Evaluarea națională 2019. Subiecte și barem la limba și literatura română

De: Cancan
Publicat: 18/06/2019 | 11:05
Evaluarea Nationala 2019. Subiecte și barem la matematică

Prima probă scrisă la Evaluarea Națională este cea la limba și literatura română. Examenele celor din clasa a VIII-a au început astăzi, 18 iunie, de la ora 09:00. Elevii au intrat în sală la ora 8 și 30 de minute, iar examenul se încheie în jurul orei 11, fiind alocate două ore pentru rezolvarea cerințelor. (Citește și: Simulare Evaluare Națională 2019. Ce subiecte s-au dat anul trecut la română și matematică)

Cunoscută în trecut drept Examenul de Capacitate, forma actuală a evaluării a fost introdusă în 1999 pentru a certifica nivelul de învăţare al elevilor la sfârşitul ciclului gimnazial, în baza aceloraşi standarde naţionale pentru toţi elevii. Aceasta înlocuieşte examenele de admitere organizate înainte de către diferitele
licee, examene care au fost eliminate, informează edupedu.ro.

Scopul evaluării, potrivit unei analize OECD, este testarea nivelului individual de învăţare al elevilor în vederea accesării învăţământului secundar superior: liceu (teoretic, vocaţional, tehnologic) sau școală profesională.

Subiecte și barem la limba și literatura română

Subiectele de la examenul de Limbă și literatură română susținut astăzi, la Evaluarea Națională 2019, le cer absolvenților de clasa a VIII-a să realizeze o compunere în care să prezinte o întâmplare petrecută acasă sau la școală, în timpul unei activități de lectură. Aceasta este cerința de la subiectul II, punctul B. (Citește și: Simulare Evaluare Națională 2019. Exemplu de cerere pentru trecerea notelor în catalog)

Potrivit Edupedu.ro, la subiectul I, punctul B, elevii au avut de redactat o argumentație pe baza unui text din genul dramatic.

Sursă foto: adevărul.ro
Sursă foto: adevărul.ro

Punctajul unui elev este calculat în baza rezultatului obținut la evaluarea din clasa a VIII-a, care reprezintă actualmente 80% din media elevului. Mediile generale de absolvire a claselor V-VIII ale elevului, inclusiv media la purtare, deţin o pondere de 20%. Ţinând cont şi de opţiunile lor individuale, elevii sunt repartizaţi în baza acestui punctaj final la un liceu şi un tip de program pe care urmează să le frecventeze. Repartizarea este computerizată.

Examenul de Evaluare Naţională se desfăşoară, în fiecare an, într-o singură sesiune. (Citește și: Reguli stricte la Evaluarea Națională 2019. Ce nu au voie să facă elevii în sala de examen)

Media generală obţinută la acest examen are o pondere de 80% în calculul mediei pe baza căreia se realizează admiterea în clasa a IX-a. Absolvenţii clasei a VIII-a îşi vor putea continua studiile în învăţământul liceal sau profesional, fiind asigurate locuri pentru toţi elevii care au finalizat ciclul gimnazial.

CALENDAR EVALUAREA NAȚIONALĂ

18 iunie 2019       Limba şi literatura română – examen scris
20 iunie 2019       Matematică – examen scris
21 iunie 2019       Limba şi literatura maternă – examen scris

25 iunie 2019      Afişarea primelor rezultate la școli, pe Edupedu.ro și edu.ro (până la ora 12:00), urmată de înregistrarea contestațiilor (între orele14:00 – 20:00)
29 iunie                Afișarea rezultatelor finale.

Citește și: Evaluarea Națională 2019. Ce subiecte au picat la limba română în 2018