Pensiile se vor majora, în urma recalculării, după cum anunță ministrul Muncii, Marius Budăi. Astfel, mai multe categorii de pensionari români vor beneficia de recalcularea acesteia.
Ei bine, beneficiarii sunt cei care au realizat stagiul de cotizare după deschiderea dreptului la pensie pentru limita de vârstă. De asemenea, persoanele care mai pot beneficia de recalcularea pensiei sunt cele care au mai lucrat și după împlinirea vârstei de retragere și au ieșit la pensie.
Recalcularea pensiei se poate realiza prin adăugarea veniturilor și a stagiilor de cotizare, care nu au fost valorificate atunci când s-a stabilit pensia. De asemenea, prin valorificarea stagiilor de cotizare realizate după pensionare sau în cazul în care se depun documente suplimentare care să influențeze cuantumul drepturilor la pensie.
Marius Budăi, ministrul Muncii a anunțat că peste 5 milioane de pensii urmează să fie recalculate anul acesta. Tot el, informează că nu va scădea nicio pensie în urma recalculării. Mai mult, ministrul a precizat că varianta finală pentru Legea Pensiilor a fost stabilită de către Ministerul Muncii și Casa Națională de Pensii Publice.
Noua formulă de calcul pentru pensii se va face pe baza Legii nr.127/2019. Aceasta ar fi numărul de puncte de pensie X VPR (n.r valoarea punctului de referință). În prezent, VPR este 72, având în vedere că valoarea punctului de pensie a crescut de la 1 ianuarie 2023 la 1.785 lei, de la 1.586 și se calculează în felul următor: punctul de pensie împărțit la 25 stagiu de cotizare. Dacă punctul de pensie va crește în 2024 la 1.875 de lei, VPR va ajunge la 75.
(CITEȘTE ȘI: SCHIMBARE IMPORTANTĂ PENTRU PENSIONARI! CE SE ÎNTÂMPLĂ CU PENSIILE, ÎN MAI 2023)
Pentru a beneficia de recalcularea pensiilor, românii trebuie să depună o cerere scrisă și câteva acte doveditoare. De asemenea, aceștia mai au nevoie de un stagiu de cotizare de minimum 12 luni.
„Pensia poate fi recalculată prin adăugarea veniturilor și/sau a stagiilor de cotizare, perioadelor asimilate stagiilor de cotizare prevăzute de lege și prin valorificarea altor documente de natură să conducă la modificarea drepturilor de pensie, nevalorificate la stabilirea acesteia. Pensionarii pentru limită de vârstă care, după dată înscrierii la pensie, realizează stagiu de cotizare, pot solicita recalcularea pensiei, în condițiile legii”, se arată în Legea Pensiilor, articolul 107.
Alături de cererea respectivă, pensionarul trebuie să depună cuponul de pensie, carnetul de muncă în original și copie, cu perioada solicitată și inclusiv buletinul în original sau copie.
Pe de altă parte, formularele trimise prin e-mail trebuie să aibă atașat un număr de telefon la care beneficiarul să poate fi contactat, ulterior. După recalcularea pensiei, beneficiarii vor fi cei care au avut venituri mai mari decât cele declarate inițial la stabilirea pensiei. De asemenea, cei care au contribuit la sistemul de pensii pentru o perioadă mai lungă decât cea luată inițial, în considerare, vor primi o pensie mai mare.