Ei sunt noile Tezaure Umane Vii ale Oltului: „Mama iilor” și cobzarul care a învățat meserie de la rapsodul Mariei Tănase

Publicat: 11/09/2020 | 13:35

Doi oameni excepționali, Olguța Alexandrina Filip – meșter în cusături populare, din Cezieni și Ion Crețeanu – rapsod popular, din Voineasa, au fost desemnați, în acest an, Tezaure Umane Vii. În acest moment, județul Olt are șase meșteri populari și păstratori ai tradiției care au primit acest titlu.

Cei doi au apărut pe lista finală a programului „Tezaur Umane Viu”, al Comisiei Naționale pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial de pe lângă Ministerul Culturii. „Mama iilor”, Olguța Alexandrina Filip – meșter cusături populare, din Cezieni și Ion Crețeanu – rapsod popular, din Voineasa sunt doi oameni cu care se mândresc toţi oltenii, iar CANCAN.RO vă prezintă poveștile lor fabuloase. (VEZI AICI: POVESTEA INCREDIBILĂ A FEMEII CARE LE CÂNTA LUPILOR)

Adevărații păstrători ai tradițiilor

Ion Creţeanu este unul dintre ultimii culegători activi de folclor din România. Cântă dumnezeieşte la cobză, meşteşug pe care l-a deprins de la rapsodul care o acompania pe Maria Tănase la concertele din străinătate. Îşi declară ca principal ţel promovarea valorilor populare româneşti sănătoase. Ion Crețeanu s-a născut pe 8 ianuarie 1959 în comuna Voineasa, judeţul Olt, a absolvit facultatea de Electrotehnica din Craiova, este căsătorit și are doi copii. Spune despre el că este un rapsod cu carte, care ştie ce cântă şi cântă ce ştie.

Ion Crețeanu a învățat să cânte la cobză de la rapsodul Mariei Tănase

Ion Creţeanu coordonează tarafurile din Morunglav (Olt), Greceşti (Dolj) şi Albotina (Bulgaria), pe Valea Timocului. De asemenea, este director general al Ansamblului Profesionist “Doina Oltului”.

Cobza o păstreză cu sfinţenie, pentru că i-a fost dăruită în urmă cu 30 de ani de către Cornel Bălosu, șeful Secţiei de Etnografie din cadrul Muzeului Olteniei.

O muncă extrem de migăloasă

Cât despre Olguța Alexandrina Filip, este una dintre puținele creatoare de ii, o adevărată legendă în domeniu, cu o experiență de peste patru decenii. Munca migăloasă pe care o depune „Mama iilor” pentru o singură piesă de îmbrăcăminte se poate întinde pe parcursul mai multor luni, iar din mâinile sale ies adevărate capodopere.

Din 2001 este instructor la Şcoala Populară de Arte şi Meserii, iar marea ei bucurie este că încă există tineri interesaţi să ducă tradiţia mai departe. (VEZI ȘI: EL ESTE MEȘTERUL POPULAR CARE ÎMBRACĂ VEDETELE)

Olguța Alexandrina Filip este o adevărată legendă în domeniul iilor

Astăzi, județul Olt se poate mândri cu faptul că are șase purtători ai titlului Tezaur Uman Viu. Pe lângă Olguța Alexandrina Filip și Ion Crețeanu, mai sunt Dumitru Liceanu – cojocar din Vădastra (2015), Petre Feraru – vătaf de căluș, din Oporelu (2015), Constantin Nițu – meșter popular cusături și țesături populare, din Cornățelu (2018), Gheorghe Tănase – meșter popular în prelucrarea artistică a lemnului, din Corbu (2018).

Programul „Tezaur Uman Viu”

La sesiunea din anul 2020 au fost depuse 47 de dosare de candidatură, din care au fost alese 11 nume. (CITEȘTE ȘI: ULTIMUL OPINCAR AL OLTENIEI)

Programul „Tezaur Uman Viu”, implementat de Ministerul Culturii, urmărește salvgardarea, păstrarea şi transmiterea patrimoniului cultural imaterial. Programul vizează identificarea și recunoaşterea la nivel național a celor care sunt creatori și păstrători ai valorilor tradiționale și care fac, prin talentul și efortul lor, dovada caracterului excepțional al performării, fiind capabili să transmită un anumit element de patrimoniu imaterial, în forma și cu mijloacele tradiționale nealterate, contribuind, astfel, la asigurarea viabilității acestuia în cadrul comunităților.

Cine deţine informaţii despre acest subiect este rugat să ne scrie la pont@cancan.ro, să ne sune la 0741 CANCAN (226.226) sau să ne scrie direct pe WhatsApp.