DOLIU în ROMÂNIA! Regele Mihai I a murit! Majestatea Sa avea 96 de ani

De: Cancan
Publicat: 05/12/2017 | 13:03

UPDATE: 18:00 Slujba de înmormântare s-a amânat cu o săptămână, va avea loc sâmbătă, 16 decembrie, la Catedrala Patriarhală din Bucureşti.

Citeşte şi: Anunţul oficial al Casei Regale a României: „La căpătâi a stat până în ultima clipă Principesa Maria…”. Informaţii despre funeraliile Regelui Mihai I

REGELE MIHAI A MURIT. Regele Mihai I a avut cu soţia sa, Regina Ana, cinci fete: Principesa Margareta a României – Custode al Coroanei Romaniei – (n. 1949), Elena, Principesă a României (n. 1950), Irina Walker (n. 1953), Sofia, Principesă a României (n. 1957) şi Maria, Principesă a României (n. 1964). Cu ocazia zilelor de naştere, Regina Ana îşi dora să fie în prezenta celor dragi.

Citeşte şi: Ultima apariţie publică a Regelui Mihai! Şi-a sărbătorit ziua şi s-a întâlnit cu preşedintele Iohannis

UPDATE 14:21 – Vestea morţii Majestăţii Sale l-a făcut pe premierul român să transmită un mesaj de condoleanţe.

Citeşte şi: Regele Mihai l a murit. Reacţia premierului României: ”Îi vom simţi lipsa. Anul viitor…”

Citeşte şi: Mesajul preşedintelui Iohannis, după decesul Regelui Mihai: ”Vom organiza o ceremonie, vor fi zile de doliu, am vorbit cu ambasadorul ţărilor UE…”

UPDATE 14:08Nepotul Regelui Mihai a fost luat prin surprindere de vestea tristă de peste hotare.

Citeşte şi: Anunţul făcut de fostul principe Nicolae, după moartea Regelui: ”A rămas stupefiat…”

Vă reamintim că la începutul lunii trecute, fostul principe Nicolae nu a fost lăsat să îşi vadă bunicul.

Citeşte şi: Dezvăluirea fostului principe Nicolae: ”Am fost obligat să semnez retragerea titlului, am refuzat!”

Se pare că acesta a încercat să forţeze uşa de la reşedinţa din Elveţia a Regelui Mihai, în încercarea de a-şi vedea bunicul.

Citeşte şi: Informaţii explozive despre scandalul în care e implicat Principele Nicolae, care ar fi violat-o pe fosta iubită. Dezvăluiri din Casa Regală: „«Academizaţi-i» pe Adrian Minune şi Shakira”

UPDATE 13:30Trupul neînsufleţit al acestuia va fi adus în ţară miercuri, urmând să fie înmormântat la Curtea De Argeş sâmbătă.

Citeşte şi: Care a fost ultima dorinţă a Regelui Mihai!

REGELE MIHAI A MURIT.  „La căpătâiul Regelui a stat, până în ultima clipă, Alteţa Sa regală Principesa Maria”, a anunţat, marţi, Secretariatul Regal. Programul funeraliilor urmează să fie făcut public, în detaliu, în cursul zilei de miercuri.

Citeşte şi: Povestea de iubire dintre Regele Mihai şi Regina Ana, cea mai longevivă din istoria Casei Regale! Căsătoria lor nu a fost recunoscută de comunişti

REGELE MIHAI A MURIT.  Principesa Margareta anunţa în ziua de Sfântul Andrei că starea de sănătate a Regelui Mihai este din ce în ce mai proastă: ”Sănătatea Majestăţii Sale păleşte, dar în seara aceasta fac în faţa tuturor românilor legământul că lumina călăuzitoare a regelui, farul unei Românii drepte şi îndreptăţite nu se va stinge niciodată”.

Citeşte şi: De ce boală suferea Regele Mihai! A fost supus unei intervenţii chirurgicale la o clinică din Lausanne

REGELE MIHAI A MURIT.  Vestea morţii Majestăţii Sale vine la scurt timp după ce Carmen Harra a dezvăluit pentru CANCAN.RO, site-ul nr. 1 din România, că dramele vor continua pentru românii care abia ce le-au condus pe ultimul drum pe regretatele actriţe Stela Popescu şi Cristina Stamate, sfârşitul anului 2017 va fi marcat şi de dispariţia Regelui Mihai: “Dramele vor continua. Din păcate, Regele Mihai nu va mai rezista în viaţă până la sfârşitul anului, iar un bărbat tânăr din showbiz va muri într-un accident rutier în următoarele cinci luni. Şi din generaţia veche de artişti va mai pleca cineva în următoarele două luni, de parcă se duce toată generaţia în acelaşi timp”.

Citeşte şi: Previziunea lui Carmen Harra despre Regele Mihai s-a adeverit! Alte două nume grele din showbiz ne vor părăsi: „… va muri într-un accident rutier”

REGELE MIHAI A MURIT. Povestea de viaţă a Regelui Mihai I

REGELE MIHAI A MURIT.  Mihai I a fost regele României în perioada 20 iulie 1927 – 8 iunie 1930 şi 6 septembrie 1940 – 30 decembrie 1947. Fiu al principelui moştenitor Carol, Mihai a moştenit de la naştere titlurile de principe al României şi principe de Hohenzollern-Sigmaringen (la care a renunţat mai târziu).

REGELE MIHAI A MURIT.  Mihai a devenit pentru prima dată rege al României în 1927, după moartea bunicului său Ferdinand, întrucât tatăl său renunţase în decembrie 1925 la tron şi rămăsese în străinătate. Minor fiind, atribuţiile regale erau îndeplinite de o regenţă, care nu s-a ridicat la nivelul problemelor vieţii politice, întoarcerea inopinată şi ilegală din iunie 1930 a lui Carol neîntâmpinând rezistenţă. Detronat de tatăl său, Mihai a primit titlul creat ad-hoc de Mare Voievod de Alba-Iulia. Următorul deceniu a fost marcat de exilul mamei sale, pe care putea să o vadă doar câteva săptămâni pe an, când o vizita la Florenţa. Privat de o veritabilă afecţiune familială, principele Mihai a beneficiat în schimb de o educaţie aleasă, dar nu a fost pregătit pentru domnie.

REGELE MIHAI A MURIT.  În septembrie 1939 a debutat al Doilea Război Mondial, iar anul 1940 a marcat sfârşitul României Mari, care a pierdut fără luptă, în decurs de câteva luni, Basarabia, Bucovina de nord, Herţa, Transilvania de nord-est şi Cadrilaterul. La 6 septembrie 1940, Carol al II-lea a fost obligat de noul prim-ministru, generalul Ion Antonescu, să abdice şi să părăsească ţara, tronul revenindu-i a doua oară lui Mihai. Sub statul naţional-legionar, apoi sub regimul autoritar al lui Antonescu, regele nu avea nici o putere reală de decizie, fiind în permanenţă sub supravegherea serviciilor de informaţii. Nu a fost informat în prealabil asupra intrării României în război alături de Germania nazistă.

REGELE MIHAI A MURIT. Când balanţa războiului s-a întors şi forţele sovietice au pătruns pe teritoriul României, regele Mihai a decis să salveze ce se mai putea salva şi a înfăptuit lovitura de stat de la 23 august 1944: arestarea lui Antonescu şi restaurarea Constituţiei din 1923. Uniunea Sovietică a tergiversat semnarea unui armistiţiu în septembrie 1944 până a ocupat întreaga ţară, începând procesul de impunere a sistemului său politic asupra noului satelit. Lipsit de sprijinul Marii Britanii şi Statelor Unite ale Americii, cu situaţia Transilvaniei ca mijloc de şantaj al ruşilor, regele a fost obligat în februarie 1945 să îl demită pe prim-ministrul anticomunist Nicolae Rădescu şi să-l numească pe Petru Groza la guvernare, care s-a dovedit un instrument docil în mâinile comuniştilor. În semn de protest faţă de abuzurile noului guvern, regele a intrat în aşa-numita „grevă regală”, refuzând să semneze decretele guvernului, care şi-a urmat însă nestingherit activitatea neconstituţională.

REGELE MIHAI A MURIT.  În aceşti ani, suveranul s-a profilat într-un simbol naţional al rezistenţei. Alegerile generale din noiembrie 1946 au fost fraudate de blocul comunist, care „le-a câştigat” detaşat, iar 1947 a marcat interzicerea şi decapitarea Partidului Naţional Ţărănesc, prin „înscenarea de la Tămădău”. La sfârşitul anului a venit rândul instituţiei monarhice să fie înlăturată: pe 30 decembrie 1947 regele a fost constrâns să semneze decretul de abdicare, în aceeaşi zi fiind proclamată republica populară.

REGELE MIHAI A MURIT.  În ianuarie 1948 a plecat în exil, unde a încercat să pledeze cauza ţării sale, însă s-a izbit de un zid al obtuzităţii. S-a căsătorit cu principesa Ana de Bourbon-Parma şi s-au stabilit după mai multe peregrinări la Versoix, în Elveţia. Cuplul are cinci fiice, principesele Margareta, Elena, Irina, Sofia şi Maria. După Revoluţia din 1989 a fost oprit de regimul Ion Iliescu să se întoarcă în ţară, cu excepţia Paştelui din 1992, când a atras mulţimi entuziaste venite să-l vadă. De-abia sub preşedinţia lui Emil Constantinescu, în 1997, şi-a primit înapoi cetăţenia română. Ulterior, i-au fost retrocedate şi o parte din proprietăţi. Cu ocazia împlinirii vârstei de 90 de ani, la 25 octombrie 2011, Mihai a ţinut un discurs în faţa camerelor reunite ale Parlamentului României. În martie 2016 a fost anunţată îmbolnăvirea lui de cancer şi retragerea din viaţa publică.