Ciudata moarte a lui Adrian Pintea. Marele actor român s-a stins după refuzul medicamentației pentru afecțiunea de care suferea

Publicat: 31/10/2023 | 09:47

Pe numele său adevărat Adrian Virgil Pintea s-a născut îe 8 octombrie 1954, la Beiuș, județul Bihor. Cu o contribuție de excepție adusă scenei, platourilor de fimare și televiziunii românești, a rămas în memoria publicului din țara noastră. O piesă rară, pe care istoria a păstrat-o în paginile sale. Și-a petrecut anii de copilărie în localitatea natală și în Oradea.

Ciudata moarte a lui Adrian Pintea

Adrian Pintea s-a înscris și a absolvit IATC, în 1979, la 24 de ani. A urcat pe scenă încă de pe vremea când era studenț, a avut zeci de roluri, piesa de rezistență, practic lansarea sa în lumea culturii românești, a avut loc în 1980 cu rolul care l-a făcut celebru: ”Iancu Jianu zapciul”, apoi cu ”Iancu Jianu haiducul” (1981), în regia lui Dinu Cocea. Angajat al Teatrului ”Nottara” din Bucuresti, Adrian Pintea a cucerit pentru totdeauna publicul si întotdeauna a stârnit ropote de aplauze cu interpretările salede-a dreptul magistrale. Tăcerile, sensibilitatea, privirea sale inconfundabile transmiteau mai multă emoție decât orice replică rostită. A fost Hamlet, Romeo, Henric al IV-lea şi alte zeci de personaje de teatru şi film.

Un copil cu har

Talentul său, încă neconfirmat, putea fi observat din fragedă pruncie. Încă din timpul copilăriei, Pintea avea reale și vizibile calități peste măsură. Părinții săi povesteau că Adrian a fost o un copil minunat: frumos, blând, afectuos, generos. Stătea aplecat ore întregi peste o coală de hârtie și renunța doar atunci când desenul prindea viață. Tatăl său, care l-a învațat pe Adrian să cânte la vioară, i-a trezit pasiunea pentru muzică. Ar fi putut deveni un desăvârșit muzician, însă a descoperit fascinația cărților. A citit tot ce a găsit în biblioteca familiei, apoi a început să-și scrie propriile creații. Despre Mihai Viteazul, Decebal, Robin Hood, indieni, ofițeri, împărați și cerșetori.

Adrian Pintea trăiește prin filmele în care a jucat, căci actorii nu mor niciodată, așa cum spunea prietenul său Mircea Albulescu: „Când ultima amintire din sufletul unui spectator dispare, atunci dispărem şi noi. Sunt amintiri din minte şi amintiri din suflet. Până atunci trăim, în amintirea spectatorului care poate să conserve şi să cultive momentele de teatru și film”, consemna dcnews.ro.

Marele actor Adrian Pintea a murit la doar 52 de ani, pe 8 iunie 2007. A făcut septicemie după un implant dentar. Era complexat de dantura sa şi voia să aibă dinţi perfecţi, ca la Hollywood.

Pintea și femeile din viața sa

Ca profesor, Adrian Pintea a stârnit adevărate pasiuni printre studente. În anul 1993, Laura Jianu, o studentă la clasa lui Alexandru Repan, se îndrăgostește nebunește de el și, de dragul lui, face eforturi pentru a-i fi mereu mai aproape. Laura a trecut la clasa Olgăi Tudorache, pentru a fi mai aproape de iubitului ei, asistentul Adrian Pintea. Iubirea lor s-a încheiat brutal după ce Laura a absolvit facultatea. Ea s-a măritat si a plecat în Anglia. Dar, relația dintre Adrian și soția sa, Silvia Mihaela, se rupsese iremediabil. Cei doi au divorțat.

Apoi, destinul i-o aduce în viață pe Lavinia Tatomir. El avea 43 de ani, ea 16. Lavinia era fiica medicului actorilor Teatrului National din Craiova. Diferența de vârstă dintre cei doi, când s-au căsătorit, era de aproape 27 de ani, dar nu s-a dovedit un obstacol în viața cuplului. Pe 25 decembrie 2000, Lavinia Tatomir, proaspătă studentă la Medicină, a devenit doamna Pintea.

Cartea și interviul care au uimit publicul

La şapte ani de la moartea actorului Adrian Pintea, soţia lui a publicat o carte în care a prezentat câteva fotografii cu el în suferinţă, cu puţin timp înainte să se stingă din viaţă. Fotografiile au fost realizate pe când actorul făcuse o severă infecţie dentară şi i-a cerut soţiei să îl pozeze cu faţa umflată şi vânătă, crezând că urma să se vindece.

Lavinia a decis să le facă publice, dorind să explice tuturor care a fost diagnosticul lui Adrian, întrucât, spune ea, mulţi au acuzat-o chiar că i-ar fi interzis actorului accesul la tratament medical. “Am fost criticată de oameni care nu ne-au cunoscut niciodată”, se plângea, Lavinia

Pintea într-un interviu televizat.

“Trăsăturile de o frumuseţe virilă, aproape perfecte ale soţului meu erau de nedesluşit din cauza unui edem facial şi palpebral masiv şi unor echimoze extinse, apărute în urma unui lifting de sinusuri maxilare, intervenţie chirurgicală realizată la nivelul cavităţii bucale în vederea unui viitor implant dentar. Soţul meu era de-a dreptul mutilat. Pentru un actor de talia lui, ce putea fi mai dureros, mai traumatizant decât faptul că aproape un an de zile să nu poată filma sau juca într-o piesă de teatru? Ieşea din casă cu faţa acoperită de ochelari şi un imens fular roşu, pentru a nu fi recunoscut, deşi oricum ar fi fost imposibil să te gândeşti că putea fi Adrian Pintea! Ieşea din casă doar dacă era necesar, în rest, a stat închis în apartament timp de aproape 9 luni, împreună cu câinele nostru Haiduc”, a scris Lavinia Pintea în cartea sa.

La șapte ani de la moartea lui, în anul 2014, Lavinia Pintea, soția actorului, a lansat volumul „În umbra lui Adrian Pintea”, unde a vorbit despre decesul acestuia. Partenera lui Adrian Pintea a fost aspru criticată, deoarece multi au crezut că ea ar fi fost principala vinovată pentru decesul partenerului de viață, prin refuzul la acccesul tratamentului medical. Trei sferturi de an Adrian Pintea a stat în casă, iar atunci când ieșea pe stradă se deghiza ca un actor cu speranța că nu va putea fi recunoscut.

Distincții

Adrian Pintea, pentru aportul său excepțional la promovarea și suportul aduse artei și culturii românești, de-a lungul timpului a fost recompensat, pe drept cuvânt, cu diferite premii. Printre ele, Meritul Cultural de Grand Comandor al României, Premiul Criticii (cel mai bun actor în rolul Hamlet), Premiul de Excelență, VIP (2005), Premiul Arte VIP (2006), pentru regia spectacolului “Jesus Christ Superstar”.