10 utilizări ale bicarbonatului de sodiu exclusiv pentru gospodărie

Autor: Alina S.
Publicat: 17/01/2020 | 09:08
10 utilizări ale bicarbonatului de sodiu exclusiv pentru gospodărie

Bicarbonat de sodiu poate fi folosit în nenumărate moduri. Fie la curățenie, fie la eliminarea mirosurilor neplăcute, la scoaterea petelor și chiar curățarea țevilor și a vaselor foarte murdare de grăsime. Iată cele mai frecvente utilizări ale bicarbonatului de sodiu în gospodărie:

În ultima perioadă, curățarea casei și eliminarea mirosurilor neplăcute cu bicarbonat de sodiu au devenit practici apreciate de către cei care nu vor să facă uz frecvent de substanțe chimice periculoase în gospodărie. Dincolo de asta, bicarbonatul de sodiu este ieftin, la îndemâna oricui și nu este nociv atunci când îl folosim la curățenie.

Bicarbonatul de sodiu în curățenie

  1. Bicarbonatul de sodiu poate fi folosit pentru desfundarea țevilor. După ce ai turnat un plic de bicarbonat în scurgerea afectată, lași să acționeze timp de 15 minute și apoi torni apa fierbinte; conductele se vor decongestiona eficient, fără soluții dăunătoare mediului.
  2. Pentru că este abraziv, poate fi folosit și pentru curățarea obiectelor din argint sau alte metale. Amestecat cu oțet într-o pastă omogenă, poate înlătura petele de mucegai din jurul căzii sau de pe perdeaua de dus.
  3. Pentru că oțetul are și proprietăți antibacteriene, această pastă poate fi folosită și pentru dezinfectarea vasului de toaletă. Pentru curățarea suprafețelor precum gresia, faianță sau blatul din bucătărie, poți amestecă bicarbonatul și cu zeamă proaspătă de lămâie.
  4. Bicarbonatul poate fi folosit și pentru spălarea vaselor și eliminarea petelor de grăsime arsă de pe acestea. De altfel, presărat pe o pată proaspătă de ulei sau grăsime pe un material textil, o va absorbi mai ușor și va ușura astfel curățarea petei.
  5. Însă utilizările bicarbonatului în curățarea și îngrijirea diferitelor obiecte nu se oprește aici; acesta poate fi folosit și la spălarea hainelor, ale căror culori vor deveni mai strălucitoare și a căror textură va deveni mai fină și mai catifelată. Bicarbonatul acționează asemenea unui balsam de rufe atunci când este adăugat în mașină de spălat.
  6. Pentru că are proprietăti antifungice, dar totodată poate combate insectele, este adesea folosit în grădini că fungicid și insecticid natural.

Citește și: BICARBONAT DE SODIU PENTRU DINȚI. AVANTAJE ȘI DEZAVANTAJE

10 BENEFICII ALE BICARBONATULUI DE SODIU. DE CE SĂ NU-ȚI LIPSEASCĂ DIN CASĂ

Eliminarea mirosurilor neplăcute cu bicarbonat de sodiu

  1. Bicarbonatul poate fi folosit și pentru igienizarea frigiderului. Amestecă-l cu apa până obții o pastă omogenă, spăla frigiderul cu ea, șterge-l apoi cu o lavetă umedă și va dispărea orice urmă de miros neplăcut.
  2. Poate fi pus și în săculeți de pânză, în dulapuri și sertare, pentru a neutraliza mirosurile neplăcute și pentru a improspăta mirosul hainelor. De asemenea, puțin praf de bicarbonat pus pe fundul sacului de gunoi poate neutraliza și mirosul coșului de gunoi.

Citește și: BICARBONAT DE SODIU CU LĂMÂIE. REMEDII SIMPLE ȘI EFICIENTE

Dezinsecție cu bicarbonat de sodiu

  1. Dacă gândacii de bucătărie și-au făcut apariția în locuința ta, poți scăpa cu ușurință de ei dacă amesteci în părți egale bicarbonat de sodiu și cristale de zahăr și împrăștii amestecul în colțurile camerelor.
  2. Pentru că are proprietăți antifungice, dar totodată poate combate insectele, este adesea folosit în grădini că fungicid și insecticid natural.
Citește și...