea cunoştinţelor copiilor. A obţinut rezultate strălucite la olimpiadele şcolare, culminând cu cea mai înaltă distincţie obţinută de eleva sa, Turbatu Mihaela, medalia de argint la Olimpiada Internaţională de Chimie, ediţia 1978, de la Torun din Polonia.

De asemenea, remarcabilă a fost şi participarea la Olimpiada Internaţională de Chimie din Bulgaria, a elevei sale, Camelia Ignat. Au fost două performanţe de largă notorietate, care au făcut cunoscut liceul în ţară şi peste hotare, dovedind valoarea reală a profesorului Cuzincu Gheorghe şi l-au aşezat în galeria dascălilor celebri care au onorat prestigiul Liceului „Mihail Kogălniceanu”.

Numeroşi absolvenţi ai Liceului din diferite promoţii care au studiat chimia cu domnul profesor au obţinut rezultate remarcabile la admiterea în diferite facultăţi. În cei 35 de ani de activitate didactică în liceu s-a bucurat de simpatia colegilor, dar şi a profesorilor de chimie din oraş. A fost responsabilul cercului pedagogoc al profesorilor de chimie din zona Vaslui, organizând acţiuni ştiinţifice de profil de ţinută. Caracter integru, exigent cu sine, era apreciat datorită discreţiei, amabilităţii şi politeţii sale.Căsătorit cu Magdalena Cuzincu, medic, are un fiu economist, fost elev al liceului. Numele său este şi va fi rostit cu sincer respect şi recunoştinţă de generaţiile de elevi şi de colegi», scrie profesorul Nicolae Ionescu și regretatul profesor Marin Moronescu în monografia liceului.