Marți seara, un cutremur cu magnitudinea 4,2 a avut loc în zona seismică Gorj, la o adâncime de 8,6 kilometri. Au urmat alte două replici, transmite Institutul Național pentru Fizica Pământului. Ce susțin specialiștii despre riscurile din acea zonă și de ce au loc atât de multe seisme în ultima perioadă.
Potrivit Institutului Naţional pentru Fizica Pământului, seismul a avut loc la ora 23:30:55, în apropierea oraşelor Târgu Jiu, Drobeta-Turnu Severin, Hunedoara, Deva, Râmnicu Vâlcea și Reşiţa. Au urmat apoi alte replici cu magnitudini de 2,7, respectiv 2,3. De asemenea, și în Oltenia a avut loc marți seara un seism, cu magnitudinea de 2,6.
Seismologul Mihai Diaconescu a declarat în cadrul unei intervenții la Antena 3CNN, că atât timp cât vor avea loc cutremure în zona Mediterană, vor avea loc și în România, în special, în această zonă. Mai mult decât atât, pericolul din acea zonă încă nu a trecut.
„Nu e de mirare că s-a produs un nou cutremur de 4,2, pentru că mai sunt vreo 9 sau 10 produse anterior. Zona nord-vest Târgu Jiu nu s-a potolit. Din februarie și până acum s-au produs zilnic cutremure acolo, dar au fost de magnitudine mică și foarte mică.
Zona încă este încă activă seismic. Probabil că sunt în continuare supuse unui stres din spre Mediterană și va fi în continuare activă atât timp cât în zona Mediterană se produc cutremure. Cu toate acestea, la noi în țară există un trend descendent”, a declarat Mihai Diaconescu seismolog la Institutul de Fizica Pământului, pentru Antena 3 CNN.
De asemenea, pe data de 14 februarie 2023 a avut loc cel mai puternic cutremur, cu o magnitudine de 5,7 grade, în județul Gorj. Seismul s-a produs la o adâncime de 6,3 kilometri, fiind urmat de sute de replici. În aceeași zonă, cu o zi înainte, a avut loc un seism de 5,2 grade, la o adâncime de 16,5 kilometri.
VEZI ȘI: Al 9-lea cutremur în România în această lună. În ce zonă s-a produs, sâmbătă dimineața