Caz ireal la BAC 2022. 140 de lucrări din 160 au fost identice. DIICOT a intrat pe fir

Publicat: 26/07/2023 | 13:54
DIICOT a descins la Inspectoratul Școlar Mehedinți / foto: Pixabay

Mai multe percheziții au avut loc miercuri, 26 iulie, la Inspectoratul Școlar Mehedinți, în legătură cu sesiunea de toamnă a bacalaureatului de anul trecut. Potrivit DIICOT, din 160 de lucrări verificate, 140 erau identice.

În cursul acestei dimineți, opt persoane au fost ridicate de oamenii legi și duse la audieri, după ce au fost bănuite că ajutau candidați la Bacalaureat pentru a promova examenul, contra unor sume de bani, notează Știri pe Surse. 

Potrivit unor surse judiciare, din 160 de lucrări verificate, 140 erau identice. Aproximativ 50 de audieri au avut loc în ultimul an la domiciliile unor profesori, într-un dosar privind fraudarea examenului de Bacalaureat, sesiunea august 2022, conform sursei citate.

140 de lucrări din 160 au fost identice la sesiunea de toamnă Bacalaureat 2022/ Sursă Foto: Arhivă Cancan.ro

CITEȘTE ȘI: Ana, fără diplomă de bacalaureat, dar cu salariu de 8.000 de lei! Ce meserie practică tânăra: „Prima dată am început cu…”

Statistică BAC 2023. Rata de promovare din acest an

În urma soluționării contestațiilor, rata de promovare a crescut cu 2,2% pe ansamblul tuturor promoțiilor (de la 72,8% la 75%), fiind aproximativ la același nivel cu procentul din sesiunea iunie – iulie 2022 (75,2%).

Mai exact, 94.004 de absolvenți de liceu au reușit să treacă de pragul minim necesar promovării examenului de Bacalaureat.

Au fost depuse 54.632 de contestații în acest an, comparativ cu anul 2022, când au fost depuse 49.115.

În unele licee din țară, rata de promovare a fost extrem de scăzută, iar ministrul Educației, Liga Deca, a declarat că va analiza situația și va lua măsurile necesare pentru a vedea care sunt cauzele care dus la aceste rezultate mici.

 ”Vom analiza situaţia acestor licee şi vom vedea care sunt intervenţiile necesare. Aşa cum am avut proiectul Rose care s-a uitat la legătura aceasta între liceu şi învăţământul superior, vom încerca să analizăm care sunt cauzele şi să intervenim prin programele naţionale pe care le avem. Dacă sunt cauze sociale, trebuie să intervenim cu măsuri de suport social, dacă sunt cauze care ţin de nevoie suplimentară, învăţământ remedial, ne vom axa pe acestea. Este clar că trebuie să avem intervenţii mult mai individualizate, în funcţie de nevoile fiecărui copil” a declarat Ligia Deca, în cadrul unei conferințe de presă.

VEZI ȘI: Prietena lui Carla’s Dreams a făcut contestație la Bacalaureat. Ireal cu cât i s-a modificat nota inițială, 9.50, la limba și literatura română, Amirei din Urlați