Cum vor fi salvați oamenii scoși din mare? Respirația gură la gură a fost interzisă

De: L.N.
Publicat: 25/05/2020 | 16:45

Măsuri drastice în ceea ce privește metodele de salvare ale oamenilor care se avântă în mare în această vară. Din cauza pandemiei de coronavirus, românii nu vor mai fi salvați cu clasica respirație gură la gură.

Anul acesta se schimbă total programul și metodele salvamarilor în ceea ce priveşte intervenţiile pentru salvarea turiştilor.

Față de anul trecut, salvamarii vor lucra în ture (dimineaţa şi după-amiaza) şi se va evita pe cât posibil contactul între ei.

„Am făcut 7 zone: 4 în Mamaia şi 3 în Constanţa. Fiecare zonă are un număr de salvamari care lucrează în două ture. În cazul în care, Doamne fereşte, se infectează careva, atunci persoana este izolată, fără să infecteze pe ceilalţi. Dacă ne-am infecta 30-40% dintre noi ar fi jale.”, a declarat, pentru Adevărul, Gabriel Culea, şeful salvamarilor din Mamaia şi Constanţa, care are în coordonare 130 de salvamari.

CITEȘTE ȘI: 50 kg de heroină, descoperite într-un camion la Punctul de Trecere a Frontierei Calafat! Cine era la volanul mastodontului și ce le-a spus polițiștilor despre droguri

Intervenţiile de anul acesta ale salvamarilor vor fi puţin diferite faţă de anii precedenţi. „Încercăm pe cât posibil să protejăm salvamarii şi una dintre prevederi va fi ca atunci când o persoană este scoasă din apă, fără funcţii vitale, şi este nevoie de resuscitarea cardio-respiratorie să avem baloane de resuscitare. Vom dota fiecare punct de observare cu acest balon. Nu mai facem respiraţie gură la gură.”, explică Gabriel Culea.

Vasile Borteş, şeful salvamarilor din sudul litoralului, dă asigurări că salvatorii nu sunt speriaţi de coronavirus şi vor acţiona la fel ca în ceilalţi ani: „Cum să nu mă duc să scot turistul din apă? Că mi-e frică de pandemie? Să fim serioşi.”

CITEȘTE ȘI: Lombardia speră din nou. Regiunea nu a înregistrat niciun deces în ultimele 24 de ore

De asemenea, zilnic salvamarilor le va fi luată temperatura. În cazul în care va fi depistat vreunul cu temperatură peste limita normală, acesta urmează să fie consultat de medici.

Mai mult, salvamarii de la punctele fixe vor avea o mască pentru protejarea feţei, o mască pe care o vor purta atunci când discută cu turiştii care cer diferite informaţii. „Trebuie să se protejeze între ei. Va fi o mască mai specială care atunci când pleacă la intervenţii cade pe gât. Va fi roşu cu galben şi va scrie pe ea salvamar”, adaugă Gabriel Culea.

CITEȘTE ȘI: Care este primul stat european care anunţă că nu a mai înregistrat niciun caz de COVID-19

Imediat, după intervenţie, salvamarii se vor dezinfecta, ne asigură şefii acestora, şi vor respecta toate regulile de igienă impuse de autorităţi. „Sunt unii băieţi care sunt reticenţi în faţa acestui pericol, şi s-ar putea să nu vină anul acesta pe litoral, dar restul băieţilor sunt încrezători. Atâta timp cât respectăm nişte reguli este ceva normal şi o să acţionăm ca atare. Noi vom fi în prima linie şi vom salva vieţi.”, a mai spus Gabriel Culea.