Povestea singurului maestru de saună din România

De: Cancan
Publicat: 11/03/2018 | 23:46

A studiat dreptul și i se prevedea o carieră strălucită în domeniu, mai ales că tatăl său intrase deja în această lume, dar Sebastian Borleștean este încă un exemplu de român care nu se lasă condus de preconcepțiile lumii și nu stă încastrat în standarde. Așa că a renunțat la ținuta elegantă de jurist pentru… un prosop de baie. (VEZI ȘI: POVESTEA MIRACOLULUI IROSIT DE LA BABA NOVAC)

Consideră că orice i se întâmplă unui om în viață este un concurs de împrejurări și pe un astfel de concurs își clădește și el noua viață, cea de maestru de saună.

„Prima saună am făcut-o încă de când eram copil, dar atunci nu realizam eu ce înseamnă asta, ce beneficii are și ce potențial va avea este 20 de ani. Eram sportiv, în timpul școlii, și, cu ocazia cantonamentelor, am descoperit ce e sauna, în stațiuni. Ne trimitea antrenorul în saună și apoi afară în zăpadă să ne călim”, povestește Sebastian Borleştean, pentru CANCAN.RO, SITE-UL NR. 1 DIN ROMÂNIA.

S-a îndrăgostit de saună după ce a făcut ședințe, zilnic, șase săptămâni

Contactul său cu sauna a continuat şi după această perioadă, sporadic, atunci când trecea graniţa în Ungaria cu diverse ocazii. Momentul care probabil a pecetluit dragostea lui pentru saună a fost o vacanţă în Germania, la un prieten, unde a putut descoperi sauna zi de zi, timp de şase săptămâni. (VEZI ȘI: POVESTEA DOAMNEI CU CĂMARA)

„M-a sunat, la un moment dat, un prieten, să mă invite să am grijă de casa şi câinele lui, din Germania, pentru şase săptămâni, cât timp face un concediu în Statele Unite. Mi-a zis atunci: «Haide, îţi umplu frigiderul, poţi folosi sauna, staţi aici la mine ca la voi acasă». L-am auzit zicând despre saună, dar nu putea fi elementul care să mă convingă instantaneu, că nu aveam prea multe cunoştinţe despre saună.

Dar am mers şi, cât am stat acolo, zi de zi, am făcut saună. Atât de mult mi-a plăcut, atât de bine m-am simţit, şi repet, fără să am cunoştinţe despre saună, şedinţe şi alte lucruri, încât la scurt timp după ce m-am întors acasă mi-am şi comandat o saună şi am instalat-o la o casă de vacanţă, unde mergeam frecvent cu tatăl meu”, mai povesteşte saunamasterul.

Întrebarea care i-a schimbat viața

Deși avea o saună în propria curte, nu asta l-a determinat să treacă de la postura de jurist la cea de maestru de saună. Privea sauna ca un moment de relaxare, de evadare din cotidian. Dar și bucurie de a sta cu tatăl său după câte o săptămână grea la birou, pentru a întări relația tată-fiu, după ce zile întregi au fost doar colegi de muncă. (CITEȘTE ȘI: A STUDIAT ÎN DANEMARCA, IAR ACUM A DESCHIS O AFACERE INEDITĂ ÎN ROMÂNIA)

Schimbarea bruscă din viața sa a fost atunci când, aflat în Ungaria cu soția în scopuri medicale, a descoperit ce înseamnă sauna la un alt nivel, respectiv cu un maestru de saună. Acesta a fost momentul să observe ce înseamnă o tehnică de ventilație din partea maestrului, aromaterapia în saună, iar curiozitatea l-a făcut să pună întrebarea care urma să îi schimbe viața: „Unde se fac cursuri pentru așa ceva?”

Sebastian Borleștean a lăsat costumul de jurist pentru prosopul de maestru de saună

A primit răspunsul, iar de acolo înainte nu l-a putut opri nimeni și nimic să se înscrie la cursuri și să le urmeze cu sfințenie. Iar pe cei dăruiți unui domeniu, viața îi răsplătește, așa cum a făcut cu Sebastian.

Ca saunamaster câștigă la fel de bine ca atunci când era jurist

„Îi cunoșteam pe acționarii de la Aqua Parcul din Satu Mare, ne erau clienți la cabinetul de avocatură al tatălui meu. S-a întâmplat ca, într-o zi, să fie acolo chiar când eu mă grăbeam să plec în Debrecen ca să ajung la curs, așa că m-am scuzat că trebuie să îi las acolo. Întrebările de curtoazie au dus la o discuție și la a le spune ce fac la Debrecen și au fost extrem de încântați să audă că studiez ca să fiu maestru de saună.

Când au auzit mi-au şi propus să mă duc la ei să fiu maestru în saunele lor. La o săptămână după ce ei au finalizat sauna mare, de 35 de locuri, am absolvit şi eu cursul. La scurt timp am renunţat la meseria de jurist, că oricum mi se părea un sistem bolnav şi urât şi am devenit saunamaster. Nu îmi pare rău deloc şi reuşesc din această meserie să pun pe masă familiei un venit la fel de bun ca din meseria de jurist”, afirmă saunamasterul Sebastian.

Se plimbă în șlapi şi în prosop în timpul programului şi lumea îl salută pe unde îl prinde cu „Bună ziua, maestru de saună”, iar la sfârşitul şedinţelor de saună este aplaudat de cei care îi sunt clienţi. Ceea ce face el în saună poate părea un ritual tribal pentru unii, dar tehnicile sale de ventilaţie au ca scop amplificarea beneficiilor saunei asupra organismului, respectiv detoxifierea, curăţarea muşchilor şi relaxarea psihologică.

Secretele saunei ca la carte

„Am aproximativ 120 de clienţi, care vin constant la şedinţele mele de saună. Nu e greşit să faci saună fără maestru şi să stai în saună, sunt aceleaşi beneficii, se elimină toxinele din organism, se curăţă muşchii, te relaxezi, dar la şedinţele cu sauna master, dacă respecţi şi câteva reguli elementare, beneficiile saune sunt amplificate cu 40-50%. Folosesc prosoape şi steaguri de saună, cu care realizez tehnicile de ventilaţie, combinate cu aromaterapie, care sunt principalul factor care sporește beneficiile saunei. O ședință de saună durează maximum 15 minute, iar acest lucru ține din rațiuni cu privire la sistemul circulator și dilatarea vaselor de sânge”, afirmă saunamasterul. (VEZI ȘI: E „DOCTOR” ÎN OPERAŢII ESTETICE DE PE VREMEA ROMEI ANTICE)

Pentru cei care doresc să ajungă ca el, un maestru în saună, secretele încăperii fierbinţi sunt multe, dar pentru cei care caută doar un mod de relaxare e nevoie doar de respectarea a câteva reguli simple. Cel mai important de ştiut, consideră Sebastian, este că sauna de una singură nu reprezintă aproape nimic în viaţa unui om, dar sauna ca parte a unui stil de viaţă sănătos, a sportului regulat şi a unei conduite sociale şi fizice, poate însemna 50% din succes.