Ce poți păți dacă faci duș în timpul furtunii. Puțini români cunosc pericolul real

Publicat: 24/07/2023 | 10:52
La ce riscuri vă expuneți atunci când faceți duș în timpul furtunii / Sursă Foto: Ziarul Românesc

Puțini sunt cei care știu că nu este indicat să facă duș sau să spele vasele în timp ce afară este furtună. Avertismentul specialiștilor este foarte clar, aceștia oferind câteva explicații în acest sens. Vă prezentăm în continuare care sunt pericolele la care se expun cei care fac asta în timpul furtunii. 

Furtunile violente au fost tot mai dese în ultima perioadă și în România. Cu toții cunoaștem faptul că în momentul în care se pornește o vijelie și suntem afară trebuie să ne protejăm pe cât posibil de fulgere. Totuși, sunt foarte puțini cei care știu că și atunci când se află în casă trebuie să respecte câteva reguli pe timpul unei furtuni.

(CITEȘTE ȘI: Avertisment ANM de ultimă oră. România, traversată de un val de căldură. Temperatura resimțită ajunge până la 50 de grade Celsius)

La ce pericol se expun cei care fac duș în timpul furtunii

Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA trage un semnal de alarmă în ceea ce privește pericolele la care se expun oamenii care în timpul unei furtuni fac duș sau spală vase. Mai exact, specialiștii explică faptul că fulgerele pot trece prin instalațiile sanitare, existând astfel riscul ca cei care folosesc apa în acel moment să fie loviți.

„Riscul ca fulgerul să treacă prin instalații sanitare ar putea fi mai mic cu țevile din plastic decât cu țevile metalice. Cu toate acestea, cel mai bine este să evitați orice contact cu instalațiile sanitare și cu apa curentă în timpul unei furtuni cu fulgere, pentru a reduce riscul de a fi lovit”, au transmis experții Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA.

În plus, specialiștii susțin că acestea nu sunt singurele pericole la care ne putem expune atunci când ne aflăm în casă pe timpul unei furtuni. Totodată, trebuie să stați departe de balcoane și să nu vă apropiați de ferestre și uși. Totodată, trebuie evitat contactul cu orice aparat electrocasnic conectat la priză, printre care se numără telefoane, laptopuri sau alte echipamente.

„Nu vă culcați pe podele de beton și nici nu vă sprijiniți de pereții de beton. Nu folosiți nimic conectat la o priză electrică, cum ar fi computere sau alte echipamente electronice. Stai departe de telefoanele cu fir. Telefoanele mobile și telefoanele fără fir sunt sigure… dacă nu sunt conectate la o priză printr-un încărcător.”, se arată în avertismentul Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA.

Potrivit experților un fulger încălzește aerul din jur „până la 50.000 de grade Fahrenheit. Adică, de 5 ori mai fierbinte decât suprafața soarelui”. Astfel, o lovitură directă a fulgerului are efecte devastatoare asupra corpului uman.

(NU RATA: De ce trebuie să eviți să iei un taxi în Bulgaria. Mulți români n-au știut și au pățit-o)