Acasă » Știri » Decizie șoc în cazul lui Ion Sporici, șoferul de BMW vinovat de accidentul cumplit în care au murit 4 spanioli! Cum a reușit să scape de acuzația de omor calificat

Decizie șoc în cazul lui Ion Sporici, șoferul de BMW vinovat de accidentul cumplit în care au murit 4 spanioli! Cum a reușit să scape de acuzația de omor calificat

De: Cristina Cruceru 03/04/2024 | 22:05
Decizie șoc în cazul lui Ion Sporici, șoferul de BMW vinovat de accidentul cumplit în care au murit 4 spanioli! Cum a reușit să scape de acuzația de omor calificat
Ion Sporici și familia ucisă de el, în accident / Foto: Facebook

Ion Sporici (65 de ani) a provocat în luna decembrie 2022 o tragedie care a cutremurat întreaga țară. Românul a provocat un accident mortal, cu 4 victime, în județul Sibiu. Se afla la volanul unei mașini marca BMW și conducea de 17 ore, fără oprire. Se întorcea din Germania și mergea în Gorj, acolo unde urma să se întâlnească cu femeia care avea să-i devină soție. Din cauza oboselii, bărbatul nu a putut fi atent în totalitate pe șosea, iar într-o fracțiune de secundă, acesta s-a izbit de altă mașină. Cum a scăpat bărbatul de acuzația de omor calificat?Judecătorii au invocat un concept juridic rar!

Un accident mortal a avut loc la sfârșitul anului 2022, în apropierea municipiului Sibiu, pe DN1, în zona cunoscută sub denumirea de Hula Bradului. Ion Sporici, în vârstă de 65 de ani, se afla la volanul unui BMW și se întorcea din Germania. A gonit pe șosele, să ajungă acasă, în Gorj, la femeia ce avea să-i devină soție. A condus 17 ore fără oprire, iar alți participanți la trafic le-au spus autorităților că bărbatul a șofat haotic. Din cauza oboselii, Ion Sporici a pierdut controlul mașinii într-o curbă și a intrat într-o altă mașină, marca Dacia Logan, închiriată de o familie din Las Palmas de Gran Canaria.

CITEȘTE ȘI: ALEXANDRU, POLIȚISTUL DIN BOTOȘANI LOVIT DE O MAȘINĂ ÎN TIMP CE SE AFLA ÎN MISIUNE, ARE NEVOIE DE SÂNGE. ROMÂNII POT DONA LA SPITALUL FLOREASCA DIN BUCUREȘTI

Alicia (21 de ani), Cristina (15 ani), Pepe (67 de ani) și Maria del Carmen (55 de ani) au fost victimele acestei tragedii. În urma impactului puternic, tatăl și mama au murit pe loc, Alicia s-a stins în ambulanță, în drum spre spital, iar Cristina a murit la 4 zile de la accident, în secția de ATI a spitalului din Sibiu. Alicia venise să studieze în România, cu bursă Erasmus și visa să ajungă învățătoare. Familia ei se afla pe meleagurile noastre, să-i facă o vizită studentei. Au închiriat o mașină și în momentul impactului, aceștia se întorceau dintr-o excursie.

CITEȘTE ȘI: IONUȚ PLECASE ÎN ITALIA PENTRU UN TRAI MAI BUN, ÎNSĂ DESTINUL LUI S-A FRÂNT ÎNTR-UN CUMPLIT ACCIDENT. AVEA DOAR 25 DE ANI: „PREA REPEDE AI PLECAT”

Românul, trimis în judecată inițial pentru omor calificat

Șoferul gorjean a intrat pe contrasens, a depășit un camion pe linia dublă continuă într-o curbă, intrând puternic în mașina în care se afla familia Rodriguez. Inițial, românul a fost trimis în judecată pentru omor calificat, după ce procurorii au susținut în instanță că el a condus într-o stare avansată de oboseală, punând în pericol cu bună știință viețile participanților la trafic.

Alți șoferi, martori în acest dosar, le-au spus autorităților că bărbatul conducea haotic.

„Am crezut că este un tânăr fie beat, fie drogat, întrucât făcea figuri în trafic de când se afla pe autostradă”, a spus unul dintre martorii aflați la proces.

„Inculpatul s-a deplasat cu o viteză excesivă (128 km/h înainte de producerea accidentului) pe un drum cu limitare de viteză, a făcut mai multe manevre de depășire a autovehiculelor din coloana în care se deplasa pe o porțiune de drum unde depășirea era interzisă, punând în pericol evident ceilalți participanți la trafic, în condițiile în care se afla într-o stare avansată de oboseală, și-a asumat și a acceptat posibilitatea producerii unui eveniment rutier cu consecințe fatale atât pentru el, cât și pentru alți participanți la trafic.

Însuși inculpatul a recunoscut că se afla într-o stare de oboseală accentuată, întrucât a condus din data de 4.12.2022, ora 4.00 până la ora la care a avut loc accidentul de circulație, ora 20.21, fără pauze (circa 17 ore)”, este specificat în rechizitoriu.

Astfel, Ion Sporici a fost condamnat la 20 de ani de închisoare și plata daunelor morale în valoare de 800.000 de euro de către o firmă asiguratoare.

Ion Sporici nu și-a recunoscut vina

Șoferul vinovat nu și-a recunoscut vina. Le-a spus magistraților că a fost „orbit” de farurile altui autoturism și că acesta a fost motivul pentru care el a ajuns pe contrasens. În acest caz, instanța superioară a decis să schimbe încadrarea juridică, din omor calificat în ucidere din culpă. În acest mod, pedeapsa lui a scăzut la jumătate. Adică, a primit 10 ani de închisoare și daune morale în valoare de 430.000 de euro.

Cazul românului a stârnit controverse. Asta pentru că judecătorii au reținut în cazul lui Ion Sporici „culpa cu previziune”, un concept juridic rar. Interpretarea Dreptului Penal arată că: „Culpa cu previziune sau cu prevedere este o formă a vinovăției caracterizată prin faptul că făptuitorul prevede rezultatul faptei sale, dar nu-l acceptă, socotind fără temei că el nu se va produce”.

Concret, instanța s-a folosit și de faptul că Ion Sporici avea o mașină cu un motor puternic.

„La analiza elementelor de tipicitate subiectivă trebuie plecat de la momentul apariției stării de pericol, respectiv de la momentul la care inculpatul, circulând cu o viteză mai mare decât limita maximă admisă pe sectorul de drum unde s-a produs accidentul de circulație, a efectuat o manevră de depășire încălcând marcajul longitudinal linie dublă continuă, cu consecința producerii accidentului de circulație în care au murit cele patru victime. În acest moment, inculpatul a prevăzut posibilitatea producerii unui accident rutier, dar Curtea consideră că posibilitatea evitării rezultatului prevăzut s-a bazat pe anumite împrejurări obiective ce conduc la reținerea culpei cu previziune”, se arată în hotărâre.

Detaliul neașteptat luat în calcul de magistrați

Magistrații au luat în vedere faptul că viteza de deplasare îl îndreptățea pe șofer să creadă că poate efectua în siguranță manevra de depășire și că poate continua deplasarea fără probleme, după ce revine pe banda sa.

„Toate aceste aspecte au fost evaluate însă în mod eronat de către inculpat din cauza stării avansate de oboseală, a faptului că nu cunoștea drumul și a vizibilității de la ora incidentului. Marcajul longitudinal linie dublă continuă îi interzicea efectuarea manevrei de depășire și tocmai datorită vitezei excesive și particularității drumului, inculpatul nu a mai fost în măsură să reintre pe banda sa de circulație, producându-se astfel coliziunea cu autoturismul în care se aflau cele 4 victime și care circula regulamentar”, au transmis judecătorii de la Curtea de Apel.

Hotărârea în cazul lui Ion Sporici este una definitivă, potrivit sentinței din 19 martie 2024.

Urmărește Cancan.ro pe Google News
Cristina Cruceru este redactor la CANCAN.RO, site care face parte din Grupul de Presă GÂNDUL. A absolvit Facultatea de Litere din Craiova, specializarea Jurnalism, apoi masterul „Jurnalism Tematic” din cadrul Facultății de Jurnalism și Științele citeste mai mult
Parteneri
Mai ții minte legendarul telefon NOKIA 3210?! Cu câți lei se vinde acum, în mai 2024
Mai ții minte legendarul telefon NOKIA 3210?! Cu câți lei se vinde acum, în mai...
FOTO. Apariția incendiară a cele mai sexy jucătoare de volei din lume
FOTO. Apariția incendiară a cele mai sexy jucătoare de volei din lume
INCREDIBIL! Primele imagini cu noul iubit al Simonei Halep! E un milionar cu 25 de ani mai în vârstă ca ea!
INCREDIBIL! Primele imagini cu noul iubit al Simonei Halep! E un milionar cu 25 de...
Top cele mai bombate posterioare! Vedetele își etalează trupurile în țările calde
Top cele mai bombate posterioare! Vedetele își etalează trupurile în țările calde
Ce se întâmplă dacă apeși „cancel” de două ori la bancomat. Funcționalitatea cunoscută doar de programatori
Ce se întâmplă dacă apeși „cancel” de două ori la bancomat. Funcționalitatea cunoscută doar de...
Mama lui Salman Khan rupe tăcerea despre Iulia Vântur! Ce relație există, de fapt, între româncă și actorul de la Bollywood. Acum e clar
Mama lui Salman Khan rupe tăcerea despre Iulia Vântur! Ce relație există, de fapt, între...
Un bărbat dispărut fără urmă în 1998 a fost găsit sechestrat în grajdul vecinului său
Un bărbat dispărut fără urmă în 1998 a fost găsit sechestrat în grajdul vecinului său
Un bărbat a montat camere ascunse în bucătărie ca să vadă ce-i pune soția în cafea, care avea un gust tot mai ciudat
Un bărbat a montat camere ascunse în bucătărie ca să vadă ce-i pune soția în...
Cât costă cel mai ieftin Duster 2024? Mai e SUV-ul MULT-IUBIT de români?
Cât costă cel mai ieftin Duster 2024? Mai e SUV-ul MULT-IUBIT de români?
Vero Căliman regretă plecarea din “Gașca Zurli”? „În continuare mă gândesc”. Cum se înțelege actrița cu Mirela Retegan
Vero Căliman regretă plecarea din “Gașca Zurli”? „În continuare mă gândesc”. Cum se înțelege actrița...
Cine e, de fapt, bărbatul omorât în bătaie în Crângași! Breaking news
Cine e, de fapt, bărbatul omorât în bătaie în Crângași! Breaking news
Andreea Tonciu, dezvăluiri neașteptate despre mama sa! Ce pedepse primea diva când era mică: „Nu îmi mai dădea ghiozdanul să mă duc la școală. Mă trimitea cu punga.”
Andreea Tonciu, dezvăluiri neașteptate despre mama sa! Ce pedepse primea diva când era mică: „Nu...
„A dispărut” Geta Sterp, strigăt de ajutor în mediul online! Sora lui Culiță Sterp a făcut anunțul trist în urmă cu câteva ore: „Nu știe nimeni nimic de el”
„A dispărut” Geta Sterp, strigăt de ajutor în mediul online! Sora lui Culiță Sterp a...
Reparaţiile auto, mai scumpe şi cu 20%. La o lucrare de 15.000 de lei, 5.500-6.000 se duc doar pe manoperă
Reparaţiile auto, mai scumpe şi cu 20%. La o lucrare de 15.000 de lei, 5.500-6.000...
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel cam mic!
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
 Două scule PARKSIDE, foarte căutate de MEȘTERI, apar în oferta LIDL
Două scule PARKSIDE, foarte căutate de MEȘTERI, apar în oferta LIDL
Descoperire IMPORTANTĂ făcută de astronomii din ROMÂNIA! Este de valoare mondială
Descoperire IMPORTANTĂ făcută de astronomii din ROMÂNIA! Este de valoare mondială
Ce nu s-a văzut la TV, în marea finală de la Chefi la cuțite! Câștigătorul a spus tot adevărul, după plecarea celor trei chefi: „Se vede că...„
Ce nu s-a văzut la TV, în marea finală de la Chefi la cuțite! Câștigătorul...
Locul din România cu o arhitectură unică. Turiștii sunt fascinați: “Ceva deosebit”
Locul din România cu o arhitectură unică. Turiștii sunt fascinați: “Ceva deosebit”
Metoda simplă prin care obții o producție triplă de castraveți. Secretul pentru a avea o recoltă bogată în grădină
Metoda simplă prin care obții o producție triplă de castraveți. Secretul pentru a avea o...
Buletinul și permisul se SCHIMBĂ complet. Este o premieră în România
Buletinul și permisul se SCHIMBĂ complet. Este o premieră în România
Este jale mare în clanul Corduneanu. Ce face Beleaua Adrian după moartea liderului
Este jale mare în clanul Corduneanu. Ce face Beleaua Adrian după moartea liderului
Testul inedit ce-ți distruge computerul. Experimentul unui vlogger - VIDEO
Testul inedit ce-ți distruge computerul. Experimentul unui vlogger - VIDEO
Zelenski a mers la Harkov în apropierea noii linii a frontului. Liderul ucrainean a descris situaţia drept extrem de dificilă
Zelenski a mers la Harkov în apropierea noii linii a frontului. Liderul ucrainean a descris...
Ungaria a pus ochii pe Ținutul Secuiesc. Viktor Orban a pornit asaltul
Ungaria a pus ochii pe Ținutul Secuiesc. Viktor Orban a pornit asaltul
Simona Halep a spus adevărul: Înseamnă enorm pentru mine
Simona Halep a spus adevărul: Înseamnă enorm pentru mine
Cum a reușit un român să își cumpere 5 APARTAMENTE pe malul mării, în Italia. Mulți nu îl cred atunci când povestește
Cum a reușit un român să își cumpere 5 APARTAMENTE pe malul mării, în Italia....
Cât de frumoasă este cea mai bogată româncă! Afacerea cu care a dat lovitura şi care a ajutat-o să adune o avere fabuloasă
Cât de frumoasă este cea mai bogată româncă! Afacerea cu care a dat lovitura şi...
Cine a câștigat marele trofeu Chefi la cuțite! La cine a mers trofeul și cine a primit al doilea premiu
Cine a câștigat marele trofeu Chefi la cuțite! La cine a mers trofeul și cine...
"M-am trezit chemată la criminalistică, înțelegeți ce spun?". Claudia Pătrășcanu reacționează după ce fosta ei...
Marea împăcare între Anamaria Prodan și Laurențiu Reghecampf. Cei doi au îngropat securea războiului
Marea împăcare între Anamaria Prodan și Laurențiu Reghecampf. Cei doi au îngropat securea războiului
Armata puternică din Europa care va beneficia de o armă de top. Poate fi folosită pe uscat, în aer şi pe mare și poate schimba soarta unui război
Armata puternică din Europa care va beneficia de o armă de top. Poate fi folosită...
Ce se va întâmpla cu centralele de apartament în România. Orașul care le-a interzis deja, prin lege
Ce se va întâmpla cu centralele de apartament în România. Orașul care le-a interzis deja,...
×