Creatorul „Super Leului” i-a impresionat până și pe experții BNR. Cum a reușit să pună la punct „fabrica de bani”

Publicat: 03/07/2020 | 12:00

Cel mai mare falsificator de bancnote din plastic din lume, Radu Croitoru, a fost prins după o investigație laborioasă, care a ajuns până în Belgia, de unde inculpatul își ridica substanțele serigrafice și componentele necesare obținerii „Super Leului”. Până și experții BNR ar fi fost impresionați de calitatea ireproșabilă a falsurilor. CANCAN.RO vă prezintă noi detalii inedite din anchetă.

Surse judiciare au relatat, în exclusivitate pentru CANCAN.RO, că la perchezițiile de la domiciliul lui Croitoru ar fi fost prezenți și oficiali și experți ai BNR. Potrivit surselor citate, experții BNR ar fi remarcat calitatea falsurilor produse de Croitoru, spunând că extrem de rar se poate atinge un astfel de nivel. (VEZI AICI: CUM A FOST PRINS CEL MAI MARE FALSIFICATOR DE BANCNOTE DIN PLASTIC. ROMÂNUL A FĂCUT O SINGURĂ GREȘEALĂ…)

Până să fie prins Radu Croitoru, anchetatorii ajutați de oficiali de la Centrul Național de Criminalistică și chiar și de autoritățile belgiene au fost nevoiți să parcurgă pași anevoioși pentru depistarea bancnotelor, apoi a plasatorilor lor și, finalmente, să probeze fără dubiu faptele.

Client fidel, din 2008

Potrivit actelor de la dosar, DIICOT a colaborat pe linie judiciară cu autoritățile belgiene, care au lămurit care sunt firmele de la care falsificatorul se aproviziona cu materialele necesare pentru printarea bancnotelor false. Astfel, anchetatorii au ajuns la o societate comercială care distribuie materiale și consumabile pentru imprimante. Unul dintre reprezentanții societății le-a explicat că îl cunoaște pe Croitoru din 2008, el fiind un client vechi al firmei. Martorul a pus la dispoziția organelor de poliție judiciară copii ale facturilor fiscale eliberate către firma prin care opera inculpatul, specificând că produsele au fost ridicate personal de suspect.

Falsificatorul a fost prins după o anchetă care a durat șase ani

Un alt martor, audiat în 25 februarie 2020, a declarat că îl cunoaște pe Radu Croitoru din 2013/2014, întrucât, în mod constant, achiziționa aparatură și consumabile din categoria gravare, fotogravare și print. În acea perioadă, inculpatul a cumpărat un gravator mecanic uzat, aparat ce putea fi utilizat la gravuri în diferite materiale. Ulterior, a achiziționat și „vopseluri/cerneală Cyan, Magenta, Yellow, pentru imprimantă R.eco S. precum și cerneluri Cyan și Black pentru imprimantă cu uscare UV”, potrivit actelor de la dosar.

Asistență tehnică prin telefon

Din „arsenalul” lui Croitoru făcea parte și un utilaj cu care se pot crea perforații pe suport de plastic, iar anchetatorii au descoperit cum a fost achiziționat. (VEZI AICI: NEPOTUL PRIMARULUI DIN ALBOTA, FALSIFICATOR DE BANI. SE SPECIALIZASE IN BANCNOTE DE 100 DE LEI)

„În ziua în care numitul «Radu» a efectuat proba cu utilajul de perforat CNC 2616 SD, nu l-a și achiziționat. După aproximativ o lună, numitul «R.» a revenit la sediul SC XX SRL, conducând un autoturism marca Audi A8, de culoare neagră, și a achiziționat utilajul. În aceeași zi, la solicitarea numitului «R.», martorul XX a instalat software-ul ArtCam, ce dă comenzi directe utilajului de gravat pe un desktop mai vechi, ce a fost pus la dispoziție de numitul «R.»”, se mai arată în actele de la dosar.

Principalul suspect, încadrat de polițiști (Foto: INQUAM PHOTOS/Octav Ganea)

În 2015, „creatorul” SUPER LEULUI a dat de o problemă tehnică. Placa de bază de la imprimantă s-a defectat, așa că Radu Croitoru a avut nevoie de ajutor. La fel și în 2018, când echipamentul de gravare a avut nevoie de reparații. De fiecare dată, creatorul SUPER LEULUI a refuzat să le arate unde este aparatul celor cărora le ceruse ajutorul.

„Cu ocazia întâlnirii, numitul «R.» i-a solicitat martorului ajutor, întrucât i se deteriorase unul din capetele de printare tip DX4 de la imprimanta R. Pentru a stabili în ce consta defecțiunea, martorul XX i-a cerut lui Radu să vadă imprimanta, dar numitul «R.» a refuzat să-l ducă la adresa unde e aparatul. În data de 03.05.2018 și ulterior, numitul «R.» l-a contactat telefonic în mod repetat pe martorul XX, pe motiv că echipamentul de gravat CNC avea diferite defecțiuni tehnice. De fiecare dată, martorul XX i-a oferit asistență tehnică prin telefon, numitul R. evitând să îl primească pe martorul la adresa unde se afla echipamentul cu probleme tehnice”, este un pasaj important din dosar.

Ar fi falsificat peste 17.000 de bancnote de 100 de lei

Radu Theodor Croitoru a fost prins după mai multe percheziții care au avut loc, în 24 iunie, în București și în Bușteni. (VEZI AICI: S-A LĂUDAT PRIN SAT CU MAȘINA CUMPĂRATĂ, DAR AVEA UN PERMIS FALS)

„În primăvara anului 2014, trei persoane au constituit un grup infracțional organizat în scopul săvârșirii infracțiunilor de falsificare de monedă, punerea în circulație de valori falsificate, deținerea de instrumente în vederea falsificării de valori și înșelăciune, grup ce își desfășoară activitatea și în prezent și față de care a fost documentată activitatea de falsificare a unui număr de 17.065 bancnote din cupiura de 100 lei, prejudiciul în cauză ridicându-se la aproximativ 1.706.500 lei”, au transmis reprezentanții DIICOT.

Anchetatorii au mai susținut că liderul grupului a reușit să producă cele mai bune falsuri din istoria României și să devină cel mai mare falsificator de bancnote din plastic din lume.

Cine deţine informaţii despre acest subiect este rugat să ne scrie la pont@cancan.ro, să ne sune la 0741 CANCAN (226.226) sau să ne scrie direct pe WhatsApp.

Sorin Avram