Determinarea PSD de a susține și apăra veniturile românilor dă roade!

Publicat: 06/05/2019 | 09:52

O veste extraordinară pentru toţi românii cu credite, încă o dovadă că guvernarea PSD susţine şi apără veniturile românilor. Dobânzile calculate la împrumuturile bancare scad considerabil, urmare a înlocuirii ROBOR cu un nou indicator de referință. Acesta este mai mic cu 30%, respectiv 2,39%, față de 3,37% cât era ROBOR la 3 luni.

Practic, orice nou împrumut va fi mai ieftin cu până la 18%. În ceea ce-i priveşte pe românii cu credite vechi, aceştia pot cere refinanțare.

În acest fel, PSD face încă o dată dovada că prin OUG 114 a reușit să apere interesele românilor. Au fost limitate profiturile bancare făcute pe seama creșterilor de salarii și pensii, s-au redus dobânzile bancare, a fost plafonate prețurilor la gaze naturale și la energia electrică. În același timp Klaus Iohannis și Opoziția cereau cu vehemenţă abrogarea OUG 114. Este evident, deci, pe cine reprezintă fiecare. Dacă PSD este alături de cetățeni, Klaus Iohannis și PNL sunt alături de marile corporații! (CITEȘTE ȘI: NOILE PROIECTE REALIZATE PE FONDURI EUROPENE)

Viorica Dăncilă: „Obiectivul Guvernului este să scadă costurile creditelor românilor”

Premierul Viorica Dăncilă a specificat că Guvernul urmăreşte, cu prioritate, să scadă costurile creditelor românior, să crească numărul companiilor româneşti care vor primi de la bănci credite avantajoase pentru dezvoltare şi să încurajeze economisirea prin determinarea acordării unor dobânzi mai mari.

„Toate aceste modificări vor crea condiţii benefice pentru români şi vor consolida în acelaşi timp creşterea economică a României”, a conchis premierul.

Premierul Viorica Dăncilă: „Toate aceste modificări vor crea condiţii benefice pentru români şi vor consolida în acelaşi timp creşterea economică a României”

Ministerul Finanţelor Publice: „Indicele de referință pentru credite acordate în lei cu dobândă variabilă se publică în fiecare zi lucrătoare pe site-ul Băncii Naționale a României”

Ministerul Finanţelor Publice, printr-un comunicat postat pe site-ul instituţiei, a oferit informaţii esenţiale despre noul indice de referinţă care a înlocuit vechiul ROBOR. (VEZI ȘI AICI: SPITALELE REGIONALE ÎNCEP SĂ SE CONTUREZE!)

„Astfel, pentru creditele acordate în monedă națională rata de dobândă va fi compusă din indicele de referință calculat trimestrial exclusiv pe baza tranzacțiilor interbancare, la care creditorul poate să adauge o anumită marjă fixă pe toată perioada derulării contractului. Indicele de referință pentru credite acordate în lei cu dobândă variabilă se publică în fiecare zi lucrătoare pe site-ul Băncii Naționale a României şi reprezintă rata de dobândă calculată ca medie ponderată a ratelor de dobândă cu volumele tranzacțiilor de pe piața interbancară. Indicele de referință se calculează la finalul fiecărui trimestru, ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice determinate pentru trimestrul anterior, urmând a se aplica de fiecare instituție de credit pentru trimestrul următor.

Noul indice de referință se aplică atât creditelor noi acordate, la refinanțarea creditelor aflate în derulare cât și contractelor aflate în derulare cu acordul părților formalizat prin act adițional la contractul de credit”, se arată într-un comunicat transmis de Ministerul Finaţelor Publice.

Indicele de referinţă pentru creditele acordate consumatorilor (IRCC)

Indicele de referinţă pentru creditele acordate consumatorilor (IRCC) se calculează ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice ale tranzacţiilor interbancare din trimestrul IV – 2018. Rata de dobândă zilnică a tranzacţiilor interbancare reprezintă media ponderată a ratelor de dobândă cu volumele tranzacţiilor de pe piaţa monetară interbancară (indicele zilnic). (CITEȘTE ȘI: PROGRAMUL ”PRIMA MAȘINĂ”)

După această dată, BNR va publica indicele zilnic şi, la sfârşitul fiecărui trimestru, valoarea actualizată a indicelui de referinţă pentru creditele consumatorilor. IRCC înlocuieşte ROBOR la stabilirea dobânzilor plătite la creditele acordate consumatorilor.