Incendiile de pădure de la Cernobîl persistă de aproape trei săptămâni! Peste 1.200 de pompieri luptă cu focul. Care sunt temerile experţilor de mediu

De: A. D.
Publicat: 22/04/2020 | 18:08

Pompierii încă se luptă cu incendiile de pădure din zona de excludere a fostei centrale nucleare de la Cernobîl. Focul persistă de aproape trei săptămâni. Peste 1.200 de pompieri au fost mobilizați și încearcă să țină situația sub control.

Pompierii au o misiune extrem de grea situaţia fiind miercuri complicată de vântul puternic, relatează agenţia DPA. Autorităţii statale au asigurat populația că nu există vreun risc pentru structura care înveleşte fosta centrală nucleară, devastată de explozia din anul 1986. (CITEȘTE ȘI: SONDAJ ÎNGRIJORĂTOR. UNUL DIN ZECE ROMÂNI S-AR TRATA SINGUR ACASĂ DACĂ AR AVEA SIMPTOME DE COVID-19)

Însă, experţii de mediu și-au exprimat teama cu privire la faptul că incendiile ar putea răspândi cenuşă radioactivă şi fum cu particule radioactive care pot să ajungă până deasupra capitalei Kiev, situată la circa 100 de kilometri sud de Cernobîl. În ultimele zile Kievul a fost acoperit de un strat de smog, iar locuitorii au fost sfătuiți să stea cu geamurile închise, iar atunci când ies afară să poarte măști de protecție.

Kiev a înregistrat vineri cel mai ridicat nivel de poluare atmosferică dintre toate orașele lumii, ajungând peste oraşele Hangzhou, Chongqing şi Shanghai, conform centrului elveţian de monitorizare IQAir. (VEZI ȘI: FILMUL INCREDIBIL AL MORȚII TÂNĂRULUI CARE A ATACAT POLIȚIȘTII ÎNTR-UN HOTEL DIN BUCUREȘTI. „ÎNARMAT CU O FOARFECĂ ȘI O SULĂ, A LOVIT…”)

Autorităţile ucrainene au nega informațiile și au pus smogul de la Kiev pe seama unor alte incendii declanşate în regiunea învecinată Jitomir, asigurând că nivelul de radiaţii în capitală se încadrează în limitele normale.