Acasă » Exclusiv » Cum a fost prins cel mai mare falsificator de bancnote din plastic. Românul a făcut o singură greșeală…

Cum a fost prins cel mai mare falsificator de bancnote din plastic. Românul a făcut o singură greșeală…

De: Sorin Avram 26/06/2020 | 19:20

Cu câteva zile în urmă, DIICOT anunța prinderea celui mai mare falsificator de bancnote din plastic din lume. CANCAN.RO a aflat detalii exclusive din ancheta de șase ani care a dus la capturarea celui care a creat „Super Leul”.

Povestea a început în 2014, când evoluția acestui tip de fals a fost una spectaculoasă. Pe piață au apărut bancnote de 100 de lei false, care conțineau toate elementele de siguranță destinate publicului, inclusiv microperforațiile, banda iridescentă, imaginea latentă, fereastra transparentă, cerneala care își schimbă culoarea și imprimarea vizibilă în lumină ultravioletă. Tocmai de aceea, anchetatorii au codificat falsul sub numele „Super Leu”. (VEZI ȘI: VEDETA ANTENA 1 ȘI UN CAMPION MMA, REȚINUTI DUPĂ CE AU DAT BANI FALȘI UNOR PROSTITUATE DE LUX)

Cheia anchetei: lipirea manuală a foliilor

Problema cea mare a anchetei era că, în situațiile în care erau identificați martori ai plasării acestui tip de bancnote – casieri ai unor unități comerciale sau chiar bănci – nimeni nu putea da detalii despre momentul încasării, pentru că nu își dăduseră seama că au de-a face cu un fals.

„Având în vedere faptul că bancnotele din această categorie de fals se dezlipesc, aspecte precizate în procesul verbal datat 09.10.2014, în cursul anului 2014 au fost dispuse mai multe expertize criminalistice la Institutul Național de Criminalistică din cadrul I.G.P.R, pornindu-se de la premisa că lipirea foliilor din care este alcătuită bancnota contrafăcută este o activitate manuală, efectuată de individ/indivizi, fără a fi implicate echipamente speciale de lipire automată. Astfel, s-a stabilit ca obiect al unei expertize, dacă în interiorul unui număr de 6 bancnote contrafăcute SUPER LEU se pun în evidență urme biologice pretabile a fi supuse analizelor genetice.

O parte din
O parte din „arsenalul” falsificatorului

Având în vedere că bancnotele falsificate au fost plasate pe întreg teritoriul țării, la datele de 05.11.2014 și 01.09.2015 au fost emise ordonanțe prin care procurorul DIICOT a delegat lucrători de poliție judiciară din cadrul tuturor structurilor teritoriale de combatere a criminalității organizate. Totodată au fost continuate examinările criminalistice de laborator, fiind dispuse constatări criminalistice dactiloscopice care să stabilească dacă pe suprafața sau în interiorul bancnotelor se evidențiază urme papilare”, se arată în documentele consultate de CANCAN.RO.

O singură amprentă a fost de ajuns

Anchetatorii au luat, evident, în calcul amprentele tuturor falsificatorilor din bazele de date. Iar, până la urmă, norocul le-a surâs.

„Pentru bancnotele plasate în perioada 01.06 – 08.07.2016 s-a acordat o atenție deosebită în ceea ce privește bancnotele identificate pe raza județului Brașov, cu atât mai mult cu cât în această perioadă de timp au fost puse în circulație bancnote care aveau serii noi, necunoscute până la acea dată sau serii apărute pentru prima dată cu aproximativ o lună în urmă. Astfel că toate aceste bancnote au fost transmise pentru examinări criminalistice de laborator, respectiv pentru prelevarea de urme papilare.

Raportul de expertiză dactiloscopică a evidențiat faptul că pe bancnota din cupiura de 100 lei a fost evidențiată o urmă papilară, aceasta fiind creată de persoana înregistrată în baza de date.

Buletinul de expertiză al BNR întocmit pentru bancnota din cupiura 100 lei evidențiază că aceasta este falsă și nu are putere circulatorie. În urma investigațiilor realizate de ofițerii de poliție judiciară din cadrul Oficiului Național Central s-a stabilit că suspectul Radu Theodor Croitoru nu mai locuiește la adresa din București.

De asemenea, din verificări a reieșit și faptul că acesta a fost încarcerat la Penitenciarul Codlea în perioada 1997 – 2000, executând o pedeapsă pentru comiterea unui furt. Acesta este cunoscut și pentru preocupări în sfera falsificării de documente și înscrisuri oficiale, fiind identificat împreună cu inculpata B.D.E. în anul 2008, cu care aparent falsificau chitanțe pentru plata taxei de primă înmatriculare”, se mai arată în documentele citate. (NU RATA: SUPER-CAMPIONUL MMA L-A ”TURNAT” LA PARCHET PE CUNOSCUTUL RAPPER DE LA ANTENA 1)

În 2008, suspectul falsifica, alături de iubita lui, chitanțe pentru plata taxei auto

Procurorii au mai stabilit că iubita principalului suspect administra o firmă și avea un Audi A8 negru, pe care îl folosea și Croitoru. De altfel, acesta a și încasat o amendă de la poliția rutieră, în 20 martie 2017, în timp ce conducea mașina respectivă. Ancheta a mai scos la iveală că, prin 2008, cei doi falsificau chitanțe prin care se atesta plata taxei de primă înmatriculare.

„Aceștia se aflau în relație de prietenie cu un polițist de la înmatriculări auto, vizat de ancheta D.G.A.. La percheziția efectuată la locuința celor doi falsificatori (Radu Theodor Croitoru și B.D.E.) au fost găsite și ridicate atât matrițe confecționate artizanal, care erau utilizate în vederea falsificării mai multor categorii de înscrisuri, cât și diverse alte documente falsificate. De asemenea, din surse deschise a rezultat faptul că denunțătorului polițistului și al celorlalte persoane anchetate de Direcția Generală Anticorupție i s-a incendiat autoturismul”, au mai stabilit anchetatorii.

A8-ul negru cu bucluc

O plimbare la Suceava, în vara lui 2016, avea să le fie însă „fatală” falsificatorului și iubitei sale.

„În perioada 15.07.2016 – 26.07.2016, pe raza județului Suceava au fost înregistrate un număr de 39 de plasări de bancnote din cupiura de 100 lei din acest tip de fals, însă nu s-a putut stabili cu exactitate data pătrunderii în circulație a acestor bancnote.

Principalul suspect, încadrat de polițiști (Foto: INQUAM PHOTOS/Octav Ganea)

La data de 22 iunie 2017 sunt identificați inculpații Radu Theodor Croitoru și B.D.E. ca fiind persoanele care la data de 30.07.2016 se aflau în Orașul Gura Humorului, fiind prezenți în societățile comerciale unde au fost descoperite bancnote contrafăcute din cupiura de 100 lei, tipul de fals denumit generic SUPER LEU. Cei doi au folosit pentru deplasarea în orașul Gura Humorului autoturismul marca Audi A8″, se mai arată în documente.

L-au trădat și pliculețele de ness

Probele începeau, încet-încet, să se strângă, iar lovitura finală a venit de la Buzău.

„În data de 23.06.2017, în jurul orelor 15.30, la B.T. a fost depistată o bancnotă contrafăcută cu valoarea nominală de 100 RON în depunerile de numerar ale XX, județul Buzău, bancnotă ce face parte din tipul de fals SUPER LEU. Lucrătorii specializați în combaterea falsului de monedă din cadrul Serviciului de combatere a criminalității organizate Buzău s-au deplasat cu operativitate la B.T. unde l-au identificat pe martorii XX și XX.

În urma audierii celor doi martori cu privire la proveniența bancnotei din cupiura de 100 lei, tip de fals SUPER LEU, a fost evidențiat faptul că XX, administrator la II XX, la aceeași dată, respectiv 23.06.2016, i-a predat 100 lei concubinului XX, din încasările magazinului pe care îl administrează, acesta mergând la B.T. pentru a efectua o plată.

Despre bancnota suspectă de contrafacere, martora XX declară că a fost primită de la o persoană de sex masculin, înalt, solid, care a dorit să achiziționeze o cutie de ness AMIGO, însă întrucât magazinul nu avea pe stoc produsul, persoana de sex masculin a achiziționat 20 de pliculețe de ness Amigo, produse ambalate de XX într-o pungă de plastic transparentă. Pentru cele 20 de pliculețe de ness persoana de sex masculin a plătit cu o bancnotă din cupiura de 100 lei, primind restul în sumă de 94 lei”, mai scrie în documentele citate. (CITEȘTE AICI: NEPOTUL PRIMARULUI DIN ALBOTA, FALSIFICATOR DE BANI. SE SPECIALIZASE IN BANCNOTE DE 100 DE LEI)

Falsificatorul, identificat de vânzător

Confirmarea identității suspectului nu s-a lăsat prea mult așteptată.

„Fiindu-i prezentate imaginile surprinse de camerele de supraveghere ale unei unități comerciale din vecinătatea societății, martora XX indică faptul că persoana de sex masculin care a achitat contravaloarea celor 20 pliculețe de ness cu o bancnotă de 100 lei este aceeași persoană care era îmbrăcată cu tricou crem cu dungi închise.

Martorul XX declară că în ziua de 23.06.2017 în jurul orelor 15.30 s-a deplasat la B.T. pentru a depune suma de 300 lei în contul fratelui concubinei XX. Această sumă de bani era din două bancnote din cupiura 100 lei și două bancnote din cupiura 50 lei, bani care proveneau din salariul său (o bancnotă din cupiura 100 lei și două bancnote de 50 lei – extrase din bancomatul B.T. în data de 15.06.2017) și o bancnotă din cupiura de 100 lei primită din încasările II XX.

Martorul XX precizează că în ziua de 23.06.2017 se afla împreună cu concubina sa la magazinul acesteia din cartierul, iar în jurul orelor 12.00 în magazin a intrat o persoană de sex masculin în jur de 45 ani, înalt, solid, cu tenul închis, îmbrăcat cu un tricou alb cu dungi care a dorit să achiziționeze o cutie de ness, iar datorită faptului că produsul nu era disponibil, acesta a solicitat 20 de pliculețe de ness în valoare de 6 lei, contravaloare ce a fost achitată cu o bancnotă din cupiura 100 lei și primind rest suma de 94 lei.

Martorul XX a introdus cele 20 de pliculețe de ness într-o punguliță de plastic și i-a înmânat-o bărbatului care a părăsit magazinul. Martorul menționează că bancnota din cupiura de 100 lei încasată de la persoana de sex masculin a fost singura bancnotă pe care unitatea comercială a încasat-o în data de 23.06.2017.

În urma vizionării imaginilor surprinse de camerele de supraveghere ale magazinului SC E.D. SRL Buzău, situat în apropierea magazinului I.I. XX, persoana descrisă de către vânzătorul XX, de la care a încasat bancnota contrafăcută, a fost identificat ca fiind inculpatul Radu Theodor Croitoru”, mai arată anchetatorii.

Prejudiciu documentat de aproape două milioane de lei

Radu Theodor Croitoru a fost prins după mai multe percheziții care au avut loc, în 24 iunie, în București și în Bușteni. (VEZI AICI: S-A LĂUDAT PRIN SAT CU MAȘINA CUMPĂRATĂ, DAR AVEA UN PERMIS FALS)

„În primăvara anului 2014, trei persoane au constituit un grup infracțional organizat în scopul săvârșirii infracțiunilor de falsificare de monedă, punerea în circulație de valori falsificate, deținerea de instrumente în vederea falsificării de valori și înșelăciune, grup ce își desfășoară activitatea și în prezent și față de care a fost documentată activitatea de falsificare a unui număr de 17.065 bancnote din cupiura de 100 lei, prejudiciul în cauză ridicându-se la aproximativ 1.706.500 lei”, au transmis reprezentanții DIICOT.

Anchetatorii nu s-au sfiit să constate că liderul grupului a reușit să producă cele mai bune falsuri din istoria României și să devină cel mai mare falsificator de bancnote din plastic din lume.

Cine deţine informaţii despre acest subiect este rugat să ne scrie la [email protected], să ne sune la 0741 CANCAN (226.226) sau să ne scrie direct pe WhatsApp.

Urmărește Cancan.ro pe Google News
Parteneri
Turist italian, rămas fără cuvinte după ce a văzut ce mașini au oprit la un semafor, în BUCUREȘTI: „Este absurd!”
Turist italian, rămas fără cuvinte după ce a văzut ce mașini au oprit la un...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără decât fostul luptător și interlop
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Nadia Comăneci, apariție incredibilă! La brațul cărui bărbat celebru a fost văzută în București
Nadia Comăneci, apariție incredibilă! La brațul cărui bărbat celebru a fost văzută în București
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar cu amintirea
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Ce s-a ales de Petru Buiuca, primul câștigător „MasterChef România”. Pe ce a cheltuit marele premiu câștigat în 2012
Ce s-a ales de Petru Buiuca, primul câștigător „MasterChef România”. Pe ce a cheltuit marele...
El i-a luat locul în clan lui Costel Condureanu! „Stăpânul Moldovei” va di înmormantat regește
El i-a luat locul în clan lui Costel Condureanu! „Stăpânul Moldovei” va di înmormantat regește
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr record de soldați condamnați pentru crimă
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Un cuplu care a cumpărat un conac vechi de 400 de ani a descoperit sub podeaua din bucătărie o comoară
Un cuplu care a cumpărat un conac vechi de 400 de ani a descoperit sub...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
Sore, detalii despre actualul ei iubit! Artista își dorește să facă al doilea copil cu el: „Verdictul final...”
Sore, detalii despre actualul ei iubit! Artista își dorește să facă al doilea copil cu...
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi? „Sunt curios care este comportamentul tău când ești cu o persoană la care nu ții atât de mult.”
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Tatăl lui Sebi, unul dintre tinerii uciși de Vlad Pascu, a ajuns la spital în timpul protestului din Piața Victoriei
Tatăl lui Sebi, unul dintre tinerii uciși de Vlad Pascu, a ajuns la spital în...
"Unde mai joc și eu la aparate?!" Vieţile românilor care s-au trezit într-o nouă realitate,...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli pârjoliti, două…
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
Cum continuă YouTube lupta cu adblokerele?
Cum continuă YouTube lupta cu adblokerele?
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Abia acum s-a aflat! Cum a ajuns Cătălin Moroșanu să-i fie naș lui Jador: „Îi cunosc aproape toate iubitele, dar cu ea...”
Abia acum s-a aflat! Cum a ajuns Cătălin Moroșanu să-i fie naș lui Jador: „Îi...
“Avem o situație de urgență”. Boala care a început să facă ravagii pe un continent
“Avem o situație de urgență”. Boala care a început să facă ravagii pe un continent
Fructul care te scapă de stres dacă îl miroși. Are proprietăți uimitoare și e o bombă de vitamine
Fructul care te scapă de stres dacă îl miroși. Are proprietăți uimitoare și e o...
Monica Tatoiu a fost îngrozită. Diagnosticul crunt primit de la medici
Monica Tatoiu a fost îngrozită. Diagnosticul crunt primit de la medici
Câştigător Survivor România 2024. Jador a scăpat porumbelul, surpriză uriaşă!
Câştigător Survivor România 2024. Jador a scăpat porumbelul, surpriză uriaşă!
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele interne
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
PERICOL pentru pisicile care stau în APARTAMENT. Anunț important pentru cei care stau la bloc
PERICOL pentru pisicile care stau în APARTAMENT. Anunț important pentru cei care stau la bloc
Idolul lui Mircea Badea. N-a mai văzut niciodată un om ca el
Idolul lui Mircea Badea. N-a mai văzut niciodată un om ca el
BANCUL ZILEI | Leul și furnica grăbită
BANCUL ZILEI | Leul și furnica grăbită
Cât de frumoasă este fosta iubită a lui Ronald Gavril, pe care actualul iubit al Anamariei Prodan a ţinut-o ascunsă
Cât de frumoasă este fosta iubită a lui Ronald Gavril, pe care actualul iubit al...
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou fenomen
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
"A tăiat acea bucată de intestin, de 12 centimetri, unde se afla tumora". Dan Ciotoi,...
Cum i-a dat Anamaria Prodan peste nas lui Laurențiu Reghecampf. Cadou de peste 100.000€ pentru Sarah
Cum i-a dat Anamaria Prodan peste nas lui Laurențiu Reghecampf. Cadou de peste 100.000€ pentru...
Creatura care poate zbura 10 luni fără să se oprească. Este deseori confundată cu o pasăre care trăiește și în România
Creatura care poate zbura 10 luni fără să se oprească. Este deseori confundată cu o...
Orașul din România în care s-a lansat la apă o navă de pasageri. Va face curse de miercuri până duminică
Orașul din România în care s-a lansat la apă o navă de pasageri. Va face...