Când va fi înmormântat Ilie Balaci

De: Cancan
Publicat: 22/10/2018 | 12:14

Când va fi înmormântat Ilie Balaci. Este doliu în lumea sportului românesc! Moartea fulgerătoare a fotbalistului de legendă Ilie Balaci a căzut ca un trăsnet pentru toată lumea. Sportivul a murit la 62 de ani, duminică dimineață (21 octombrie), după ce s-a prăbușit în brațele mamei sale. 

Familia a anunțat când va fi înmormântat Ilie Balaci. Trupul neînsuflețit al fostului mare fotbalist de legendă a fost dus la Biserica „Sf. Ilie”, iar apoi familia îl va depune la Stadionul Universității Craiova, în după-amiaza zilei de luni (22 octombrie), potrivit Digisport. Asta pentru ca toți cei care l-au iubit să-și poată lua rămas bun de la acesta. Ilie Balaci va fi înmormântat marți, 23 octombrie 2018, la Cimitirul Sineasca din Craiova. Încă de la aflarea morții lui, zeci de fani s-au strâns în fața casei regretatului fotbalist. (Citește și Ilie Balaci și soția lui, Dana, poveste inedită de iubire)

Inițial s-a zvonit că Ilie Balaci va fi depus la biserica Madona Dudu, dar se pare că familia s-a decis asupra Bisericii „Sf. Ilie”, pentru că aici s-a cununat religios cu Daniela Balaci și și-a botezat și cele două fete ale sale, Lorena și Liana.

Când va fi înmormântat Ilie Balaci. Fanii i-au aprins sute de lumânări

Când va fi înmormântat Ilie Balaci. „Minunea blondă” își va dormi somnul de veci lângă tatăl său

Când va fi înmormântat Ilie Balaci. Fostul mare fotbalist va fi înmormântat marți (23 octombrie), și nu miercuri cum s-a vehiculat inițial. Ilie Balaci își va face somnul de veci în cimitirul Sineasca. Tot acolo este înmormântat și tatăl fostului sportiv. Slujba va avea loc la ora 13:00. (Vezi aici Cine este Lorena, fiica cea mare a lui Ilie Balaci)

Arhidiaconul Apotolache Ioniță, purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Olteniei, a declarat, pentru EVZ, că ”Înaltpreasfințitul Irineu, Mitropolitul Olteniei, se ocupă personal de pregătirile legate de înmormântare și va fi prezent mâine, oficiind slujba religioasă marelui fotbalist. Transmite condoleanțe familiei îndurerate.”

PROGRAM FUNERALII ILIE BALACI

Luni, 22.10.2018
13.00 – depunerea trupului neînsuflețit la Biserica Sf. Ilie
17.00 – plecare spre Stadionul Ion Oblemenco
17.30 – depunere la Stadionul Ion Oblemenco
18.00 – slujbă oficiată de un sobor de preoți de la Mitropolia Olteniei

Marți, 23.10.2018
09.00 – Depunerea trupului neînsuflețit pe terenul Stadionului Ion Oblemenco
11.30 – Slujbă In Memoriam oficiată de un sobor de preoți de la Mitropolia Olteniei, pe terenul Stadionului Ion Oblemenco
12.15 – Plecare spre Biserica Sf. Ilie
13.00 – Sosire Biserica Sf. Ilie – Slujba de înmormântare oficiată de un sobor de preoți în frunte cu IPS Irineu, Mitropolitul Olteniei
14.00 – Plecare spre Cimitirul Sineasca

Cortegiul funerar se va deplasa pe traseul: Biserica Sf. Ilie – Primăria Municipiului Craiova – Universitatea din Craiova – Calea București – Pasajul Suprateran – Str. Amaradia – Str. George Enescu – Cimitirul Sineasca.

Notă: Programul poate suferi modificări, care vor fi anunțate în timp util, a anunțat Primăria Craiova.

Ilie Balaci – biografie

Ilie Balaci a fost unul dintre cei mai buni jucători români de fotbal și s-a s-a născut pe 13 septembrie 1956 în Bistreţ, județul Dolj. Datorită performanțelor sale, el a primit porecla “Minunea blondă” şi este omul de care se leagă marile succese ale Universităţii Craiova din anii ’80. (Citește și Pe cine a sunat Ilie Balaci cu câteva ore înainte să moară)

Ilie Balaci a început să joace fotbal la nouă ani, în 1965, la “piticii” Universității Craiova, şi a debutat în prima divizie la mai puţin de 17 ani (12 august 1973, Jiul Petroșani — Universitatea Craiova 1-1). O jumătate de an mai târziu, a devenit cel mai tânăr debutant în echipa națională, la 17 ani și şase luni, într-un meci contra Franţei, de la Paris, pierdut cu 0-1, pe 23 martie 1974. A marcat primul gol sub “tricolor” pe 6 octombrie 1976, într-un amical Cehoslovacia – România 3-2, iar în 12 mai 1982 a fost în premieră căpitanul naţionalei într-un amical Argentina – România 1-0. Ultimul meci la echipa naţională pentru Balaci a fost şi ultimul al lui Mircea Lucescu pe banca tehnică: România – Austria 4-0, pe 10 septembrie 1986, în preliminariile Euro 1988.

Fostul sportiv a jucat în Divizia A 347 de partide și a marcat 84 de goluri pentru Universitatea Craiova (1973-1985), FC Olt Scornicești (1985-1986) și Dinamo (1986-1988): 76 pentru “Ştiinţa”, şapte pentru FC Olt şi unul pentru Dinamo. A adunat 69 de selecții şi a marcat de opt ori pentru naţionala României, iar în două rânduri a fost desemnat cel mai bun fotbalist din România (1981 și 1982). (Nu rata Devis Mangia: „Sunt sigur că acest meci a fost câștigat de Ilie Balaci!”)

Ilie Balaci s-a accidentat în apogeul carierei, la 27 de ani, când era liderul “Craiovei Maxima” şi cel mai bun jucător român, şi a avut un final prematur de carieră, la 31 de ani, din cauza deselor accidentări. Cea mai gravă dintre ele, care a pus punct carierei sale de fotbalist la cel mai înalt nivel, a fost provocată de fundașul Vasile Arezanov, într-un meci de campionat, jucat la Baia Mare, la 21 februarie 1984. Din acest motiv a ratat şi Campionatul European din Franța, din 1984, deși a contribuit din plin la calificare. (Vezi aici Cristi Chivu, răvășit de durere la moartea lui Ilie Balaci: ”Nu cred că ți-am mulțumit vreodată, nea Ilie!”)

Ca jucător, Ilie Balaci a câştigat trei titluri cu Universitatea Craiova (1973-1974, 1979-1980 și 1980-1981), patru Cupe ale României şi a fost semifinalist al Cupei UEFA cu gruparea din Bănie, care a devenit în sezonul 1982-1983 prima echipă din ţara noastră care ajunge în careul de aşi al unei cupe europene. A jucat 3 988 de minute pentru naţionala României şi 22 497 de minute în Liga 1 pentru Universitatea Craiova. (Citește și Cauza morții lui Ilie Balaci. Accidentul vascular cerebral – simptome și metode pentru a limita riscurile)

Ca antrenor, Ilie Balaci le-a pregătit pe Dinamo (tineret), Pandurii Târgu Jiu, Drobeta Turnu Severin și Universitatea Craiova. În anul 1991 a părăsit România pentru a antrena în Asia și Africa, unde a câștigat 21 de trofee cu şapte cluburi și a fost supranumit “Prințul deșertului”.