Noua variantă a examenului de Bacalaureat îi nemulțumește pe specialiști: „Creează premisele pentru învățarea superficială”

Publicat: 05/08/2022 | 14:49
Bacalaureat. Foto: Facebook

Ultimele informații puse la dispoziție de Ministrul Învățământului au creat o întreagă luptă între profesori, mai ales după ce s-a stabilit clar faptul că din 2027, elevii care vor termina liceul, vor susține un examen de Bacalaureat diferit. Experții au descoperit o mulțime de nereguli în ceea ce privește noua formă a subiectelor.

Examenul de Bacalaureat este unul dintre cele mai importante examene pe care elevii de liceu sunt nevoiți să îl treacă. Din nefericire, există o mulțime de modificări care au loc și care pot afecta tot sistemul de educație din România. Noile probe impuse la Bac pot deveni mult prea ușor de trecut, iar acest lucru pare să îi nemulțumească pe majoritatea profesorilor.

VEZI ȘI: BACALAUREATUL SE SCHIMBĂ DIN TEMELII! CUM SE VA DA BAC-UL, DE FAPT? LA CE MATERII VOR FI TESTAŢI ELEVII DE CLASA A XII-A

Noua variantă a examenului de Bacalaureat impune șase probe

Pentru cei care nu au aflat încă, s-a decis ca începând din anul 2027, viitorii studenți să susțină un alt fel de examen care să le testeze competențele. Bacalaureatul ar putea fi mult mai accesibil pentru elevi, ceea ce ar putea reprezenta un real avantaj.

„Noua înfățișare a examenului de bacalaureat creează premisele pentru învățarea superficială și uniformizare în jos, un bacalaureat cu de toate care are potențialul de a bagateliza ideea de specializare în învățământul liceal”, a declarat Antonia Pup, coordonatoare advocacy la Societatea Academică din România.

Una dintre probe va analiza competențele elevilor dobândite la materii precum Limba și Literatura Română, Matematică, Științe, Istoria și Geografia României și Științe Politice. Două dintre cele șase probe vor testa competențele lingvistice pentru două limbi de circulație internațională (până acum era testată o singură limbă, la alegere). Cea de-a patra probă va evalua competențele digitale, ca și până cum. Minoritățile vor avea parte și de o probă scrisă în care se vor testa cunoștințele dobândite la limba și literatura română. Cea de-a șasea probă va fi una facultativă și se va diferenția în funcție de profilul pe care l-a urmat fiecare elev (real sau uman).

CITEȘTE ȘI: ȘTIAI CĂ EXISTĂ LIMITĂ DE VÂRSTĂ LA BAC? PÂNĂ LA CÂȚI ANI SE POATE DA

Profesorii de limba și literatura română se opun noilor reforme

Profesorii de Limba și Literatura Română sunt profund nemulțumiți de noua modalitate de testare a cunoștințelor pentru elevii care termină liceul începând cu 2027. Aceștia susțin că în urma câtorva întrebări ușoare nu se va putea determina dacă cei care susțin examenul au învățat sau nu ceva în ultimii patru ani de școală. În același timp, cadrele didactice cer ca materia lor să rămână ca și până acum o materie fundamentală și obligatorie pentru toată lumea.

„Așa cum sunt descrise în actualul proiect, modalitățile de evaluare diminuează statutul disciplinei limba și literatura română și desincronizează școala românească de școala europeană. Considerăm că legitimarea unei asemenea abordări nu poate fi asumată, fără riscuri majore, de nicio instituție a statului român. De aceea, vă rugăm să reconsiderați locul conferit limbii și literaturii române în actualul proiect de lege”, au declarat membrii consiliului ANPRO.

Valentina Ene
Valentina Ene a ales să lucreze în presă din anul 2019, dar a cochetat cu lumea mondenă încă din liceu. Pasionată de showbiz, dar și de actualitate, s-a alăturat site-ului CANCAN.RO pentru a putea acoperi o paletă cât mai largă de subiecte. Valentina Ene este redactor la site-ul CANCAN.RO, ... citește mai mult