Avem imagini exclusive cu fostul informator ”Miron”!

Publicat: 18/04/2019 | 23:09

După dezvălurile șocante făcute de Sorina Matei în emisiunea ”Aktualitatea românească” de la B1 TV, dezvăluiri din care reiese că avocatul Gheorghe Mușat, actualul apărător al lui Klaus Iohannis și al altor nume ”grele” – printre care Marco Hossl, CEO Kaufland România -, a fost informator al Securității, CANCAN.RO, site-ul nr. 1 din România, aduce noi informații zdrobitoare. Gheorghe Mușat, fondatorul Casei de Avocatură Mușat & Asociații a fost, de-a lungul timpului, ofițer de securitate, avocat și – ținând cont de note informative scrise în penitenciarul Aiud – informator. Dar, pentru a respecta dictonul ”Audiatur et altera pars”, CANCAN.RO prezintă și declarațiile avocatului Gheorghe Mușat, declarații trimise către Lumea Justiției.

O scurtă introducere este absolut necesară. Notele informative erau modalitatea perfectă prin care Securitatea putea afla informații despre toate persoanele care deranjau regimul comunist. Toată această încrengătură a delațiunii avea nevoie, firește, de ”rotițe” care să facă angrenajul represiv să funcționeze. Iar aceste ”rotițe” erau informatorii Securității, cei care ”turnau” pe oricine, fără regrete. Notele informative erau decisive în hotărârea luată de Comisia de Eliberare coordonată, la vremea respectivă, de procurorul Augustin Lazăr – iar disidentul Iulius Filip a simțit asta chiar pe pielea sa.

Avocatul Gheorghe Mușat (nume conspirativ MIRON) a scris peste 100 de note informative și, bineînțeles, l-a desființat, pur și simplu, pe disidentul Iulius Filip. Sorina Matei – în emisiunea ”Aktualitatea românească” din 12 aprilie 2019, spune că Gheorghe Mușat a fost și ofițer de securitate timp de 13 ani.

Avocatul a fost ofițer de securitate timp de 13 ani, în vremea regimului comunist

Gheorghe Mușat – comunicat de presă: ”Nu cred că aveam puterea să mă opun”

Firește, avocatul Gheorghe Mușat își susține cauza și – printr-un comunicat de presă trimis către Lumea Justiției, în numele casei de avocatură pe care a fondat-o și o conduce – declară că tot ceea ce i se impută în vremea în care ”activa” sub numele de MIRON, în penitenciarul de la Aiud, s-a datorat faptului că… nu se putea opune. Gheorghe Mușat scrie că a activat ca ofițer de Securitate în perioada 1972-1983, la Inspectoratul de Securitate al Municipiului București, secția contraspionaj. Apoi, scrie el, ”am înțeles repede că nu acolo este locul meu și am încercat să plec”. După ce a reușit – abia la a treia tentativă, cu ajutorul unui certificat medical, conform celor scrise în comunicat – să treacă în rezervă, Gheorghe Mușat a intrat în Baroul București. Acesta ar fi, de fapt, motivul pentru care Gheorghe Mușat ar fi fost încarcerat în penitenciarul de la Aiud. Deranja regimul comunist și prezenta pericol pentru sistem! (NU RATA: EXCLUSIV | DETALII ULUITOARE DIN PROCESUL CELEBRULUI INTERLOP FANE CĂPĂȚÂNĂ! JUDECĂTORII URMEAZĂ SĂ…)

”Eram un exemplu prost pentru toți cei rămași în sistem”, se apără avocatul Gheorghe Mușat în comunicatul de presă trimis către Lumea Justiției

 

Avocatul Gheorghe Mușat a trimis un comunicat de presă în care încearcă să se ”spele” de păcatele trecutului

În contrapartidă, totuși, există informații care transmit că au existat cu totul alte motive pentru încarcerarea lui Gheorghe Mușat. În 1984, el este arestat. Motivul?  A dezvăluit unor cunoștințe calitatea să de fost ofițer de securitate. Iată acuzațiile care i s-au adus:

  •  – divulgare de date privind muncă operativă a organelor de securitate
  •  – trafic de influența
  •  – deținere de mijloace folosite în muncă de securitate
  •  – nerespectarea regimului privind mijloacele de plată străine

Gheorghe Mușat a fost încarcerat la Aiud. Va sta în pușcărie 3 ani și 10 luni, conform propriei declarații. Aici i se deschide dosarul de urmărire “Mureș”, pentru a fi ținut atent sub observație. Aflat în detenție, Gheorghe Mușat este contactat de foștii săi colegi de la Securitate, care îi propun să devină informator, mai ales că securiștii rămăseseră fără trei turnători ce activaseră în închisoarea de la Aiud, consemnează ancheteonline.ro.

Avocatul Gheorghe Mușat susține că a fost obligat să scrie toate notele informative

Avocatul Gheorghe Mușat, nume conspirativ ”MIRON”: ”Când te chemau la raport, scriai oricum, sub dictare”

În comunicatul de presă trimis către Lumea Justiției, avocatul trage spuza pe turta sa. Nu a fost nicidecum un ofițer acoperit, trimis pentru a-i spiona pe disidenții politici, ci doar un pușcăriaș care se temea pentru viața lui și care… scria tot ceea ce i se dicta. Mai mult, avocatul Gheorghe Mușat se plasează în rândul ”deținuților politici”. (VEZI ȘI AICI: CELEBRUL VĂR AL LUI GIGI BECALI A CÂȘTIGAT PROCESUL CU FISCUL! E VORBA DESPRE…)

”Ca deținut politic nu era nevoie să semnezi un angajament ca să dai declarații. Când te chemau la raport, scriai oricum, sub dictare, ceea ce ți se cerea și, atunci când ceea ce scriai nu era pe placul lor, erai obligat să o iei de la capăt până când obțineau declarațiile pe care le care le dorea. Era și acesta un mijloc de umilință, un mod de a-ți arăta că nu mai ești nimic altceva decât un instrument”.

Așa a ajuns, scrie Gheorghe Mușat, să se transforme în ”MIRON”. ”Aș fi putut să mă opun? Când ești în închisoare și nu știi ce se întâmplă cu copiii și cu familia ta, despre care anchetatorii îți dau informații sumbre, când știi că te așteaptă din nou izolarea și riscul de a fi umilit și batjocorit de deținuții de drept comun introduși special în celulă pentru a te ”reeduca”, nu ai alte opțiuni”. 

Avocatul Gheorghe Mușat scrie că a fost, la rândul său, ”deținut politic”

”Sunt multe moduri din a face dintr-un om neom atunci când acesta se află în închisoare”

Avocatul Gheorghe Mușat insistă asupra ideii că nu avea ”opțiuni” și consideră că, în acele condiții pe care le prezintă, ar fi semnat absolut orice. ”Dacă mi s-ar fi cerut să declar că am vândut arme nucleare unor marțieni, nu cred că aveam puterea să mă opun”. Mai ales că, ține să precizeze Gheorghe Mușat, ”sunt multe moduri din a face dintr-un om neom atunci când acesta se află în închisoare, la cheremul anchetatorilor care își arogă drept de viață și de moarte nu numai asupra lui, a deținutului ci și asupra familiei sale”.

Astfel justifică avocatul Gheorghe Mușat notele informative scrise în închisoarea de la Aiud, menționând și că, în timpul detenției, ”nu mi s-a permis să fiu vizitat de copii, nu am avut dreptul la corespondență cu familia”. (VEZI ȘI AICI: FOSTUL ARHITECT ȘEF AL ORAȘULUI BAIA MARE, CONDAMNAT PENTRU LUARE DE MITĂ)

Avocatul Gheorghe Ștefan consideră că nu s-ar fi putut opune în pușcărie și astfel a devenit ”MIRON”

Gheorghe Mușat, informator și în libertate, nu numai în pușcărie

În ianuarie 1988, Gheorghe Mușat este eliberat condiționat din închisoare, prilej de bilanț al activității sale ca informator al Securității. Iată care erau informațiile despre informatorul MIRON la data respectivă și, atenție, confirmarea faptului că Gheorghe Mușat fusese ”dirijat în acțiuni informative”.

 “Informatorul deținut MIRON a fost recrutat la data de 13.07.1986, pentru acoperirea informativă a efectivului de deținuți condamnați pentru infracțiuni contra securității statului, fiind dirijat în acțiuni informative. (…) Informatorul a avut un aport informativ foarte bun, furnizând un număr de peste 100 de materiale cu conținut operativ. (…) S-a dovedit loial, sincer atașat de organul nostru, preocupat de realizarea sarcinilor și păstrarea în deplin secret a conspirativități”, se arată într-un raport al Securității, conform informațiilor furnizate de ancheteonline.ro.

Gheorghe Mușat fusese loial și sincer atașat de Securitate în perioada petrecută în pușcărie, ceea ce însemna că el putea fi ”utilizat” și în libertate. Dar, după cum putem observa în comunicatul de presă transmis către Lumea Justiției, avocatul Gheorghe Mușat are o versiune personală despre întâmplările de atunci. (CITEȘTE ȘI: CUNOSCUTUL ACTOR A CÂȘTIGAT PROCESUL ÎMPOTRIVA TATĂLUI SĂU! MIZA…)

Cine deţine informaţii despre acest subiect este rugat să ne scrie la pont@cancan.ro sau pe Whatsapp la 0741 CANCAN (226.226)

 

This browser does not support the video element.