Muzeul dulciurilor din secolul trecut

Publicat: 06/06/2019 | 23:16

Expoziție inedită la Muzeul Județean Olt, unde slătinenii, dar și alți vizitatori sunt invitați să se întoarcă în timp și să afle care erau dulciurile copilăriei celor trecuți binișor de prima tinerețe. Totul prin intermediul imaginilor, dar și al informațiilor oferite de specialiștii muzeului și de deținătorul unei adevărate ,,istorii dulci”. CANCAN.RO, SITE-UL NR.1 DIN ROMÂNIA, are toate detaliile. (VEZI ȘI: MUZEUL COMUNISMULUI PRINDE CONTUR ÎN LOCALITATEA NATALĂ A DICTATORULUI)

Muzeul Județean Olt, în colaborare cu Asociația Muzeul Jucăriilor din București, organizează în perioada 5 iunie – 15 septembrie o expoziția „O istorie dulce” în care este prezentată o colecție inedită de cutii de bomboane și ambalaje de dulciuri din perioada 1900-1989.

Povestea ciocolatei

Un coș retro, cu produse pe măsură

Cutiile au păstrat 350 de amintiri dulci. Acestea au fost strânse într-o colecție care face parte din Muzeul Jucăriilor. “O istorie dulce“ prezintă oltenilor o bucățică de ciocolată îmbibată cu multe amintiri. Toate la muzeul județean, unde colecția poate fi admirată până la toamnă. (CITEȘTE AICI: Am aflat povestea scriitorului care şi-a transformat casa părintească în muzeu)

„M-am gândit la această expoziţie legând-o de faptul că ciocolata în ziua de azi e un deliciu, iar în trecut ea era destinată doar famiilor nobiliare. Aşa să vadă şi slătinenii ce dulciuri se consumau în acea perioadă. Dacă la început ciocolata era o băutură amară, de-abia după câteva milenii ea a fost transformată într-un produs solid şi dulce, formă sub care este extrem de apreciată şi în zilele noastre. (NU RATA, AICI: E CEL MAI MARE COLECȚIONAR DE HALBE DIN ROMÂNIA)

Obţinută din boabele arborelui de cacao, originar din America de Sud, ciocolata era o băutură consumată cu prilejul ceremoniilor specifice celor trei civilizaţii amerindiene: maiaşă, toltecă şi aztecă. Ciocolata era atât de apreciată, încât o vreme boabele de cacao au fost folosite ca monedă de schimb. În Europa a ajuns la începutul secolului al XVI-lea, când Columb a adus-o din Lumea Nouă. Băutura, cunoscută sub numele de cacao, era amestecată din belşug cu zahăr”, explică Claudia Balaş, reprezentant al Muzeului din judeţul Olt, pentru CANCAN.RO, SITE-UL NR.1 DIN ROMÂNIA.

De unde veneau dulciurile în Oltenia

Oltenii pot vedea o expoziție inedită: dulciuri de acum 100 de ani, dar și din perioada comunistă

Aceasta mai spune că în tariful din 1727, alcătuit de austrieci pentru Oltenia sunt trecute cofeturi de trei feluri: venețiene, nemțești și turcești. În 1772 se cumpărau pentru negustorul Constantin Hagi Pop din Sibiu ”20 de cutii de confeturi” și ”zece cutii condite”. În 1776 găsim, pe o listă de cumpărături pentru o băcănie, “cofeturile de Țarigrad, zahărul de Veneția, smochine, candelul de Veneția, dar și cel prost”, dar și mai important ”halvaua ce se face din nuci în București”. (CITEȘTE AICI: CE ASCUND TUNELURILE SECRETE DE SUB FOCŞANI)

O colecție inedită

Exponatele fac parte din colecţia particulară a fraţilor Cristian şi Mihai Dumitru, care, împreună cu alţi pasionaţi şi colecţionari de jucării au înfiinţat un muzeul virtual al jucăriilor, primul de acest gen din România.

„Este o colecţie începută de noi, şi colectând jucării ne-am gândit că dulciurile sunt un moment fericit al copilăriei româneşti. Așa am început să adunăm cutii, cutii de bomboane, de rahat, de biscuiţi, cam tot ce era la vremea aia, în case demolate, aruncate peste tot”, spune Mihai Dumitru, colecţionar. (VEZI ȘI: POVESTE INCREDIBILĂ. FOSTUL POLIŢIST ŞI-A FĂCUT MUZEU)