Interviu de angajare. Cum să răspunzi la întrebarea „unde te vezi peste 5 ani”? Ce vor să afle angajatorii

Publicat: 06/07/2023 | 13:49
Angajații primesc zile suplimentare de concediu. Foto: pexels.com

În timpul unui interviu de angajare, ți se poate cere de către angajator să prezici evoluția ta în anii următori. Fie în 5 ani, în 10 ani sau chiar 1 an. Ceea ce este sigur este că acest lucru nu este întotdeauna ușor de planificat. Recrutorul va încerca să te cunoască, să afle cât de relevant este profilul tău, care sunt ambițiile tale personale și, evident, cele profesionale. În funcție de răspunsul dat, el stabilește dacă proiectul văzut de tine coincide cu viziunea companiei, cu postul vizat și cu posibilele evoluții. În timpul unui interviu de angajare, îți vor fi adresate o serie de întrebări. Printre ele, „unde te vezi peste 5 ani”. De ce apare des această întrebare și cum ar trebui să răspunzi, vei afla în rândurile ce urmează.

Interviu de angajare. Cum să răspunzi la întrebarea „unde te vezi peste 5 ani”? Ce vor să afle angajatorii

A-ți prezice viitorul e un nonsens, mai ales când știi că viața îți poate scoate în cale evenimente numai de ea știute. Cu toate acestea, într-un interviu de angajare, se obișnuiește ca persoana care te angajează să îți ceară să încerci să-ți imaginezi ce loc optim ai vrea să deții în anii următori, pentru a-și forma o idee despre cât de determinat ești în a performa. O întrebare potrivită, departe de a fi banală pentru recrutori, dar, în același timp, utilă și pentru tine însuți, după cum explică experții.

Este esențial să arăți că viitorul post nu te sperie. Dimpotrivă. Pentru aceasta, poți menționa că asumarea unor funcții importante reprezintă o provocare stimulantă, că face parte integrantă din planul tău de carieră. În aceeași logică, prezentarea de idei legate de jobul dorit sau de un anumit sector în care dorești să evoluezi ulterior demonstrează un plan de carieră bine gândit, în concordanță cu dorințele și ambiția ta.

Apoi, „viitorul tău manager” vrea să afle dacă ești cu adevărat interesat de post și nu doar de perspectivele de dezvoltare. Trebuie să știi că unele companii nu au mijloacele sau oportunitatea de a-și dezvolta rapid angajații din punct de vedere profesional. Prin urmare, este important să nu-l faci pe recrutor să simtă că ai fi tentat să pleci, dacă nu ar fi posibile perspective de dezvoltare pe termen scurt.
Un alt motiv pentru care un angajator îți pune întrebarea „unde te vezi peste 5 ani” are legătură cu timpul și cu banii. Într-adevăr, recrutarea unui angajat este un proces care poate fi lung și uneori costisitor. Managerul de recrutare are tot interesul să optimizeze acest timp și să angajeze o persoană care dorește să rămână în companie pe termen mai mult sau mai puțin lung.

Răspunsuri de evitat

În primul rând, nu uita că un interviu trebuie să fie bine pregătit. Întrucât întrebarea la care se face trimitere este una dintre cele mai adresate candidaților, este întotdeauna bine să o anticipezi. Pentru că există, cu siguranță, anumite răspunsuri de evitat.

Primul ar fi pur și simplu să nu știi ce să răspunzi. Acest lucru îl poate îngrijora pe angajator, deoarece poate crede că nu ești ambițios sau că nu te simți suficient de interesat de viitorul tău profesional.

În al doilea rând, evită umorul ieftin, glumele deplasate. De pildă, spunând că plănuiești să fii în locul persoanei care te recrutează. Chiar dacă interacțiunea este bună și, prin acest schimb, te simți relaxat, este totuși o întâlnire serioasă, de natură profesională.
„Depinde…”, iată un alt răspuns dat în mod regulat de către candidați, care, de asemenea, nu este recomandat. Desigur, nimeni nu poate întrevede viitorul. Practic, este imposibil să știm exact unde vom fi peste cinci ani. Dar, ceea ce este interesant pentru recrutor este să vadă că ai perspective de viitor legate de proiectul tău profesional.

De aceea, evită un răspuns care îți implică prezența în job peste cinci ani. După cum am menționat mai sus, recrutarea și formarea unui angajat este un proces care poate fi îndelungat și costisitor. Găsirea echilibrului potrivit atunci când îți planifici viitorul profesional este mai puțin evidentă decât pare. În timp ce o lipsă flagrantă de ambiție poate funcționa împotriva ta, o proiecție nerealistă a posturilor cu responsabilități prea mari riscă, de asemenea, să pară ceva nepotrivit în urechile angajatorului. Altfel spus, e mai bine să nu te imaginezi ocupând funcția de director financiar, de exemplu, la 5 ani după ce ai aplicat pentru un post de ofițer bancar. Chiar dacă nimeni nu te poate învinovăți pentru o astfel de aspirație. A fi inflexibil în privința unui plan de carieră bine definit îți poate face și un deserviciu, deoarece poate reflecta o imagine prea rigidă. Deși ți-ai dori mult o anumită poziție în companie, nu ezita să arăți că ești deschis și altor opțiuni.

Care sunt răspunsurile așteptate de angajator

Reține că cel mai important lucru într-un interviu este onestitatea. Nu trebuie să minți sau să omiți realitatea. Prin răspunsul tău, nu ezita să îți reafirmi interesul pentru poziția dorită în cadrul companiei. Explică obiectivele și soluțiile pe care dorești să le atingi în postul pentru care aplici. Nu uita să vorbești despre ceea ce ai dori să faci, decât să spui cine ai vrea să fii (viitorul manager, director…). Este binevenit să îți adaptezi discursul în funcție de jobul pentru care aplici. În sfârșit, nu uita să definești clar ce abilități vei putea dezvolta atunci când ocupi postul.

În concluzie, pentru a răspunde cel mai bine la întrebarea „unde te vezi peste 5 ani”, trebuie să enunți o ambiție realistă, bine susținută de argumente. Pentru a face acest lucru, nu ezita să consulți perspectivele de dezvoltare ale profesiei pentru care aplici, asigurându-te totodată că e în concordanță cu aspirațiile personale.