Home » Galerie foto » Povestea cutremurătoare a unui bogătaş din Lugoj. L-a visat pe Arsenie Boca, şi-a donat întreaga avere şi…

Povestea cutremurătoare a unui bogătaş din Lugoj. L-a visat pe Arsenie Boca, şi-a donat întreaga avere şi…

De: Cancan 28/09/2017 | 00:00
Povestea cutremurătoare a unui bogătaş din Lugoj. L-a visat pe Arsenie Boca, şi-a donat întreaga avere şi…
Aurel Filip a ajuns să trăiască într-un şopron după ce a donat o mănăstire Bisericii

La începutul anilor ’90, un bărbat din Lugoj a vândut tot ce avea pentru a construi o mănăstire, după ce l-a visat pe Arsenie Boca. Aurel Filip, de meserie bucătar, a renunţat la două case, peste 100 de galbeni, bijuterii şi zeci de animale pentru a strânge banii necesari ridicării unei mănăstiri în satul Ierşnic, unde a copilărit până la vârsta de 11 ani. S-a apucat efectiv de construit prin anul 1996 şi în aproape 10 ani a reuşit să ridice lăcaşul de cult “la roşu”, urmând să fie tencuit şi pictat. Povestea nu avea să fie, însă, cu final fericit...  (VEZI ŞI: În urmă cu 32 de ani, l-a declarat mort la naştere, iar azi... E uluitor ce s-a întâmplat cu un copil abandonat de mamă în maternitate)

Gestul lui a fost relatat de presa vremii, iar oamenii din sat îl vedeau ca pe un sfânt. Numai că a terminat banii şi atunci a ajuns la concluzia că trebuie să să găsească o soluţie ca toată truda sa să nu fie în zadar. În cele din urmă, a donat clădirea Mitropoliei Banatului, singura condiţie pusă fiind aceea ca să locuiască toată viaţa pe lângă lăcaşul de cult pe care l-a ridicat.

„Nu au respectat singura mea dorinţă”

Nu a făcut un act în care să cuprindă această clauză, pentru că i-a fost de ajuns cuvântul mai-marilor bisericii bănăţene. Numai că, după câţiva ani, prin 2013, Aurel Filip a fost gonit şi, astăzi, a ajuns să trăiască într-o baracă, la marginea satului Sinersig. “Nu au respectat singura mea dorinţă, să mă lase să trăiesc acolo până la moarte. Acum stau într-un şopron, la Sinersig, ca vai de mine”, spune Aurel, în exclusivitate pentru CANCAN.RO, SITE-UL NR. 1 DIN ROMÂNIA.

Nu îi pare rău nici astăzi că a renunţat la tot ce a avut pentru a ctitori o mănăstire, regretă însă că nu şi-a văzut visul împlinit. “Eu m-am înţeles cu ei să facă mănăstire acolo, acum l-au declarat schit. Au adus acolo o călugăriţă, care m-a scos afară. Şi câte necazuri mi-a făcut! A chemat de două ori ambulanţa să mă ducă, să mă interneze la nebuni, a chemat poliţia. De fiecare dată oamenii au înţeles, ba i-au şi spus că eu sunt un om normal şi că ea nu urmăreşte decât să scape de mine. La Mitropolie am făcut o scrisoare, dar nimeni nu mă mai bagă în seamă. Mănăstirea trebuia terminată, aşa cum s-au angajat când le-am predat-o, dar nu au făcut nimic la ea. Au lăsat-o să se degradeze”, spune cu amărăciune Aurel.

Vorbeşte urât de călugăriţa care l-a scos de la mănăstirea pe care a ctitorit-o şi spune că, de când a ajuns acolo, e pusă doar pe căptuială. “Aia nu e călugăriţă, au adus-o de pe centură. Nu face decât să vândă tot ce e acolo. I-a luat apartament la copil, din ce a vândut de acolo”, declară Aurel Filip, care spune că nu mai are ce face. A ajuns la 64 de ani şi tot ce îşi doreşte e să se întoarcă la Ierşnic şi să îşi mai trăiască anii care i-au rămas din viaţă, însă spune că nu e este lăsat.

Mitropolia promite că-l va ajuta pe Aurel Filip

Când întrebăm la Mitropolie despre acest subiect suntem pasaţi dintr-o parte în alta. În cele din urmă, ajungem la părintele Ionel Popescu, vicarul administrativ. La prima încercare, evită elegant subiectul: “Îmi pare rău acum trebuie să plec la o conferinţă nu pot să vă spun nimic”. Îl sunăm, din nou, peste câteva zile, când încearcă din nou să ne evite. “Sunt în maşină acum”. După insistenţele noastre, acceptă să ne spună cum stă treaba cu mănăstirea lui Filip.

“Nu l-a scos nimeni afară. Exclus aşa ceva. Acolo nu sunt condiţii de locuit, nu putea trăi sub nicio formă acolo, iar biserica pe care el a ridicat-o, în timp s-a degradat şi sunt necesare investiţii foarte serioase pentru a putea fi dată cultului, pentru a se putea sluji. Noi avem acolo o călugăriţă, dar se află doar în faza de a amenaja o locuinţă pentru obştea care va fi acolo şi deocamdată se ocupă de strângere de fonduri, pentru a putea începe o lucrare serioasă de amenajare. Dânsul poate să meargă oricând acolo, nu-l va scoate nimeni niciodată şi îi vom recunoaşte permanent rolul său de ctitor. Din păcate, dânsul încă de la început nu a fost de acord ca noi să avem o obşte monahală acolo, exprimând întotdeauna ca el să conducă mănăstirea, ori, după cum ştiţi, orice mănăstire se conduce după alte reguli. Nu poate un mirean să conducă o mănăstire. Cam aceasta ar fi foarte pe scurt situaţia”, a spus Ionel Popescu, pentru CANCAN.RO, SITE-UL NR. 1 DIN ROMÂNIA

Susţine că Mitropolia este oricând deschisă să-l ajute pe Aurel Filip să locuiască în condiţii decente. “Dumnealui să vină la noi, pentru că îl aşteptăm cu tot dragul şi tot ce depinde de noi, în cazul lui, noi vom face”, a mai adăugat vicarul Popescu. 

Cum s-a transformat mănăstirea în schit

De altfel, pe site-ul Mitropoliei Banatului, schitul de maici Ierşnic, cu hramul Sfânta Treime – A doua zi de Rusalii, este trecut ca fiind „în organizare”.

„Este ctitoria credinciosului Aurel Filip din localitatea Ierşnic, care, influenţat de personalitatea Părintelui Arsenie Boca, a dorit să înalţe o mănăstire”, arată reprezentanţii Mitropoliei.

Ei confirmă că anul 1996 a reprezentat începutul de drum în edificarea aşezământului monahal, care, iniţial, ar fi trebuit să fie o mănăstire de călugări.

„Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, în şedinţa de lucru din 13–14 februarie 1996, luând în examinare adresa Arhiepiscopiei Timişoarei nr. 2229-C/1995 cu recomandarea înfiinţării unei mănăstiri pentru călugări, în apropierea localităţii Ierşnic-Cladova, judeţul Timiş; din documentaţie rezultând că mănăstirea ar urma să fie construită din iniţiativa credinciosului Aurel Filip din Lugoj, care deţine două hectare de teren, materiale de construcţie, beneficiind şi de sprijinul credincioşilor…; în temeiul prevederilor art. 8 din Regulamentul pentru organizarea vieţii monahale, conform căruia «înfiinţarea sau desfiinţarea unei mănăstiri se aprobă de către Sfântul Sinod la propunerea Chiriarhului locului»; la propunerea Comisiei pentru doctrină, viaţa religioasă şi pentru mănăstiri, Sfântul Sinod a hotărât: aprobă înfiinţarea unei mănăstiri în apropierea localităţii Ierşnic – Cladova, judeţul Timiş, cu destinaţia pentru călugări, urmând a se organiza şi funcţiona potrivit rânduielilor tradiţionale bisericeşti, subordonată canonic şi administrativ Arhiepiscopiei Timişoarei“, precizează reprezentanţii Bisericii.

Ulterior, în 2010, Sinodul Mitropolitan a decis ca lăcaşul, „până la dezvoltarea obştii monahale corespunzătoare pentru statutul de mănăstire, să se organizeze şi să funcţioneze ca schit de monahii, dependent mănăstirii Timişeni, urmând a se numi o egumenă care va organiza şi coordona activitatea duhovnicească şi gospodărească, atât pentru finalizarea lucrărilor de construcţie a bisericii şi a corpului de chilii, precum şi a întregii incinte”.

Cine deţine informaţii despre acest subiect este rugat să ne scrie la [email protected] sau pe Whatsapp la 0741 CANCAN (226.226)

DAN ANDREI

Parteneri
BOMBĂ! Vedeta prinsă pe un site de adulţi. Ce tarif avea. A fost imediat concediată
BOMBĂ! Vedeta prinsă pe un site de adulţi. Ce tarif avea. A fost imediat concediată
Andreea Marin, mamă pentru a doua oară? Dezvăluiri din intimitatea relației cu bărbatul alături de care s-ar putea căsători a patra oară:
Andreea Marin, mamă pentru a doua oară? Dezvăluiri din intimitatea relației cu bărbatul alături de...
BOMBĂ! Vica Blochina, intervenție ȘOC în divorțul Reghe – Anamaria Prodan: 'Se face cunoscută prin minciuni'
BOMBĂ! Vica Blochina, intervenție ȘOC în divorțul Reghe – Anamaria Prodan: 'Se face cunoscută prin...
FOTO. Inna, apariție controversată! Aproape goală, într-un costum de baie mult prea transparent
FOTO. Inna, apariție controversată! Aproape goală, într-un costum de baie mult prea transparent
A murit! Covidul nu iartă, anunţul trist a fost făcut de Spitalul Universitar
A murit! Covidul nu iartă, anunţul trist a fost făcut de Spitalul Universitar
Skoda elimină din gamă un model foarte apreciat de familiști. Fanii mărcii sunt revoltați
Skoda elimină din gamă un model foarte apreciat de familiști. Fanii mărcii sunt revoltați
Ficatul mărit nu doare, însă transmite câteva semne subtile. Nu ignora aceste simptome
Ficatul mărit nu doare, însă transmite câteva semne subtile. Nu ignora aceste simptome
10 fructe și legume pe care nu merită să le cumpărăm BIO. Recomandarea Mihaelei Bilic
10 fructe și legume pe care nu merită să le cumpărăm BIO. Recomandarea Mihaelei Bilic
Megașoc pentru Iohannis! Trecutul neștiut iese la suprafață. Ceva mai rău nu i se putea întâmpla
Megașoc pentru Iohannis! Trecutul neștiut iese la suprafață. Ceva mai rău nu i se putea...
Veste mare pentru Simona Halep! Se va întâmpla la începutul lui 2022, românca poate fi bucuroasă
Veste mare pentru Simona Halep! Se va întâmpla la începutul lui 2022, românca poate fi...
O echipă Observator s-a întors la secţia ATI de la Marius Nasta, la o săptămână după ce a filmat imagini de coşmar. Câţi pacienţi mai sunt în viaţă astăzi
O echipă Observator s-a întors la secţia ATI de la Marius Nasta, la o săptămână...
BANCUL ZILEI – Două blonde fac nudism. La un moment dat apare un taur…
BANCUL ZILEI – Două blonde fac nudism. La un moment dat apare un taur…
Motivul pentru care Jador nu a participat la botezul organizat pentru fiul lui Culiță Sterp: Nu e vorba de bani, ci de...
Motivul pentru care Jador nu a participat la botezul organizat pentru fiul lui Culiță Sterp:...
Doliu uriaș în POLITICA din România! A murit cel mai prezent politician din țară
Doliu uriaș în POLITICA din România! A murit cel mai prezent politician din țară
El va fi noul premier! Nicolae Ciucă e OUT? Cutremur total pe scena politică
El va fi noul premier! Nicolae Ciucă e OUT? Cutremur total pe scena politică
Pericol uriaș în pandemie! Numai o minte criminală putea face asta. ALERTĂ pe planetă
Pericol uriaș în pandemie! Numai o minte criminală putea face asta. ALERTĂ pe planetă
Anunț crucial despre Pfizer. S-a dat ordin! Toți cei sub 40 de ani trebuie să afle acum
Anunț crucial despre Pfizer. S-a dat ordin! Toți cei sub 40 de ani trebuie să...
Serena Williams în noua casă. Detaliul observat de internauții cu ochi de vultur, în birou
Serena Williams în noua casă. Detaliul observat de internauții cu ochi de vultur, în birou
ȘOC! Vestea INCREDIBILĂ pentru România din decembrie! Valeriu Gheorghiță a făcut anunțul!
ȘOC! Vestea INCREDIBILĂ pentru România din decembrie! Valeriu Gheorghiță a făcut anunțul!
Un altfel de anunţ pentru job. Un bărbat a postat pe TikTok cererea sa inedită. Video viral
Un altfel de anunţ pentru job. Un bărbat a postat pe TikTok cererea sa inedită....
Ilie Năstase atacă dur:
Ilie Năstase atacă dur: "Fraiero, tu nu ai realizat nimic...jegoasă ce eşti!"
Secretul din spatele succesului „Așii Amanetului”. Ce avere avea „Bătrânul” înainte să moară
Secretul din spatele succesului „Așii Amanetului”. Ce avere avea „Bătrânul” înainte să moară
„Nicu” și-a ucis cumnata însărcinată în nouă luni, apoi s-a înjunghiat în piept. „M-au chinuit. Mi-am pierdut...”
„Nicu” și-a ucis cumnata însărcinată în nouă luni, apoi s-a înjunghiat în piept. „M-au chinuit....
Frumoasa Cristina Ich, fotografie de suflet alături de Alex Pițurcă și de fiul lor.
Frumoasa Cristina Ich, fotografie de suflet alături de Alex Pițurcă și de fiul lor. "Realizezi...
Polițiștii Secției 10 au descins acasă la un băiat de 5 ani: Nu au greșit adresa! Cum a reacționat copilul
Polițiștii Secției 10 au descins acasă la un băiat de 5 ani: Nu au greșit...
Unde poți să mergi fără certificat verde? Raed Arafat a făcut anunțul: "E o decizie votată la nivelul CNSU "
Unde poți să mergi fără certificat verde? Raed Arafat a făcut anunțul: "E o decizie...
Loteria Vaccinării. Vezi AICI dacă te afli printre câştigătorii premiului de 100.000 de lei de la a patra extragere
Loteria Vaccinării. Vezi AICI dacă te afli printre câştigătorii premiului de 100.000 de lei de...
Cum se intră în magazinele Lidl, din 25 octombrie. Ce trebuie să ştie clienţii
Cum se intră în magazinele Lidl, din 25 octombrie. Ce trebuie să ştie clienţii
”Mai aveți copii, doamnă? Pe ăsta o să-l pierdeți”! Moarte tragică în familia Nicoletei Voica
”Mai aveți copii, doamnă? Pe ăsta o să-l pierdeți”! Moarte tragică în familia Nicoletei Voica
Dezvăluiri BOMBĂ! Cine este de fapt iubitul lui Denise Rifai
Dezvăluiri BOMBĂ! Cine este de fapt iubitul lui Denise Rifai
Când va veni valul 5 al pandemiei. Arafat a făcut anunțul!
Când va veni valul 5 al pandemiei. Arafat a făcut anunțul!