Acasă » Știri » L-au ajuns blestemele deţinuţilor politici. Cât pătimeşte torţionarul Vişinescu în închisoare la 91 de ani

L-au ajuns blestemele deţinuţilor politici. Cât pătimeşte torţionarul Vişinescu în închisoare la 91 de ani

De: Cancan 09/11/2016 | 00:09
L-au ajuns blestemele deţinuţilor politici. Cât pătimeşte torţionarul Vişinescu în închisoare la 91 de ani
Alexandru Vișinescu a murit la vârsta de 93 de ani

Torţionarul Alexandru Vişinescu, condamnat la 20 de ani de închisoare pentru crime contra umanităţii, se stinge pe patul unui spital de puşcărie! Fostul comandant al Penitenciarului de la Râmnicu-Sărat în vremea comuniştilor a ajuns, la 91 de ani, să nu se mai poată ţină pe picioare. Mare mirare să mai apuce să fie judecat într-un proces în care nepotul unui deţinut torturat în închisoare de Vişinescu îi cere daune!

Condamnat în luna februarie la 20 de ani de închisoare pentru infernul pe care l-a creat la Râmnicu-Sărat, torţionarul Alexandru Vişinescu îşi trăieşte bătrâneţile în Penitenciarul Jilava. Starea de sănătate a condamnatului în vârstă de 91 de ani s-a degradat considerabil în ultima perioadă, astfel că a fost internat la Spitalul Penitenciar Jilava, unde abia mai poate să se ţină pe picioare. Vârsta înaintată, afecţiunile de care suferă dar şi starea generală de rău, pe fondul unei imunităţi scăzute, l-au ţintuit la pat pe fostul comandant de puşcărie, care pare să nu mai aibă mult de trăit, susţin surse de la Jilava. Deşi i se acordă medicaţia de care nevoie, Vişinescu nu beneficiază de respect din partea celorlalţi deţinuţi, lucru de înţeles având în vedere ororile pentru care a fost închis.

Torţionarul spera la o bătrâneţe liniştită
Torţionarul spera la o bătrâneţe liniştită

Din închisoare, el a mai primit o veste rea, pentru că va fi obligat să treacă printr-un nou proces, dacă va supravieţui. Urmaşul unuia dintre deţinuţii pe care i-a schingiuit şi batjocorit l-a chemat în judecată în civil, alături de statul român, pentru daune materiale. Este vorba de Ion Andrei Gherasim, care a fost şi unul dintre martorii audiaţi în procesul penal al lui Vişinescu. El este nepotul uneia dintre victimele torţionarului, Ilie Lazăr, care a trecut şi el prin Infernul din puşcăria condusă de Vişinescu. Nepotul victimei a povestit judecătorilor ce ştia de la bunicul său despre ororile de acolo şi cum îl băteau gardienii din ordinul lui Vişinescu pe liderul ţărănist Ion Mihalache, pe Ilie Lazăr şi pe toţi cei care îi ţineau partea.

Torţionarul deţine un apartament din Bucureşti, sechestrat pentru plata daunelor către victime
Torţionarul deţine un apartament din Bucureşti, sechestrat pentru plata daunelor către victime

Cum l-au torturat pe Iuliu Maniu

În depoziţia mea, de la Curtea de Apel, am relatat tot ceea ce mi se povestise în familie despre suferinţele îndurate de bunicul meu, Ilie Lazăr, despre Râmnicu-Sărat şi Alexandru Vişinescu, precum şi cele aflate de la alte victime ale regimului de teroare de acolo, cum ar fi : Corneliu Coposu, Ion Diaconescu, Ioan Bărbuş şi Camil Demetrescu. Tot în depoziţia mea, am mai povestit momentul în care l-am cunoscut, în mod direct, pe Vişinescu, în februarie 1990, când eram cu preşedintele PNŢCD, Corneliu Coposu, în drum spre o reuniune politică, şi, am asistat la o lecţie de iertare, din partea victimei, pe care la vremea aceea nu am înţeles-o, fiind foarte tânăr. Ce m-a impresionat teribil, au fost cuvintele pe care Seniorul i le-a adresat călăului său : “..dacă vreodată vei apărea în faţa unui tribunal, să mă chemi ca martor al tău, pentru că voi spune că nu ai fost normal, că ai fost nebun, deoarece numai un nebun putea să facă ce ai făcut tu acolo“.

Între altele, am amintit şi de un episod de la Râmnicu Sărat legat de una din multele situaţii în care Ion Mihalache era chinuit şi striga că este maltratat şi umilit. Se auzeau bufnituri şi lovituri. Toţi deţinuţii ştiau că este bătut. Erau revoltaţi şi nu puteau să facă nimic. În acea tensiune şi tăcere bunicul meu a început să cânte, cu vocea lui baritonală, „Cu noi este Dumnezeu”. A fost bătut şi el, i s-au pus lanţuri la picioare şi a fost ţinut la izolare şapte zile. De altfel, a stat de multe ori la izolare, în condiţii absolut mizerabile. Avea cicatrici de la rănile din Primul şi din al Doilea Război Mondial care supurau şi dacă cerea ajutor medical era bătut din nou. În finalul depoziţiei mele, am rugat-o pe doamna judecătoare, în mod retoric, să-i pună următoarea întrebare inculpatului: dacă ştia, în momentele în care îl bătea neîncetat şi-l schingiuia, pe Ilie Lazăr, că bunicul meu a fost cel mai tânăr semnatar al Actului Marii Uniri de la Alba-Iulia din 1918? şi-a amintit Ion Andrei Gherasim.

Vişinescu a fost condamnat la 20 de ani de închisoare pentru tortură şi tratamente inumane
Vişinescu a fost condamnat la 20 de ani de închisoare pentru tortură şi tratamente inumane

 

Vişinescu a chinuit groaznic 138 deţinuţi

Procurorii sustin ca, in perioada 1956 – 1963, Alexandru Visinescu, in calitate de comandant al Penitenciarului Ramnicu Sarat, a savarsit actiuni si inactiuni sistematice, care au avut ca rezultat persecutarea colectivitatii reprezentate de detinutii politici incarcerati, prin privare de drepturi fundamentale ale omului sau prin restrangerea grava a exercitarii acestora, pe motive de ordin politic.

Astfel, detinutii erau supusi unor conditii de existenta sau tratament de natura sa duca la distrugerea lor fizica, fara sa li se asigure un minim de medicamente si fara sa li se acorde ingrijiri sau asistenta medicala adecvate.

Totodata, netratarea bolnavilor, refuzul de transfer catre spitalele penitenciar, degradarea starii de sanatate a condamnatilor prin lipsa hranei, lipsa incalzirii, pedepsele aplicate discretionar si abuziv, conditiile de detentie inumane, relele tratamente, bataia si alte violente, ignorarea adreselor si sesizarilor formulate de detinuti erau tot atatea actiuni menite a duce la exterminarea fizica a persoanelor incarcerate.

Vişinescu a fost ridicat pentru executarea pedepsei, la începutul acestui an
Vişinescu a fost ridicat pentru executarea pedepsei, la începutul acestui an

Principalele categorii de detinuti aflate in penitenciar, asa cum reiese dintr-o nota a lui Visinescu adresata Consiliului Securitatii Statului din anul 1967, erau: fosti conducatori in guvernele burghezo-mosieresti si in conducerile PNT si PNL; fosti conducatori ai diverselor organizatii subversive; foste cadre de conducere dupa 23 august 1944; foste cadre MAI dupa 23 august 1944; fosti conducatori ai diverselor secte religioase; alte cazuri mai izolate.

„Conditiile de viata din Penitenciarul Ramnicu Sarat, asa cum reies din documente si au fost descrise si de fostii detinuti, au creat premisele aparitiei unor afectiuni deosebit de grave, soldate in cateva cazuri cu decesul, proband natura abuziva si tratamentul neglijent aplicat de comandantul inchisorii, lt. col. (r) Visinescu Alexandru. Regimul impus nu asigura sub nicio forma conditiile minime de supravietuire pe termen lung, avand in vedere ca de cele mai multe ori sentintele se intindeau pe o perioada care depasea 10 ani. Decesul detinutilor survenea, astfel, in urma unui proces lent, dar eficace, prin care acestia erau torturati fizic si psihic”, sustin procurorii.

Pana in prezent, au fost identificati 138 de detinuti care au trecut prin Penitenciarul Ramnicu Sarat in timpul mandatului lui Alexandru Visinescu. (Gabriel Niculescu)

Urmărește Cancan.ro pe Google News
Parteneri
Meseria, la mare căutare pe vremea lui Nicolae Ceaușescu, care DISPARE de tot în România
Meseria, la mare căutare pe vremea lui Nicolae Ceaușescu, care DISPARE de tot în România
FOTO. Mădălina Ghenea, despărțire oficială bombă de iubit chiar în ziua de Paște! Românca a rupt tăcerea despre relația intimă cu milionarul
FOTO. Mădălina Ghenea, despărțire oficială bombă de iubit chiar în ziua de Paște! Românca a...
Cea mai FRUMOASĂ femeie din lume a dezvăluit cum s-a îndrăgostit de un român: „Chestiile lor de băieți”
Cea mai FRUMOASĂ femeie din lume a dezvăluit cum s-a îndrăgostit de un român: „Chestiile...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar cu amintirea
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
O zodie va fi lovită de o lecție karmică puternică. Va plânge cu lacrimi amare și va trebui să-și plătească greșelile din trecut
O zodie va fi lovită de o lecție karmică puternică. Va plânge cu lacrimi amare...
Theo Rose, probleme de sănătate, chiar înainte de Paște: „Am înrăutățit situația”
Theo Rose, probleme de sănătate, chiar înainte de Paște: „Am înrăutățit situația”
O femeie s-a dus la spital pentru investigații, dar a aflat că este deja moartă. Iar neplăcerile au continuat să apară
O femeie s-a dus la spital pentru investigații, dar a aflat că este deja moartă....
Un român a vrut să fure bani dintr-un bancomat din Italia și a rămas fără o mână
Un român a vrut să fure bani dintr-un bancomat din Italia și a rămas fără...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Cum arată și cât costă casa lui Nea Florică, celebru pentru replica „Mi-a dat pachet”! Bărbatul are 57 de ani și locuiește la țară
Cum arată și cât costă casa lui Nea Florică, celebru pentru replica „Mi-a dat pachet”!...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns!
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența dintre noi două este că eu am căutat atenția unui singur bărbat, nu la 3.”
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
Pensii dublate pentru această categorie de români! Anunțul a fost făcut chiar înainte de Paște
Pensii dublate pentru această categorie de români! Anunțul a fost făcut chiar înainte de Paște
Cine este poliţistul mort în accidentul de motocicletă din Galaţi. Deviza în viață a lui Cristian era
Cine este poliţistul mort în accidentul de motocicletă din Galaţi. Deviza în viață a lui...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Când treci prin scanerul de securitate din aeroport agenții te văd dezbrăcat???
Când treci prin scanerul de securitate din aeroport agenții te văd dezbrăcat???
Omul care A INVENTAT cea mai folosită armă din lume! „Era NEBUN, dar...
Omul care A INVENTAT cea mai folosită armă din lume! „Era NEBUN, dar...
Lidia Buble a făcut anunțul: „Mă veți vedea în rochia de mireasă. Sunt gata de măritat, dacă trebuie și insistă cine trebuie...”
Lidia Buble a făcut anunțul: „Mă veți vedea în rochia de mireasă. Sunt gata de...
Ce zodii au noroc în luna mai. Cum afli ziua norocoasă în 2024, în funcție de zodie
Ce zodii au noroc în luna mai. Cum afli ziua norocoasă în 2024, în funcție...
El a fost ultimul om condamnat la moarte de Ceaușescu. Înainte de execuție a avut o ultimă dorință bizară
El a fost ultimul om condamnat la moarte de Ceaușescu. Înainte de execuție a avut...
ADIO, maestre! A murit Căpitanul din Titanic și Regele din Stăpânul Inelelor
ADIO, maestre! A murit Căpitanul din Titanic și Regele din Stăpânul Inelelor
Scandal de proporţii după ce Gabriela Cristea nu a livrat cozonacii comandaţi de zeci de persoane: Nici nu ați avut bunul simț să vă țineți telefonul deschis
Scandal de proporţii după ce Gabriela Cristea nu a livrat cozonacii comandaţi de zeci de...
Jocuri gratuite pt. abonații PlayStation Plus Essential în mai 2024
Jocuri gratuite pt. abonații PlayStation Plus Essential în mai 2024
Avertisment al serviciilor secrete europene: Rusia pregăteşte activ atentate cu bombă sub acoperire, atacuri incendiare şi distrugeri ale infrastructurii pe teritoriul european
Avertisment al serviciilor secrete europene: Rusia pregăteşte activ atentate cu bombă sub acoperire, atacuri incendiare...
Austria nu se potolește. Karl Nehammer a dat ordin: Testați și controlați
Austria nu se potolește. Karl Nehammer a dat ordin: Testați și controlați
Arpad Paszkany, un iepuraș de lux. Ce cadou i-a cumpărat iubitei mai tinere cu 25 de ani
Arpad Paszkany, un iepuraș de lux. Ce cadou i-a cumpărat iubitei mai tinere cu 25...
Tatăl Alinei Apostol, închisă într-un penitenciar din China, declarații SFÂȘIETOARE: ”Copilul meu moare acolo câte puțin, în fiecare zi”
Tatăl Alinei Apostol, închisă într-un penitenciar din China, declarații SFÂȘIETOARE: ”Copilul meu moare acolo câte...
Dezvăluire incredibilă despre Ianis Hagi, după ce a fost la Muntele Athos: L-am văzut schimbat! Gestul făcut de Gică Hagi
Dezvăluire incredibilă despre Ianis Hagi, după ce a fost la Muntele Athos: L-am văzut schimbat!...
Aceste zodii vor avea parte de iubire adevărată în săptămâna 6-11 mai 2024. Ce surprize vor primi de la univers și de la parteneri
Aceste zodii vor avea parte de iubire adevărată în săptămâna 6-11 mai 2024. Ce surprize...
Tradiții și obiceiuri pentru a doua zi de Paște: Ce este bine să faci în Lunea Albă
Tradiții și obiceiuri pentru a doua zi de Paște: Ce este bine să faci în...
De ce și-a retras Oana Roman fiica de la școala privată: „Un eșec total. M-au inundat cheltuielile neprevăzute”
De ce și-a retras Oana Roman fiica de la școala privată: „Un eșec total. M-au...
Leguma care te ajută să slăbești în timp record. O poți adăuga în preparatele zilnice
Leguma care te ajută să slăbești în timp record. O poți adăuga în preparatele zilnice
Ce trebuie să le pui castraveților din grădină ca să fie roditori. Nu ai nevoie de chimicale, iar legumele vor fi foarte gustoase
Ce trebuie să le pui castraveților din grădină ca să fie roditori. Nu ai nevoie...