E total interzis în România! Se dau amenzi între 20.000 și 40.000 de lei

Publicat: 07/12/2022 | 10:08
Persoanele care comercializează carne de porc fără expertiza sanitar-veterinară riscă amenzi usturătoare. Sursă: Pixabay

Sărbătorile de iarnă se apropie cu pași repezi, iar un obicei, cel puțin în Balcani, este reprezentat de tăierea porcului. Însă, persoanele care vor să sacrifice animalele din gospodărie și să le comercializeze carnea trebuie să știe că există reguli stricte pe care trebuie să le respecte! În caz contrar, pot primi amenzi între 20.000 și 40.000 de lei. Iată toate detaliile mai jos, în articol.

Tăierea porcului este, încă din cele mai vechi timpuri, o tradiție respectată de mulți balcanici. Însă, după sacrificarea animalului din gospodărie, românii ar putea primi amenzi usturătoare, dacă le oferă spre comercializare fără avizul sanitar veterinar.

Li se recomandă persoanelor să achiziționeze produse alimentare din unitățile sau spațiile autorizate sau înregistrate sanitar veterinar. Este o recomandare care vine din partea ANSVSA – Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor și care ar trebui respectată din mai multe puncte de vedere. În primul rând, persoanele care vor consuma carne de porc, însă fără să aibă un control sanitar veterinar, atunci ar putea să riște consecințe. Comercializarea cărnii și a produselor provenite de la porcul crescut în gospodărie este interzisă în România. Aceeași regulă se aplică și în cazul cărnii și a produselor ce provin din zonele de restricție, având în vedere evoluția virusului PPA – Pesta Porcină Africană.

Vezi și SUMA FABULOASĂ PE CARE O CERE UN FERMIER PENTRU PORCUL DE CRĂCIUN. ANIMALUL CÂNTĂREȘTE APROXIMATIV 600 DE KILOGRAME

Amenzi usturătoare pentru cei care nu respectă legea

Mai mult decât atât, înainte de a consuma carnea de porc, trebuie să existe o examinare a animalului din gospodărie pentru Trichinella spp. (rezultat negativ). Se aplică și în cazul consumului de carne provenită de la porcii mistreți. Examinarea este între 22 de lei și 81 de lei, cu TVA.

Citește și CA ÎN ROMÂNIA, NICĂIERI! CÂȚIVA BĂRBAȚI AU FOST SURPRINȘI ÎN TIMP CE TĂIAUL PORCUL PE ACOPERIȘUL UNUI BLOC

În condițiile în care se comercializează carne de porc fără expertiză sanitar veterinară, atunci se pot primi amenzi între 20.000 și 40.000 de lei. De asemenea, medicii veterinari transmit un avertisment în legătură cu achiziționarea și consumarea produselor alimentare din târguri sau piețe.

„În cazul în care cetăţenii doresc să cumpere produse alimentare care se comercializează în cadrul unor târguri organizate în această perioadă, sau din pieţe, trebuie să fie atenţi la câteva aspecte: existenţa şi funcţionarea vitrinelor frigorifice în care sunt expuse alimentele de origine animală; integritatea ambalajelor, care trebuie să asigure protecţie pe timpul transportului, depozitării şi comercializării; etichetarea produselor alimentare, cu date referitoare la tipul produsului, originea acestuia, condiţiile de păstrare, data obţinerii după caz, termenul de valabilitate”, au transmis aceștia, potrivit Adevarul.ro.

Citește și CÂTE LUNI MAXIMUM POATE FI PĂSTRATĂ ÎN CONGELATOR CARNEA DE PUI, DE VITĂ ȘI DE PORC. GREȘEALA PE CARE MULȚI ROMÂNI O FAC!

Sursă foto: Pixabay