Povestea ciobanilor care și-au transformat stâna în popas turistic

De: Cancan
Publicat: 14/06/2019 | 22:51

Dacă vizitezi Transalpina în această vară nu ai cum să ratezi Stâna Ştefanu, unul dintre principalele locuri de atracție din zonă. Aici găseşti bucate tradiționale din carne sau lapte de oaie, dar şi un muzeu de ii, trei câini ciobănești și cojoace în care să-ți faci poze. Şi nu este tot, te poţi caza și peste noapte, gratis. CANCAN.RO, SITE-UL NR.1 DIN ROMÂNIA, are toate detaliile. (VEZI ȘI: PE VREMURI ERA UN BAR PE ACEL LOC… A CONSTRUIT O SALINĂ ÎN MIJLOCUL ORAŞULUI)

Stâna Ştefanu este situată la 18 kilometri de Rânca şi la 10 kilometri de Obârşia Lotrului. Familia Barbu deține această stână, care oferă bunătăţi turiştilor ce-i calcă pragul: o porţie generoasă de tocană, după cum o numeşte băciţa Mărioara, murături, smântână şi brânză de oaie.

În căutare de liniște

Stâna Ștefanu, de pe Transalpina, este un loc de popas căutat de turiști

Noul sezon a fost deschis la începutul lunii iunie. „Un nou sezon a început! Vă așteptăm cu drag, dar și cu preparate gustoase de la stână!”, este mesajul cu care proprietara stânei, Marioara Barbu îşi aşteaptă clienţii. (VEZI ŞI: Combină filosofia cu artele marţiale şi ”produce” campioni. L-am găsit pe… antrenorul de minţi!)

Cei care doresc se şi pot caza la stână, gratuit, dar condiţiile sunt cele specifice. Adică nu există reţea de alimentare cu energie electrică și nici confortul vreunei pensiuni. În schimb, turiştii se pot bucura de liniştea naturii. An de an, români cunoscuţi, din diferite domenii, de la actori celebri şi până la oameni de afaceri, poposesc la stână pentru a gusta din mâncarea pregătită în mod tradiţional.

Stâna a fost înregistrată la OSIM

Locul nu e ocolit nici de celebrități. Aici, Călin Geambașu, alături de „băciță”

„Anul ăsta îi aşteptăm cu surprize multe. O să le pregătesc celor care vin la Stâna Ştefanu celebra tocană de oaie sau de vită, brânza de la Stâna Ştefanu, bulz ciobănesc cu cârnaţi, tocană din carne de oaie şi de vită, iar telemeaua de oaie va fi nelipsită!”, a spus băciţa Mărioara Barbu.  (NU RATA: El este poliţistul care a refuzat FBI-ul ca să lucreze în România)

Stâna Ştefanu a fost înregistrată la Oficiul de Stat de Invenţii şi Mărci. Denumirea stânei este preluată de la muntele unde se află. „Am fost pe aici, în urmă cu câțiva ani si a fost SUPER!”, „Dor de pastramă”, sunt doar câteva din mesajele lăsate pe pagina de socializare de cei care au trecut prin zonă.

Cel mai înalt drum din România

Transalpina este drumul care face legătura între Transilvania şi Oltenia. Situată la peste 2.000 de metri altitudine, Transalpina este cel mai înalt drum din România care poate fi traversat cu maşina, având punctul cel mai înalt în Pasul Urdele (la 2.145 metri). Asfaltarea şi modernizarea acestei şosele au luat startul în 2009, pe o distanță de 148 kilometri, între Sebeş-judeţul Alba şi Bengeşti- Gorj.  (VEZI AICI: A moştenit de la bunica tainele gătitului… Ea este ”Doamna cu cămara”!)