Am pătruns în ”Fabrica de mărțișoare”!

Publicat: 28/02/2018 | 23:08

De fiecare dată când primăvara bate la ușă, o cameră aflată la demisolul unei clădiri ascunse în inima Sloboziei se transformă în fabrică de mărțișoare. Zeci de copii de toate vârstele trudesc din greu, de dimineață și până seara, pentru a întâmpina primăvara așa cum se cuvine. CANCAN.RO, SITE-UL NR. 1 DIN ROMÂNIA, i-a vizitat și a aflat povestea lor emoționantă. (VEZI ȘI: EXISTĂ UN SAT DIN ROMÂNIA UNDE TINERELE ÎNVAŢĂ SĂ FIE GOSPODINE. ŞCOALA DE NEVESTE)

Chiar dacă anul acesta iarna n-a vrut nici în ruptul capului să-i fac loc în peisaj și primăverii, la Slobozia copiii s-au pregătit cu sufletul la gură pentru venirea ei. De câteva săptămâni bune, ca niște adevărați meșteri, ei confecționează mărțișoare. Lipesc, decupează, colorează, desenează și îmbină șnurul alb-roșu cu multă migală. Totul pentru a le oferi persoanelor dragi tradiționalele simboluri ale primăverii.

Copiii dau frâu liber imaginației

Alexandru are doar nouă ani, dar este priceput la confecționat mărțișoare. Ar fi putut foarte bine să stea acasă și să se joace pe tabletă, însă s-a gândit ca anul acesta să-i ofere de 1 martie mamei sale un cadou mai special. Și ce poate fi mai frumos decât un mărțișor făcut chiar de el? Tehnica este destul de simplă, iar Alexandru explică pe îndelete cum se procedează. (AFLĂ DE AICI: POVESTEA CUTREMURĂTOARE A UNUI BOGĂTAŞ DIN LUGOJ. L-A VISAT PE ARSENIE BOCA, ŞI-A DONAT ÎNTREAGA AVERE ŞI…)

„Avem aici un colaj de imagini pe care le decupăm cu foarfeca, apoi le lipim pe această bucată de carton. Introducem șnurul înfășurat în această biluță și asta este tot. Am învățat foarte repede să fac mărțișoare”, spune băiețelul.

Veterane în arta confecționatului de mărțișoare, Raisa și Maria întâmpină deja a treia primăvară cu obiectele artizanale pe care le-au făcut. Fetițele sunt foarte încântate de ceea ce au reușit să realizeze și aproape au uitat că, azi, de 1 martie, afară mai este încă iarnă. „Nu ne mai pasă că e frig afară. Când mă uit la ce am reușit să facem, simt așa că vine primăvara. O voi aduce și eu în sufletul mamei, pentru că ei îi voi dărui mărțișorul pe care l-am făcut!” spune micuța Maria. (NU RATA, AICI: AU ALUNGAT-O DIN ROMÂNIA ŞI… O NAISTĂ DIN TÂRGOVIŞTE A DEVENIT CELEBRĂ ÎN ÎNTREAGA EUROPĂ)

În vizită la „Atelierul Fanteziei”

Mărțișoarele vor fi mai întâi expuse, abia apoi oferite celor dragi

Activitatea în fabrica de mărțișoare este supravegheată de învățătoarea Georgica Ezeanu, transformată într-un fel de inginer-șef responsabil cu pregătirea în cele mai mici detalii a simbolurilor primăverii. Ea oferă fiecăruia dintre meșterii din subordine materialele de lucru necesare: bucăți de carton colorat, lipici, foarfece, ațe, bile de lemn și imagini pentru decupaj. (VEZI ȘI: SE ÎNTÂMPLĂ ÎNTR-UN LABORATOR DIN SLATINA. MATERNITATEA DE ROBOŢI)

Secția pe care o conduce poartă numele de „Atelierul Fanteziei” și-și are sediul la demisolul Palatului Copiilor din oraș. De peste trei decenii, an de an, Georgica Ezeanu are grijă ca mărțișoarele meșterite de copii să fie făcute cum trebui. De muncă este destul, dar când vedere realizările copiilor aproape că uită mereu de timpul petrecut în atelier.  „Îmi place tare mult să lucrez cu copiii. Aici în Atelierul Fanteziei nu facem doar mărțișoare. Este un loc în care evadăm și dăm frâu liber imaginației pe care o avem. Iar copiii sunt plini de imaginație și sunt foarte încântați atunci când vin aici. Sunt foarte receptivi, iar lucrările lor sunt executate corect și cu suflet” spune învățătoarea Georgica Ezeanu, pentru CANCAN.RO, SITE-UL NR. 1 DIN ROMÂNIA.

Anul acesta, înainte de a fi oferite celor dragi, mărțișoarele din „Atelierul Fanteziei” vor fi expuse în cadrul unei expoziții tematice la Muzeul de Istorie din Slobozia. De altfel, atelierul oferă multora dintre copii șansa de a se afirma pe plan național și internațional la concursurile de tradiții și meșteșuguri. (CITEȘTE AICI: POVEŞTI DE SUCCES DIN VASLUI. DOUĂ TINERE CU DOCTORAT, FINALISTE LA PREMIILE „EXCELENŢĂ ACADEMICĂ ÎN STRĂINĂTATE”)