Mitingul diasporei. Reacția Jandarmeriei după violențele din Piața Victoriei

De: Cancan
Publicat: 11/08/2018 | 10:07

100.000 de oameni au protestat la mitingului diasporei, iar evenimentul nu a fost lipsit de violențe grave! În total, 452 de oameni au fost răniți, iar dintre aceștia 28 sunt jandarmi – cu toții au avut nevoie de îngrijiri medicale. După ora 23, oamenii legii au primit ordin de evacuare, astfel că scutierii au ripostat cu grenade cu gaze lacrimogene şi cu tunul cu apă. Vă reamintim că unii dintre manifestanţi au forţat gardurile în zona din faţa Guvernului şi au aruncat cu diverse obiecte, în special sticle de plastic. Reprezentanții Jandarmeriei Române au susținut în această dimineață, la ora 10:15, o conferință de presă despre violențele care au avut loc în timpul mitingului diasporei.

Citește și: Femeia jandarm lovită de protestatari, internată cu suspiciune de fractură la coloana cervicală

Miting Diaspora – Reacția Jandarmeriei  Române după violențele din Piața Victoriei

Citește și: Mesajul lui Klaus Iohannis, după incidentele de la Mitingul Diasporei

Reprezentanții Jandarmeriei Române  au început în această dimineață, la 10:15 o conferință de presă despre violențele care au avut loc la mitingul de vineri seară din Piața Victoriei.

“Am văzut protestatari care au intervenit să-i salveze pe doi dintre colegii noștri, oameni i-au apărat cu propriile corpuri. (…).

Aceste violențe au generat consecințe grave: 452 de oameni au avut nevoie de îngrijiri la fața locului, iar 70 dintre ei au fost transportați la spital. (…). Printre acestea: 35 de jandarmi, iar 11 dintre ei au avut nevoie de internare. Printre aceștia se află și colega noastră bătută cu bestialitate, iar când a ajuns la spital era cu suspiciune de fractură cervicală. (…). Au fost măsuri reactive în momentul în care jandarmii au fost atacați. (…)

Jandarmii au fost loviți cu pietre și alte obiecte contondente. de a instala haosul și de a vandaliza zona din Piața Victoriei. (…). Vorbim de 33 de persoane care au fost duse la mai multe secții de poliție și până la această oră, sunt opt dosare penale întocmite – zic până la această oră, pentru că situația se poate schimba de la o oră la alta. (…).

S-a acționat în primă faze cu gaze, cu spray iritant, lacrimogen și ulterior s-au executat somațiile legale, respectiv cele trei semnale luminoase care anunțau intervenția în forță. Au fost date în conformitate cu normele, pentru atenționarea oamenilor. Conform prevederilor în vigoare, prefectul este cel care aprobă intervenția în forță a jandarmilor. Aseară, pe baza informațiilor existente și a comportamentului agresiv a unei părți din cei aflați în piață, Jandarmeria a primit aprobare să intervină în forță la ora 23:11. Este ordinul de intervenție semnat de prefectul Capitalei. Din acel moment, s-au luat măsuri gradual astfel încât să se evacueze zona, a declarat locotenent colonel Marius Militaru, șeful Serviciului de Comunicare al Jandarmeriei Române.

Miting Diaspora – Jandarmeria  Română: “Colega noastră s-ar putea să rămână paralizată pe viață

“Structurile MAI sunt mobilizate pentru identificarea persoanelor care au sustras o armă individuală. Vorbim de o singură armă, pentru că au fost vehiculate foarte multe informații – trei arme, apoi au fost vehiculate de două. E vorba de o singură armă care a fost sustrasă de la colega noastră, care a fost pusă la pământ și lovită cu bestialitate. Cazul a fost preluat de către parchetul competent. Facem în continuare apel la toți cetățenii care au imagini sau informații să anunțe de urgent poliția română (…).

Am văzut multe titluri care insinuau că jandarmii și-au abandonat colegii. Nimic mai fals. Ce s-a întâmplat cu exactitate la acel moment va rezulta în urma verificărilor pe care noi le facem de fiecare dată în urma unor misiuni de amploare. Jandarmii nu-și abandonează camarazii și sunt dispuși să-și sacrifice viața, au demonstrat-o în nenumărate rânduri în teatrele de operații. Dincolo de intervențiile dificile de aseară, de departe, cea mai dificilă intervenție a fost să explicăm părinților colegei noastre că fata lor s-ar putea să rămână paralizată pe viață

Dispozitivele pe care noi le-am adaptat la miting au fost eminamente defensive, au fost acțiuni reactive în momentul în care forțele de ordine au fost atacate. De asemenea, jandarmii din teren au avut la dispoziție mijloace individuale de protecție, tunuri de apă și alte dotări. (…) Este evident că blocarea bruscă a circulației, când numărul de oameni nu era atât de mare încât să impună lărgirea perimetrului pentru desfășurarea protestului, urmată de încercarea de rupere a cordonului de jandarmi, în repetate rânduri, a fost o acțiune premeditată. Tot ce a urmat ulterior susține această afirmație. Provocările s-au succedat cu o anumită ritmicitate, ceea ce a impus o ripostă”, a mai spus oficialul Jandarmeriei Române, Marius Militaru.

“(…). Se anunță și în această seară evenimente de genul celor de ieri, care sunt însoțite de mesaje care incită la violență. (…). Cei care doresc să participe la acest eveniment, trebuie să fie receptivi la ceea ce noi transmitem, există riscuri. (…). Persoanele care vor să protesteze civilizat, trebuie să se delimiteze de grupurile violente (…).”, a spus un alt reprezentant al Jandarmeriei Române.

În Piața Victoriei, vineri seară au existat, în mod repetat, ciocniri violente între manifestanţi şi forţele de ordine.

Protestatarii au forțat gardurile, au aruncat în același timp și cu pietre, sticle și alte obiecte către jandarmi, iar aceștia au intervenit cu spray-uri, gaze lacrimogene și, ulterior, și cu tunuri de apă.

Citește și: Mitingul Diasporei, nu numai în Capitală! Ce s-a întâmplat în Bacău VIDEO

Citește și: Mitingul diasporei! Alte 61 persoane prezente la protest au avut nevoie de îngrijiri medicale. În total, 172 intervenții

Știre în curs de actualizare.