Mare atenţie, şoferi! Amenzi de mii de lei de la Poliţie dacă nu ai printat RCA-ul electronic

Publicat: 07/07/2020 | 07:29

Stare de panică printre șoferi! Aceștia pot rămâne cu buzunarele goale, din cauza unui document pe care trebuie, în mod obligatoriu, să-l aibă asupra lor. Este vorba despre polița RCA emisă electronic, care nu este valabilă în cazul unui control efectuat de Poliția Rutieră.

Polița RCA emisă în format electronic, pe mail, nu este suficientă în cazul unui control al Poliției Rutiere. Astfel, șoferii care nu-și doresc să rămână cu buzunarele goale trebuie să ia la cunoștință faptul că polița trebuie printată,, astfel încât să fie validă la un eventual control.

NU RATA – ZECI DE PARLAMENTARI BULGARI, AMENDAȚI PENTRU CĂ NU AU PURTAT MASCĂ DE PROTECȚIE

Contractele RCA pot fi emise și online, dar dacă nu ai la tine și varianta pe suport de hârtie, în original, s-ar putea să ai probleme serioase cu Poliția, scrie HotNews.ro.

Asiguratorii sunt obligați să elibereze copii RCA

Tot sursa citată mai informează că, potrivit Normei 20/2017 privind asigurările auto din România, contractele RCA pot fi emise și în format electronic. Atunci când o persoană încheie online o poliță RCA, aceasta primește, în mod automat, acest contract în format electronic, pe mail, dar și în format fizic, prin curier. La un eventual control al Poliției Rutiere, aceasta trebuie să prezinte varianta fizică a poliței RCA, pentru a nu se alege cu o amendă colosală.

„Asigurătorii sunt cei care confirmă valabilitatea polițelor RCA și sunt obligați să elibereze copii după polițele RCA
Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) i-a răspuns deputatului PNL că potrivit Legii 132/2017 privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto cât și Normei 20/2017 privind asigurările auto, contractele RCA se emit electronic, iar asigurarea RCA produce efecte în baza încheierii contractului RCA emis inclusiv prin mijloace electronice”, spun cei e la ASF, conform sursei citate.

ASF precizează că „în cazul emiterii electronice ale acestor contracte sunt aplicabile prevederile art. 7 din Legea 365/2002 privind comerțul electronic”, iar „cu privire la modalitatea de verificare a veridicității datelor înscrise în contractele de asigurare RCA, inclusiv depistarea falsurilor de către organele abilitate în acest sens, asigurătorii RCA sunt obligați să confirme valabilitatea contractelor RCA și să elibereze copii ale acestora la solicitarea:

– instanțelor de judecată și a autorităților publice;

CITEȘTE ȘI – GALERIE FOTO | POLIȚIA ȘI JANDARMERIA, LA PLIMBARE PE PLAJĂ! NU AU DAT NICIO AMENDĂ, DEȘI AVEAU DE CE

– asigurătorilor care s-au subrogat în drepturile persoanei prejudiciate;

– asigurătorilor RCA ai persoanei vinovate de producerea accidentului în cazul decontării directe;

– altor persoane fizice și juridice care justifică un interes legitim.

Cei care confirmă valabilitatea contractelor RCA sunt asigurătorii. În Norma 20/2017 se spune că polițele RCA se emit în sistem electronic. Dovada încheierii asigurării RCA în cazul controalelor efectuate de către autoritățile abilitate o constituie polița de asigurare RCA emisă de către asigurătorul RCA pentru perioada de valabilitate înscrisă.

Dacă cineva vrea să verifice dacă polița respectivă este valabilă sau nu, la art. 10, alineatul 12 se spune că asigurătorii RCA confirmă valabilitatea contractelor RCA și eliberează copii ale acestora la solicitare.

Nu scrie nicăieri ca valabilitatea se confirmă prin verificare în AIDA. Deci dacă există vreun semn de întrebare referitor la valabilitatea contractelor ar fi necesară o solicitare către asigurător.

În plus, dacă tu asigurat ai vreun semn de intrebare ai la dispoziție și acest instrument de a interoga AIDA și a vedea daca este contract valid pe perioada respectivă. Dacă nu apare în AIDA, ai putea avea o suspiciune că ceva este în neregulă. Și atunci, poți să confirmi valabilitatea contractului cu asiguratorul RCA.

Legea spune să prezinți documentul. Nu noi dăm sancțiuni pentru existența sau inexistenta poliței. Dacă este suficient să fie pe telefon sau pe tabletă, nu putem să ne exprimăm, pentru că nu facem noi interpretarea, constatarea și procesul verbal de contravenție”, a explicat Florin Golovativ, șeful direcției de supraveghere și control a sectorului asigurări din cadrul ASF.