12 metode eficace prin care poți utiliza bicarbonatul de sodiu cu real succes în grădină

Publicat: 21/01/2020 | 11:45
Bicarbonat de sodiu in gradina

Bicarbonatul de sodiu este o minune și pentru grădină, nu doar pentru casă. Iată 12 feluri în care bicarbonatul este de ajutor în grădină

Pentru a cultiva fructe și legume cât mai natural, fără a apela la insecticide, fungicide și îngrăsăminte chimice, agricultorii folosesc adesea bicarbonat de sodiu în grădinărit. Acesta poate fi utilizat pentru foarte multe lucruri, fiind un ajutor de nădejde și la îndemâna oricui.

1.Curățarea mâinilor după grădinărit

Nu de puține ori mâinile se pătează după munca în grădină, iar bicarbonatul de sodiu poate face minuni, Pe lângă faptul că este un exfoliant natural foarte eficient, acesta va scoate și petele de verdeață de pe mâini.

2.Bicarbonatul de sodiu, insecticid și fungicid natural

Bicarbonatul de sodiu poate fi utilizat pentru a realiza un fungicid 100% natural. Rețeta este simplă: într-un litru de apă se vor dizolva două lingurițe de bicarbonat de sodiu. Folosind un recipient cu pulverizator, soluția astfel rezultată va fi pulverizată pe frunzele plantelor care prezintă mici pete negre. Această acțiune va fi repetată săptămânal pentru ca soluția să acționeze.

Mucegaiul alb este una dintre cele mai răspândite boli ale plantelor din gradină, însă îi puteți veni de hac cu o soluție realizată dintr-o lingură de bicarbonat de sodiu, 1 lingură ulei vegetal, o lingură detergent de vase și 3 litri de apă. Soluția va fi pulverizată săptămânal pe plantele din gradină, de preferat după ploaie, însă dacă observați că aspectul acestora începe să se schimbe, încetați stropirile pentru a evita arderea plantelor.

3.Bicarbonat de sodiu pentru înflorire- îngrăsământ natural

Grădina ta se va transforma într-o oază de liniște și culoare, devenind parfumată de la atâtea flori înflorite. Pentru ca florile tale să înflorească mai repede,dizolvă o lingură de bicarbonat la un litru de apă şi pulverizează zilnic pe flori. Acestea vor arăta mai frumoase şi mai viu colorate.

4.Elimină mirosurile neplăcute din grădină

Mirosul neplăcut din grădina ta poate fi eliminat foarte ușor cu ajutorul bicarbonatului. Trebuie să adaugi puțin bicarbonat în îngrășământ. Vei vedea diferenţa după o săptămână.

Citește și: BICARBONAT DE SODIU CU LĂMÂIE. REMEDII SIMPLE ȘI EFICIENTE

5.Bicarbonatul de sodiu, ierbicid natural

Puteți folosi bicarbonat de sodiu ca ierbicid, în locurile în care nu vă doriți să mai crească plante. Pe alei sau poate în crăpăturile dintre plăcile de ciment din curte. Tot ce trebuie să faceți este să presărați bicarbonat de sodiu în acele locuri.

6.Bicarbonat de sodiu împotriva furnicilor

Ca să alungi furnicile care îți vizitează mereu grădina și sunt la un pas de a-ți invada și casa, trebuie să folosești bicarbonat. Prepară un amestec din oţet şi bicarbonat,pulverizează în zonele invadate de furnici şi poţi uita de ele.

Citește și: 10 BENEFICII ALE BICARBONATULUI DE SODIU. DE CE SĂ NU-ȚI LIPSEASCĂ DIN CASĂ

7.Menţine pământul proaspăt

Grădina pe care o ai reprezintă o mare responsabilitate deoarece necesită atenție și grijă zilnic. Pământul are un rol esenţial în cultivarea plantelor şi a legumelor,aşa că e bine să ştii ce trebuie să îi oferi pentru a fi fertil. În afară de apă,presară bicarbonat de sodiu peste pământ pentru ca acesta să devină mai puternic.

8.Scapă de melci

Pe lângă multe alte insecte, melcii devin o problemă pentru grădina ta,mai ales în zilele foarte călduroase. Dacă alegi să folosești bicarbonatul de sodiu,vei reuși să ţii melcii la distanţă. Tot ce trebuie să faci este să presari puţin bicarbonat la colţurile grădinii şi vei reuși să scapi de această problemă.

9.Îndulceşte roşiile

Dacă iubești gustul roșiilor cărnoase de grădină și vrei să ai roade bogate vara asta, este indicat să folosești bicarbonat de sodiu. Trebuie doar să presari puţin la rădăcina roşiilor pentru a le reduce aciditatea şi a le face mai suculente şi mai dulci.

Citește și: BICARBONAT DE SODIU PENTRU DINȚI. AVANTAJE ȘI DEZAVANTAJE

10. Bicarbonat de sodiu pentru stropirea plantelor atacate de mană

Pentru plantele care încep să se măneze puteți folosi o soluție de bicarbonat de sodiu preparată dintr-o cupă de bicarbonat de sodiu la 4 litri de apă. Cu această soluție puteți stropi plantele pentru a-și reveni.

11. Eliminarea omizilor cu bicarbonat de sodiu

Omizile sunt un alt pericol al grădinilor împotriva cărora bicarbonatul de sodiu va poate ajuta sa luptați. Amestecați cantități egale de faina si bicarbonat de sodiu si presărați acest amestec peste plantele afectate. Repetați ori de cate ori este nevoie.

12. Testează aciditatea solului cu bicarbonat

Testează aciditatea solului astfel: amestecă o altă mostră de sol cu ½ ceașca de apa distilată până obții o pastă moale în care adaugi ½ ceașca de bicarbonat de sodiu. Dacă pastă de noroi acționează cu bicarbonatul producând bule de aer atunci solul are reacție acidă (ph ˂ 7).