Legea mirosurilor te poate lăsa fără bani în portofel! Amenzi de până la 30.000 de lei dacă vecinii se plâng de mirosul de mâncare gătită

Publicat: 27/04/2024 | 16:54

Toate persoanele care locuiesc la bloc trebuie să știe asta! Locatarii ar putea fi sancționați în situația în care vecinii lor se plâng de mirosurile provenite din gătit.

Legea privind mirosurile are impact asupra fermierilor, dar poate influența și locatarii de la bloc. Fermierii sunt extrem de indignați de această lege nouă, adoptată de Parlament, și îi solicită președintelui Klaus Iohannis să nu o promulge. Rodica Militaru, unul dintre cei care au propus legea, membru al USR, a detaliat modul în care efectele acesteia vor afecta și locatarii de la bloc.

Citește și: A CUMPĂRAT O BUCATĂ DE CARNE DE VITĂ DIN SUPERMARKET ȘI, AJUNS ACASĂ, A GĂTIT-O PE GRĂTAR. DUPĂ PRIMA ÎNGHIȚITURĂ, A SIMTIT CĂ CEVA NU E ÎN REGULĂ. CE S-A ÎNTÂMPLAT, DE FAPT

„Există activităţi care sunt deja reglementare şi au nevoie de autorizaţie de mediu. Acestea sunt emise de Agenţia de Protecţie a Mediului, iar controlul îi revine Gărzii de Mediu. Ce a adus legea mirosului nou a fost că s-a adăugat şi disconfortul olfactiv diverselor afectări ale populaţiei.

La elaborarea Legii mirosurilor, a muncit o echipă de specialişti din diverse domenii. Din documentarea noastră a rezultat că există standarde, metodologie şi aparatură privind măsurarea intensităţii mirosurilor. În România există cel puţin un laborator acreditat RENAR pentru determinarea nivelului de miros prin olfactometrie dinamică şi anume Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Ecologie Industrială (ECOIND). Buletinele de analiză eliberate de către un laborator acreditat sunt valabile la nivel internaţional.

Prin urmare, în România se pot efectua determinări ale nivelului de disconfort olfactiv”, a spus Rodica Militaru.

Legea mirosurilor nu este dedicată fermierilor

Inițiatoarea legii a precizat că legea va implica și persoanele fizice, având ca obiectiv diminuarea inconvenienței olfactive. Propunerea legislativă, susținută de unii politicieni, vizează reducerea poluării olfactive, dar a stârnit reacții puternice din partea fermierilor, care văd în aceasta o amenințare la adresa activităților lor.

„Legea mirosurilor nu este dedicată fermierilor; ea a fost concepută să acopere un vid legislativ, în scopul reducerii disconfortului olfactiv rezultat din activităţile poluatoare, deoarece s-a constat că acest disconfort nu afectează doar calitatea vieţii, dar conform studiilor medicale, duce în timp şi la instalarea unor afecţiuni neurologice.

Cred că vecinii ar trebui să fie preocupaţi de buna convieţuire. Nici înainte de apariţia legii nu era de dorit ca în loc să deschidă geamul când găteşte, vecinul să deschidă uşa spre hol, să se răspândească mirosul de gătit în tot blocul. Dar dacă există acest obicei în mod constant şi vecinul nu ţine cont de solicitările celorlaţi locatari, da, legea poate fi invocată. Dacă mirosurile sunt ocazionale şi în aer liber, cred că putem fi cu toţii înţelegători”, a mai declarat Rodica Militaru.

Timişoreanca a mai declarat că „în mod normal nu găteşte nimeni ceapă, peşte, grătar 24 de ore din 24″. „Mă gândesc că dacă stai la bloc nu este civilizat, nu era nici pe vremea copilăriei mele, să găteşti cu uşa deschisă la apartament. Sunt lucruri care ţin de civilizaţie. Dacă sunt oameni care nu înţeleg şi pot să intre sub incidenţa aceastei legi”, a mai declarat Rodica Militaru.

Rodica Militaru a afirmat că legea privind mirosurile poate fi extinsă și pentru a gestiona mirosurile percepute ca fiind plăcute.

Se vor da amenzi de până la 30.000 de lei

Conform legii adoptate de Parlament și trimisă pentru promulgare, autoritățile publice sunt obligate să monitorizeze, la solicitarea publicului, activitățile care nu respectă reglementările privind protecția mediului și care ar putea genera disconfort olfactiv. Amenzile pentru persoanele fizice pot atinge suma de 30.000 de lei, în timp ce pentru persoanele juridice, sancțiunile maxime se ridică la 80.000 de lei.

Rodica Militaru a evidențiat că „în mod obișnuit, nimeni nu gătește constant ceapă, pește sau face grătar 24 de ore din 24”. Militaru a adăugat că aceste aspecte sunt legate de conceptul de civilizație și că există persoane care ar trebui să conștientizeze acest aspect și să respecte normele impuse de lege.

Citește și: CE A PĂȚIT O ROMÂNCĂ, DUPĂ CE A CUMPĂRAT O CASEROLĂ CU ARIPIOARE DE PUI DINTR-UN SUPERMARKET LIDL DIN CLUJ. CE ERA ÎNAUNTRU, DE FAPT