Anunțul momentului de la Casa de Pensii. E valabil pentru toți românii, puteți începe calculele

Publicat: 20/05/2023 | 08:32
Cum se calculează pensia / Sursă foto: colaj Pixabay

Casa de Pensii a făcut un anunț important, valabil pentru toți românii. Mai cu seamă, este vorba despre modul în care se calculează pensiile, după zeci de ani de muncă. Românii pot face simulări de calcul, utilizându-se de salariul brut. Pentru acest aspect, cetățenii pot solicita un buletin de calcul din partea CNPP. Iată detaliile mai jos, în articol.

Casa de Pensii are postat, pe site-ul oficial, un anunț important pentru toți cetățenii români. Persoanele care au muncit zeci de ani și vor să facă simulări de calcul pentru pensii, trebuie să utilizeze salariul brut. Pentru a cunoaște drepturile de pensie, românii pot solicita buletinul de calcul, care poate fi luat de la Casa de Pensii din raza domiciliului.

Vezi și CUM POȚI FI SCUTIT DE IMPOZITE ÎN ROMÂNIA. CE CATEGORII DE PERSOANE BENEFICIAZĂ DE „CLEMENȚA” STATULUI

Anunț de la Casa de Pensii: cum se calculează pensia?

Pentru calcularea cuantumului pensiei se utilizează o ecuație simplă: punctajul mediu anual, realizat de asigurat, se înmulțește cu valoarea unui punct de pensie. Pe site-ul oficial al CNPP, reprezentanții explică, pas cu pas, modul în care poate fi aflat cuantumul pensiei.

„Punctajul mediu anual realizat de asigurat se determină prin împărţirea numărului de puncte rezultat din însumarea punctajelor anuale ale asiguratului la numărul de ani corespunzător stagiului complet de cotizare. Numărul de puncte realizat în fiecare lună se însumează, iar prin împărţirea la 12 rezultă punctajul anual al asiguratului în anul respectiv.

Punctajul lunar se calculează prin raportarea câştigului salarial brut sau, după caz, a venitului lunar asigurat, care a constituit baza de calcul a contribuţiei de asigurări sociale, la câştigul salarial mediu brut din luna respectivă, comunicat de Institutul Național de Statistică”, transmite CNPP.

Pentru fiecare an de activitate, Casa de Pensii anunță că se va calcula în acest mod. Apoi, toate „punctajele anuale” se vor aduna. După ce ai acest rezultat, trebuie să îl împarți la „stagiul complet de cotizare” (vechimea totală). În cele din urmă, vei obține „punctajul mediul anual” (numărul de puncte). De reținut faptul că veniturile neimpozabile nu vor fi luate în considerare. Practic, pentru a cunoaște cuantumul pensiei pe care l-ai putea încasa, trebuie doar să ai în vedere salariul câștigat și sporurile permanente.

Cât despre recalcularea pensiilor, Marius Budăi, Ministrul Muncii, a făcut o serie de precizări. Noua formulă de calcul se va face pe baza Legii nr.127/2019. Vezi aici cum se calculează exact și cine sunt românii care vor beneficia de recalcularea lor.

Vezi și ANUNȚ DE ULTIM MOMENT! CE SE VA ÎNTÂMPLA CU PREȚUL LA ALIMENTE ȘI CARBURANȚI: „RATA INFLAȚIEI VA CONTINUA SĂ SCADĂ PÂNĂ LA 7%”

Sursă foto: colaj Pixabay