Acasă » Știri » Noile proiecte realizate pe fonduri europene

Noile proiecte realizate pe fonduri europene

De: Cristian Lisandru 25/04/2019 | 15:54
Noile proiecte realizate pe fonduri europene
Noile proiecte realizate pe fonduri europene

Fondurile europene sunt de o importanță vitală pentru dezvoltarea României și sunt absorbite pe două filiere: fonduri structurale și fonduri de coeziuneÎn ceea ce privește fondurile structurale, se dorește ca statul care le primește să atingă cât mai repede un nivel minimal de dezvoltare a infrastructurii la nivel european. Investițiile sunt axate pe creșterea economică, crearea locurilor de muncă și dezvoltarea euroregiunilor. Pe de altă parte, fondurile de coeziune au ca obiectiv reducerea discrepanțelor dintre regiunile și țările europene, astfel încât nivelul de trai al comunităților să se apropie de valori asemănătoare, indiferent de țară.

Uniunea Europeană investește în toate aspectele care duc la dezvoltarea economică și socială a statelor membre, iar programul de guvernare PSD-ALDE este ”mulat” pe aceste deziderate europene. Discutăm despre educație, formare profesională, crearea și ocuparea locurilor de muncă, dezvoltarea durabilă, eficiența energetică, protecția mediului înconjurător, cercetare, dezvoltare, inovare, agricultură și dezvoltare rurală, turismul rural. La toate acestea se adaugă infrastructura de toate tipurile – educațională, medicală, rutieră, fluvială, maritimă, feroviară și aeriană. (CITEȘTE ȘI: ÎN PRIMELE DOUĂ LUNI ALE ANULUI 2019, INVESTIŢIILE STRĂINE AU „EXPLODAT” ÎN ROMÂNIA)

Situația la zi a fondurilor europene

Ministerul Fondurilor Europene a prezentat situația la zi a fondurilor europene, iar cifrele sunt mai mult decât grăitoare în ceea ce privește puterea mare de absorbție a României în timpul guvernării PSD-ALDE.

●  – 8,6 miliarde euro bani europeni intrați în România prin Politica de Coeziune și Politica Agricolă Comună. Acestor sume li se adaugă încă 6,6 miliarde euro plăți directe către fermieri;

●  – Aproximativ 25 miliarde euro – valoarea totală a liniilor de finanțare deschise, reprezentând aproape 91% din alocarea totală a României;

●  – 40,4 miliarde euro valoarea proiectelor depuse pentru aceste linii de finanțare;

●  – 21,57 miliarde euro valoarea totală a contractelor de finanțare semnate. Rata de contractare a crescut de peste 14 ori, de la 5% în 2016 la 74,4% din alocare, în prezent.

Foarte important – rata de absorbție a României este aproximativ 28%, față de 30% media UE, ceea ce demonstrează faptul că guvernarea PSD-ALDE acordă o atenție constantă capitolului ”Fonduri Europene”.

Doar în primele două luni din 2019 au intrat în țară peste 2.3 miliarde euro. Conform datelor oficiale, în momentul de față proiectele cu finanțare europeană au ajuns la o valoare de 21,4 miliarde de euro. (VEZI ȘI AICI: SPITALELE REGIONALE ÎNCEP SĂ SE CONTUREZE!)

Uniunea Europeană investește în toate aspectele care duc la dezvoltarea economică și socială a statelor membre

Premierul Viorica Dăncilă:  ”Au fost lansate apeluri de proiecte în valoare de 22 de miliarde de euro”

Vocile alarmiste conform cărora există probleme legate de fondurile europene – în sensul că România nu reușește absorbția așa cum se preconiza – au primit răspuns chiar din partea premierului Viorica Dăncilă. Șeful guvernului a ținut să precizeze că lucrurile stau cu totul altfel decât sunt prezentate de către cei care critică – fără temei – guvernarea PSD-ALDE.

„Pentru că în ultima perioadă au apărut în spaţiul public o serie de informaţii legate de fondurile europene, aş vrea să punctez câţiva paşi importanţi făcuţi în acest domeniu, pentru a ne atinge obiectivele de absorbţie prevăzute în programul de guvernare. (…) Doamna ministru Plumb a deblocat situaţia în care ne aflam doar cu un an în urmă şi a reuşit acreditarea autorităţilor de management, lansarea de apeluri de proiecte în valoare de 22 miliarde euro din totalul de 28 de miliarde de euro, cât reprezintă numai politica de coeziune în această perioadă de programare financiară, şi au fost încheiate contracte în valoare de 11,2 miliarde de euro”, a declarat Viorica Dăncilă cu doar câteva zile în urmă.

Rambursări – Bani primiți de România pentru fiecare Program Operațional:

  •  – Programul Operațional Infrastructură Mare POIM – 2.066.606.406 Euro
  •  – Programul Operațional Regional POR – 1.217.952.530 Euro
  •  – Programul Operațional Capital Uman POCU – 861.651.461 Euro
  •  – Programul Operațional Competitivitate POC – 287.884.890 Euro
  •  – Programul Operațional Capacitate Administrativă POCA – 99.595.632 Euro
  •  – Programul Operațional Asistență Tehnică POAT – 103.458.168 Euro
  •  – Programul Național pentru Dezvoltare Rurală PNDR – 3.888.204.406 Euro
  •  – Pescuit și Afaceri Maritime – 37.536.370 Euro

Fonduri europene – 26,8 MILIOANE DE LEI – suma pe care Guvernul României o asigură pentru modernizarea integrală a Sanatoriului de Recuperare a Copiilor de la Techirghiol

Acest sanatoriu este singura unitate de acest gen din țară. Spațiile reabilitate vor avea o capacitate de 185 de paturi, săli de tratament, gimnastică şi recuperare, grădiniţă, bibliotecă, săli de clasă, ateliere şi spaţii conexe.

1.400 de copii vor putea beneficia de condiţii moderne de recuperare balneologică în secţia neuro-psiho-motorie din cadrul Sanatoriului Balnear şi de Recuperare Techirghiol. Proiectul a fost demarat pe 20 martie în prezenţa viceprim-ministrului Vasile-Daniel Suciu, ministrul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice şi a ministrului Sănătăţii, Sorina Pintea, ca expresie a determinării actualei guvernări ca acest proiect unic să fie rapid dus la îndeplinire. Responsabilitatea execuției revine Companiei Naționale de Investiții.

Tot la Techirghiol a fost semnat și un alt contract important pentru dezvoltarea comunității, respectiv, asigurarea finanţării din fonduri europene pentru valorificarea potenţialului balnear şi turistic al Lacului Techirghiol, prin dezvoltarea infrastructurii tehnico-edilitare. Proiectul este finanţat prin Programul Operaţional Regional (POR) 2014-2020, are o durată de implementare de 42 de luni şi o valoare totală de 10,7 milioane de lei.

26,8 MILIOANE DE LEI – suma pe care Guvernul României o asigură pentru modernizarea integrală a Sanatoriului de Recuperare a Copiilor de la Techirghiol

4 proiecte de importanță majoră

Aprobarea finanțării de peste 2 miliarde de euro pentru patru proiecte majore de infrastructură în România reprezintă o nouă dovadă a faptului că guvernarea PSD-ALDE este capabilă să atragă bani europeni și să pună pe masa Comisiei Europene proiecte valoroase și de calitate pentru România. Comisarul european pentru politică regională Corina Crețu a aprobat finanțarea a patru proiecte majore în România dintr-o listă de 25 de proiecte strategice la nivel european adoptate de Comisia Europeană.

Cele patru proiecte care vizează România sunt:

1)  – „Rețeaua de infrastructură rutieră integrată pentru zona orbitală din București”;

2)  – „ Îmbunătățirea serviciilor de transport pe linia de metrou 2, Berceni-Pipera”;

3)  – „Protecția și Reabilitarea zonei costiere – Faza a II-a” și

4)  – „Proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată în județul Timiș”.

”Din cele 4 miliarde aprobate de partenerii noștri de la Bruxelles, 2,3 miliarde vor veni în România și sunt deosebit de bucuroasă că munca echipei de la Autoritatea de Management pentru Programul Operațional Infrastructura Mare a fost răsplătită. Este încă o dovadă a modului în care guvernarea PSD este capabilă să atragă bani europeni și să pună pe masa Comisiei Europene proiecte valoroase și de calitate pentru România”, a declarat, în context, Rovana Plumb.

Proiecte de dezvoltare a Deltei Dunării

Autoritatea de Management pentru Programul Operațional Asistență Tehnică (AM POAT), din cadrul Ministerului Fondurilor Europene, a semnat până în prezent contracte de finanțare pentru 89% din fondurile europene alocate în actuala perioada de programare. Valoarea fondurilor europene contractate prin aceste proiecte este de 225,9 mil. euro dintr-o alocare de 252,76 mil. euro.De la începutul anului 2019au fost semnate contracte de peste 10 mil. euro.

Prin Programul Operațional Asistență Tehnică, este finanțată pregătirea și implementarea proiectelor europene și se oferă un sprijin în ceea ce privește pregătirea riguroasă a proiectelor majore. Instituțiile implicate în administrarea acestor bani Sunt susținute pentru a duce la bun sfârșit proiectele.

Nu trebuie omis faptul că Autoritatea de Management pentru Programul Operațional Asistență Tehnică asigură și funcționarea Asociației pentru Dezvoltare Intracomunitară Delta Dunării, care monitorizează instrumentul Investiții Teritoriale Integrate (ITI), prin care sunt finanțate proiecte de dezvoltare a Deltei Dunării din toate Programele Operaționale.

Urmărește Cancan.ro pe Google News
Parteneri
Cum a scris ZANNI numele lui Andrei Ciobanu, pe biletul de nominalizare la Survivor All Stars. A făcut-o intenționat!
Cum a scris ZANNI numele lui Andrei Ciobanu, pe biletul de nominalizare la Survivor All...
FOTO. Ioana Marcu, soția lui Ciprian Marica, apariție îndrăzneață cu bustul generos la vedere!
FOTO. Ioana Marcu, soția lui Ciprian Marica, apariție îndrăzneață cu bustul generos la vedere!
Natalia Mateuț, noua iubită a lui Cătălin Cazacu? Unde au fost surprinși
Natalia Mateuț, noua iubită a lui Cătălin Cazacu? Unde au fost surprinși
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Țara unde românii au un salariu de 5.000 de euro pe lună. Ce spune Daniel, stabilit de mai bine de 30 de ani: „Există un mit, când vorbim de salariu
Țara unde românii au un salariu de 5.000 de euro pe lună. Ce spune Daniel,...
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort...
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete nucleare la granița cu Finlanda
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
O nouă filmare a atacului cu bombă din timpul retragerii trupelor americane din Afganistan contrazice raportul Pentagonului
O nouă filmare a atacului cu bombă din timpul retragerii trupelor americane din Afganistan contrazice...
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
O tânără de doar 19 ani s-a întâlnit cu un bărbat pe care l-a cunoscut online și a sfârșit dezmembrată, într-un râu
O tânără de doar 19 ani s-a întâlnit cu un bărbat pe care l-a cunoscut...
Lovitură CRUNTĂ pentru Ion Iliescu! Breaking news
Lovitură CRUNTĂ pentru Ion Iliescu! Breaking news
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a exprimat tristețea în mediul online: „Sunt nervoasă și tristă și nefericită.”
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Te trec fiori! Ce au găsit polițiștii în locuința și în mașina individului care a luat-o pe Ana-Maria, tânăra gravidă în 6 luni, la ocazie?: „Doamne ferește! Cine știe câte victime sunt”
Te trec fiori! Ce au găsit polițiștii în locuința și în mașina individului care a...
Datele exacte când vor intra pensiile pe luna mai, pe card şi prin Poştă. Anunţul ministrului Muncii
Datele exacte când vor intra pensiile pe luna mai, pe card şi prin Poştă. Anunţul...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce câine ai!
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Un nou smartphone se lansează în România. Prețuri pentru toate buzunarele
Un nou smartphone se lansează în România. Prețuri pentru toate buzunarele
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Jador, adevărul despre relația cu Andreea Bălan, după ce artista l-a blocat și nu-și mai vorbesc:
Jador, adevărul despre relația cu Andreea Bălan, după ce artista l-a blocat și nu-și mai...
Insula din Europa unde te bucuri de soare și vreme bună 320 de zile pe an. E la două ore de România și poți avea o vacanță de vis aici
Insula din Europa unde te bucuri de soare și vreme bună 320 de zile pe...
Afacerea care poate să te îmbogățească peste noapte. A luat amploare în România și succesul e unul uriaș
Afacerea care poate să te îmbogățească peste noapte. A luat amploare în România și succesul...
Interdicție pentru cei care stau la BLOC. Legea care i-a revoltat pe proprietari și chiriași: E anormal
Interdicție pentru cei care stau la BLOC. Legea care i-a revoltat pe proprietari și chiriași:...
Oana Lis, anunţul trist despre Viorel Lis înainte de Paşte
Oana Lis, anunţul trist despre Viorel Lis înainte de Paşte
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Kanye West confirmă intrarea în industria porno
Kanye West confirmă intrarea în industria porno
S-a terminat pentru ILIESCU. S-a decis oficial azi, 26 aprilie. Breaking News
S-a terminat pentru ILIESCU. S-a decis oficial azi, 26 aprilie. Breaking News
Blestemul minelor de sare. Catastrofele din Ocna Mureș, un scenariu posibil pentru Slănic Prahova
Blestemul minelor de sare. Catastrofele din Ocna Mureș, un scenariu posibil pentru Slănic Prahova
BANCUL de vineri | Soțul, nevasta și câinele vecinului
BANCUL de vineri | Soțul, nevasta și câinele vecinului
Avocatul lui Michael Schumacher a rupt, în sfârşit, tăcerea, după 10 ani! Imaginea pe care nu şi-o poate scoate din cap
Avocatul lui Michael Schumacher a rupt, în sfârşit, tăcerea, după 10 ani! Imaginea pe care...
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate buzunarele
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Secretele neștiute ale NASA: De la inovații medicale la cultivarea plantelor în spațiu
Secretele neștiute ale NASA: De la inovații medicale la cultivarea plantelor în spațiu
Dinu Maxer și Magdalena Chihaia, afectați de ploile și inundațiile din Dubai. Cum le-a dat vremea rea planurile peste cap
Dinu Maxer și Magdalena Chihaia, afectați de ploile și inundațiile din Dubai. Cum le-a dat...
Țara europeană în care unele morminte au gratii. Motivul incredibil pentru care au fost făcute așa
Țara europeană în care unele morminte au gratii. Motivul incredibil pentru care au fost făcute...
Orașul din România în care găsești o cetate ca în povești. Nu foarte multă lume o vizitează
Orașul din România în care găsești o cetate ca în povești. Nu foarte multă lume...