Acasă » Exclusiv » Un român a câștigat procesul cu 112! Judecătorii au scris în hotărâre că…

Un român a câștigat procesul cu 112! Judecătorii au scris în hotărâre că…

De: I.D. 11/08/2019 | 23:26

Un caz petrecut în urmă cu cinci ani aruncă o lumină nouă asupra tragediei care a avut loc la Caracal, după ce Alexandra a sunat zadarnic la numărul unic de urgență. În 2014, un bucureştean a apelat, în miezul nopţii, la 112, pentru a semnala că mai multe cabluri de înaltă tensiune de la liniile de tramvai sunt căzute în mijlocul străzii. A fost amendat pentru că ar fi alertat degeaba autoritățile, dar nu s-a lăsat, ci a contestat sancțiunea. Judecătorii i-au dat, într-un final, dreptate, iar motivele lor, pe care CANCAN.RO, SITE-UL NR. 1 DIN ROMÂNIA, vi le prezintă în exclusivitate, dau foarte mult de gândit… (VEZI AICI: CONVORBIREA COMPLETĂ DINTRE ALEXANDRA ȘI 112: “VĂ ROG VENIȚI REPEDE CĂ MI-E FRICĂ, VĂ ROG!”)

Pentru că a „îndrăznit” să deranjeze operatorii şi poliţiştii din tură cu telefoane de avertizare, bărbatul a fost „gratulat” cu o amendă administrativă de 500 de lei de către echipajul sosit la faţa locului. Amenda a fost dată pentru „comportament antisocial şi inadecvat”, respectiv pentru că cel în cauză a sunat de mai multe ori la numărul unic de urgenţă.

Datele din dosar, obținute în exclusivitate de CANCAN.RO, SITE-UL NR. 1 DIN ROMÂNIA, relevă că poliţiştii care l-au amendat pe bărbat nici măcar nu au înţeles ce anume reclama acesta, respectiv că un cablu de înaltă tensiune, din care ieșeau scântei, i-a căzut în faţa maşinii. Bărbatul a fost amendat atunci de poliţişti pentru că ar fi semnalat pretinse fapte de furt de cablu.

Cronica unei urgențe

23 aprilie, 2014, noaptea. Un bucureştean a sunat la numărul de urgenţă 112 de două ori. Din cauza modalităţii de preluare şi redirecţionare a apelului, în sistem s-au înregistrat însă patru apeluri. Bărbatul a reclamat cu disperare faptul că pe Bulevardul Nicolae Grigorescu din Capitală, intens circulat, sunt cabluri de înaltă tensiune căzute pe carosabil şi care produc scântei. Omul a presupus în acele momente că respectivele cabluri se află sub tensiune.

Surpriză însă! Pentru insistenţa sa ca autorităţile să facă ceva,  bărbatul a a fost amendat administrativ cu 500 de lei de către poliţiştii ajunşi, finalmente, la faţa locului. (NU RATA: CE FARSĂ A FĂCUT UN TÂNĂR DIN MUREȘ, LA 112, PENTRU CĂ PĂRINȚII IUBITEI LUI NU-I LĂSAU SĂ SE VADĂ)

Explicația celor patru apeluri, care erau… două

Prima instanţă care a analizat contestaţia bucureşteanului la amenda primită, Judecătoria Sectorului 3, a dat câştig de cauză Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti. În apelul depus la Tribunalul Bucureşti se arată că judecătoria „a respins acțiunea subsemnatului motivat de faptul că s-au efectuat patru apeluri telefonice de către acesta la numărul unic de urgență 112 pentru reclamarea unor lucrări pe drumurile publice nesemnalizate corespunzător”. 

„Instanța notează că au existat patru apeluri către 112. Subsemnatul arăt că au existat două apeluri efectuate de la postul telefonic (…) către 112 la interval de aproximativ 15 minute. Concret, arăt că în cazul ambelor apeluri operatorul din centrala 112 a REDIRECȚIONAT apelul subsemnatului către un serviciu al Poliției. Astfel, consider că nu am efectuat patru apeluri telefonice, cum se susține în motivarea sentinței primei instanțe, ci două apeluri la interval de aproximativ 15 minute, în ambele cazuri fiind redirecționat către altă structură”, se arată în documentele din dosar.

Omul a arătat că apelurile sale aveau acoperire legală!

Argumentele bărbatului nu se opresc însă aici. „Al doilea apel, efectuat după aproximativ 15 minute, a venit ca urmare a lipsei de reacție a organelor de poliție. Vă rog să constatați că, în cadrul celui de-al doilea apel efectuat, am solicitat operatorului să îmi ofere lămuriri privind situația mea de reclamant, respectiv dacă mai trebuie să aștept la locul incidentului sau dacă pot pleca de la locul din care am făcut solicitarea intervenției echipajului de poliție”, a precizat bucureșteanul.

Bărbatul, cunoscător al legii, explică în acţiunea sa că apelurile sale telefonice la 112 au avut inclusiv acoperire legală. (NU RATA: TRAGEDIA DE LA CARACAL SCHIMBĂ TOTUL! CE S-A ÎNTÂMPLAT CU APLICAȚIA APEL 112)

„În plan secund, prima instanță a constatat în sentința civilă că reclamația subsemnatului la Serviciul 112 a generat o stare de pericol social: OUG a Guvernului nr. 195/2002 prevede la articolul 105: Constituie contraventii și se sancționează cu amenda prevazută în clasa a V-a de sancțiuni următoarele fapte săvârșite de către persoane juridice:

– nesemnalizarea sau semnalizarea necorespunzătoare, conform standardelor în vigoare, a obstacolelor sau lucrarilor aflate în zona drumului public

– neasigurarea stării de viabilitate a părții carosabile potrivit standardelor în vigoare, precum și neluarea măsurilor de înlăturare a obstacolelor aflate pe partea carosabilă.

Subsemnatul a apelat serviciul 112 în virtutea acestor dispoziții precum și din rațiuni proprii de siguranță, resimțind o temere privind modul în care lucrătorii efectuau tăierea cablurilor de înaltă tensiune ce implicit ajungeau pe carosabil existând oricând posibilitatea de a intra în contact cu vehicule aflate în mers.

Concret, subsemnatul arăt că solicitarea făcută la 112 de a se trimite un echipaj de poliție a avut la baza temeiurile dispozițiilor legale precendente, solicitarea ce urma a fi făcută organelor de poliție fiind aceea de a fi semnalizat corespunzător segmentul de carosabil pe care se efectuau aceste lucrări”, se arată în apelul de la Tribunal.

Ce spun judecătorii despre apelurile la 112

Trbunalul Bucureşti a răsturnat, în 2016, decizia Judecătoriei Sectorului 3 şi a dat dreptate bucureşteanului cu simţ civic. Magistraţii care au analizat cazul au observat, în primul rând, că prima instanţă nu a fost pro-activă în privința judecării dosarului şi nu a solicitat probe esenţiale pentru a se lămuri. (VEZI ȘI: RAED ARAFAT, CONCLUZII DUPĂ RAPORTUL PRIVIND ÎMBUNĂTĂŢIREA SERVICIULUI DE LOCALIZARE PRIN 112)

În privinţa gestului bărbatului care a semnalat efectuarea unor lucrări cu cabluri de înaltă tensiune pe carosabil instanţa explică:

„Petentul a fost sancţionat în baza articolului 32 alineatul 1 litera b din OUG 34-2008 care sancţionează alertarea falsă a agenţiilor specializate de intervenţie, cu amendă de la 500 de lei la 1.000 de lei. Faţă de cele reţinute, s-a constatat că petentul nu a alertat fals agenţii statului, din înregistrare reieşind că se taie cabluri care cad pe carosabil, iar nu că se fură cabluri. Prin urmare, agenţii nu au fost alertaţi cu privire la informaţii false.

Chiar dacă nu toate informaţiile corespund realităţii, se reţine că apelarea repetată a fost de natură să clarifice adevăratul motiv pentru care s-a solicitat intervenţia. De asemenea, apelarea repetată este justificată de întârzierea autorităţilor”, se arată în motivarea Tribunalului Bucureşti din acest caz.

Nu este abuz când situația reclamată are „potențial vătămător”!

Tribunalul explică în detaliu de ce bărbatul a avut dreptate, iar poliţiştii care s-au grăbit să îl amendeze, nu.

„Faţă de potenţialul vătămător resimţit de petent, dar şi faţă de potenţialul vătămător specific intervenţiei echipei de mentenanţă, Tribunalul notează că apelul la 112 nu a fost nici abuziv, autorităţile statului având rolul de a proteja cetăţenii în ipoteza existenţei celui mai mărunt incident de natură să le nască temerea sau chiar să le pună viaţa în pericol”, scriu judecătorii Tribunalului București în motivare.

„Este pertinentă şi susţinerea petentului în sensul că, dacă pentru cerşetorie-spălare parbrize, febră sau tulburare linişte şi ordine publică se poate solicita intervenţia autorităţilor (www.112.ro), cu atât mai mult pentru intervenţii la cablurile de alimentare cu energie electrică a tramvaielor de pe domeniul public”, se mai arată în documentul obținut de CANCAN.RO, SITE-UL NR. 1 DIN ROMÂNIA.

Astfel, instanţa a stabilit, irevocabil, că bucureşteanul nu a avut un comportament inadecvat sau antisocial şi a anulat amenda acestuia, dată cu lejeritate de poliţiştii din Capitală. (VEZI ȘI: COLEGII ALEXANDREI PROTESTEAZĂ ÎN FAȚA POLIȚIEI CARACAL: ”ALO, 112, SUNT ALEXANDRA ȘI VREAU SĂ TRĂIESC”)

Cine deţine informaţii despre acest subiect este rugat să ne scrie la [email protected] sau pe Whatsapp la 0741 CANCAN (226.226)

Tags:
Urmărește Cancan.ro pe Google News
Parteneri
Cum se calculează PENSIA, de fapt. Care sunt lucrurile incluse în formula de calcul
Cum se calculează PENSIA, de fapt. Care sunt lucrurile incluse în formula de calcul
FOTO. Ups! Mădălina Ghenea s-a urcat pe masă și rochia a lăsat la vedere mult prea mult!
FOTO. Ups! Mădălina Ghenea s-a urcat pe masă și rochia a lăsat la vedere mult...
Mădălina Ghenea a arătat TOT de data asta! Imaginile interzise au fost făcute publice
Mădălina Ghenea a arătat TOT de data asta! Imaginile interzise au fost făcute publice
Vântul le-a dezgolit pe divele din România! Nu au avut nicio şansă în faţa naturii! Imagini de senzaţie!
Vântul le-a dezgolit pe divele din România! Nu au avut nicio şansă în faţa naturii!...
Filmul genial de pe Netflix cu cel mai frumos actor turc în rol principal. Are o poveste emoționantă și a fost văzut deja de milioane de oameni
Filmul genial de pe Netflix cu cel mai frumos actor turc în rol principal. Are...
Cristina Cioran rupe tăcerea după ce Alex Dobrescu a spus că e gravidă din nou cu el
Cristina Cioran rupe tăcerea după ce Alex Dobrescu a spus că e gravidă din nou...
Cine este românul prins că spiona obiective militare NATO și transmitea informații Rusiei
Cine este românul prins că spiona obiective militare NATO și transmitea informații Rusiei
GALERIE FOTO Comoara din pădure: o femeie a descoperit într-un hambar abandonat 50 de mașini de epocă
GALERIE FOTO Comoara din pădure: o femeie a descoperit într-un hambar abandonat 50 de mașini...
Simptomele unui ambreiaj defect. Cum îți dai seama dacă ambreiajul trebuie aerisit?
Simptomele unui ambreiaj defect. Cum îți dai seama dacă ambreiajul trebuie aerisit?
O filipineză care locuiește în România a dezvăluit motivul pentru care îi place țara noastră: „România și Filipine sunt asemănătoare”. Ce spune despre mâncarea românească
O filipineză care locuiește în România a dezvăluit motivul pentru care îi place țara noastră:...
Infern într-un parc de distracții: cel puțin 27 de copii și părinți au murit într-un incendiu izbucnit din senin - VIDEO
Infern într-un parc de distracții: cel puțin 27 de copii și părinți au murit într-un...
Cum l-a cunoscut Maria Constantin pe Marcel Toader și cum avea acesta să o ajute în carieră? “Mi-a scris, am luat contact cu el și a spus că mă poate ajuta.”
Cum l-a cunoscut Maria Constantin pe Marcel Toader și cum avea acesta să o ajute...
Mama Geta a scăpat porumbelul: „Iancu e trup și suflet pentru o femeie. Pentru Culiță nu bag nici acum mâna în foc”
Mama Geta a scăpat porumbelul: „Iancu e trup și suflet pentru o femeie. Pentru Culiță...
"Unul era foarte grav". Filmul accidentului din Timiş în care 6 pompieri au ajuns la...
BANCUL ZILEI. Ora de fizică. Profesoara îi întreabă pe elevi de unde vine curentul. Doar Bulă este cu mâna pe sus
BANCUL ZILEI. Ora de fizică. Profesoara îi întreabă pe elevi de unde vine curentul. Doar...
Waze a început să avertizeze cu privire la aceste „pericole”
Waze a început să avertizeze cu privire la aceste „pericole”
Momentul în care OAMENII s-au îndepărtat PENTRU TOTDEAUNA de neanderthalieni
Momentul în care OAMENII s-au îndepărtat PENTRU TOTDEAUNA de neanderthalieni
O mai ții minte pe Lola de la Gospodar fără pereche? Uluitor cât de mult s-a schimbat Alexandra Mitruț, e de nerecunoscut
O mai ții minte pe Lola de la Gospodar fără pereche? Uluitor cât de mult...
Cum pot ieși româncele mai devreme la pensie, chiar dacă vârsta de pensionare ar trebui să crească. Ce prevede noua lege
Cum pot ieși româncele mai devreme la pensie, chiar dacă vârsta de pensionare ar trebui...
Ce trebuie să facă românii care stau la curte și au animale. Riscă închisoarea dacă nu respectă această lege
Ce trebuie să facă românii care stau la curte și au animale. Riscă închisoarea dacă...
Marea lovitură pentru Traian BĂSESCU. Abia acum s-a aflat ce s-a întâmplat: I-AU ATACAT familia
Marea lovitură pentru Traian BĂSESCU. Abia acum s-a aflat ce s-a întâmplat: I-AU ATACAT familia
CUTREMUR în showbiz! Cristina Cioran e însărcinată din nou cu Alex Dobrescu, deși are ordin de restricție împotriva lui: „Am sărbătorit toată ziua”
CUTREMUR în showbiz! Cristina Cioran e însărcinată din nou cu Alex Dobrescu, deși are ordin...
Testul inedit ce-ți distruge computerul. Experimentul unui vlogger - VIDEO
Testul inedit ce-ți distruge computerul. Experimentul unui vlogger - VIDEO
Nicki Minaj a fost arestată pe aeroportul din Amsterdam - presa olandeză
Nicki Minaj a fost arestată pe aeroportul din Amsterdam - presa olandeză
Este lege pentru toți proprietarii de APARTAMENTE. Regula pe care NIMENI nu poate să o încalce
Este lege pentru toți proprietarii de APARTAMENTE. Regula pe care NIMENI nu poate să o...
O vedetă TV iubește din nou. Surpriză totală
O vedetă TV iubește din nou. Surpriză totală
Alimentul pe care trebuie să îl consumăm seara, la cină, potrivit doctorului Vlad CIUREA
Alimentul pe care trebuie să îl consumăm seara, la cină, potrivit doctorului Vlad CIUREA
Mihaela Borcea ajunge din nou în faţa altarului, la 12 ani de divorţul dureros de Cristi Borcea: Nu poţi trăi în păcat!
Mihaela Borcea ajunge din nou în faţa altarului, la 12 ani de divorţul dureros de...
Cine a câștigat Te cunosc de undeva! sezonul 20. Echipa care pleacă acasă cu premiul de 15.000 de euro
Cine a câștigat Te cunosc de undeva! sezonul 20. Echipa care pleacă acasă cu premiul...
Imagini rare cu Mădălina Ghenea din adolescență. Dovada supremă că a fost de-o frumusețe răpitoare mereu
Imagini rare cu Mădălina Ghenea din adolescență. Dovada supremă că a fost de-o frumusețe răpitoare...
Adevărul despre moartea subită a lui Costel Constantin. Din ce cauză s-a stins, de fapt, actorul
Adevărul despre moartea subită a lui Costel Constantin. Din ce cauză s-a stins, de fapt,...
”OZN-ul” din apropierea României. Construită de comuniști, clădirea-monument zace în paragină
”OZN-ul” din apropierea României. Construită de comuniști, clădirea-monument zace în paragină
Ce să nu pui niciodată în colivia perușului. Poate fi toxică pentru el
Ce să nu pui niciodată în colivia perușului. Poate fi toxică pentru el
×