Mulți români fac greșeala asta! Ce se întâmplă, de fapt, dacă dormi cu mâna sub pernă

Publicat: 22/01/2023 | 10:57
Mulți români fac greșeala asta! Ce se întâmplă, de fapt, dacă dormi cu mâna sub pernă. Sursă foto: Pixabay

Foarte frecvent, adulți de toate vârstele trec pragul cabinetelor medicale, acuzând dureri atât cervicale, cât și lombare. Durerile sunt atât de acute, încât acești pacienți nu își mai pot desfășura activitățile din viața de zi cu zi. Cauza acestor dureri este mai mult decât neașteptată.

Medicii constată că, tot mai des, pacienții care li se adresează pentru un consult de specialitate, se plâng de dureri cervicale sau lombare. Dacă nu sunt tratate corespunzător, anomaliile curburilor fiziologice ale coloanei vertebrale, pot duce în timp, la limitare funcțională.

Conform indicațiilor specialiștilor, este foarte important ca, cei care au respectivele simptome să urmeze un tratament, care constă în kinetoterapie, completat de fizioterapie, tehnici de terapie manuală, dar și masaj.

Te doare spatele? S-ar putea ca de vină să fie chiar perna ta

Potrivit specialiștilor, cauzele apariției durerilor de spate sunt multiple. În timpul consultului, pacienților li se cer detalii legate de postura pe care o adoptă stând pe scaun sau la calculator, poziția de somn, chiar și tipul de pernă folosit.

La întrebări precum „care sunt cele mai indicate poziții de dormit?”, „ce tip de pernă și de saltea este indicat pentru un somn cât mai odihnitor?”, „cum prevenim problemele musculare și articulare?”, ne răspunde dr. Georgiana Sîrbu, medic specialist medicină fizică și de reabilitare.

,,Poziția corectă de somn este aceea în care coloana vertebrală este corect aliniată pe suprafața de dormit – ceea ce înseamnă pernă+saltea. Corect aliniată presupune ca toate segmentele coloanei vertebrale să fie situate la același nivel, paralel cu suprafața de dormit, cu respectarea curburilor fiziologice și fără ca acestea să fie accentuate în poziția de somn”, declară doamna doctor, conform CSID.ro.

Medicul mai spune că, dintre cele 4 posibile poziții de somn (pe spate, lateral dreapta/stânga, pe burtă, pe spate), teoretic, cea mai corectă este cea de dormit pe spate. O excepție de la regulă sunt cei care au patologii respiratorii. În acest caz, poziția de somn pe spate este de evitat.

În orice caz, doctorul ne sfătuiește să nu dormim niciodată pe burtă, deoarece aceasta este singura poziție de somn care nu este deloc indicată.

Totuși, de ce nu este bine să dormim cu mâna sub pernă?

Dr. Georgiana Sîrbu ne explică de ce ar fi bine să ne ferim de acest „nărav”: ,,Este bine să evităm să dormim cu mâinile sau picioarele flectate excesiv din mai multe motive: apariția tensiunilor musculare, stres mecanic atât pentru articulații, cât și pentru structurile periarticulare și comprimarea pachetelor vasculo-nervoase în zonele de flexie marcată. Este împiedicat drenajul veno-limfatic cu stază și uneori apariția edemelor”, spune medicul, potrivit sursei citate.

NU RATA: MEDICII AU CREZUT CĂ NU VĂD BINE! CE GADGET AU PUTUT GĂSI ÎN STOMACUL UNUI ADOLESCENT CARE ACUZA DURERI DE BURTĂ

Așa trebuie să fie perna ideală, care previne durerile cervicale sau lombare

Se pare că, atunci când ne alegem perna, trebuie să ținem cont de anatomia corpului nostru, astfel încât ea să asigure alinierea corectă a segmentelor coloanei vertebrale, dar și respectarea curburilor fiziologice. Așadar, o pernă cu înălțime prea mare sau prea mică, poate dăuna grav sănătății, iar durerile provocate de perna aleasă greșit, vor apărea în timp.

CITEȘTE ȘI: PATRIZIA PAGLIERI, PE MÂINILE MEDICILOR LA ÎNCEPUT DE AN. CU CE PROBLEME DE SĂNĂTATE S-A CONFRUNTAT: „AM INTRAT ÎN PANICĂ”

De asemenea, nu trebuie neglijat faptul că salteaua pe care dormim trebuie să fie una fermă, gradul de fermitate rămânând, însă, la libera alegere a fiecăruia. Trebuie, totuși, să ținem cont de faptul că orice suprafață de dormit trebuie înlocuită periodic, o dată la 8-9 ani sau atunci când observăm că salteaua noastră și-a modificat forma. Cu atât mai mult, trebuie să fim cu băgare de seamă în cazul pernelor, care trebuiesc înlocuite și mai des.