Doar în România se poate întâmpla aşa ceva! Povestea miracolului irosit de la Baba Novac

Publicat: 18/01/2018 | 00:00

Într-o localitate din judeţul Satu Mare, apa termală curge pe şanţuri, iar în alte locuri din apropiere ea este blocată la câteva zeci de metri adâncime, în nişte puţuri forate şi lăsate cu capac de zeci de ani. La câţiva zeci de kilometri de locul acesta, un investitor din Sibiu a săpat la 2.000 de metri după apă termală, pe care vrea să o transforme în energie electrică, dar nu a dat de niciun izvor. CANCAN.RO, SITE-UL NR. 1 DIN ROMÂNIA, vă prezintă povestea miracolului irosit de la Baba Novac. (VEZI ŞI: E încă student, dar a pus pe picioare o afacere cu care nu dă greş. Povestea tânărului care face bani din... pomeni)

Baba Novac este şi pentru mulţi sătmăreni o localitate necunoscută, cu atât mai mult pentru alţi români, chiar investitori, care nu cunosc potenţialul zonei. Sub întreaga localitate, dar şi sub localităţile învecinate există un izvor de apă termală neexploatat, specific locurilor.

În alte localităţi, la distanţe nu mai mari de 35-40 de kilometri, apa termală a fost exploatată şi au apărut veritabile afaceri, precum ştrandurile de la Mihăieni, Acâş sau Tăşnad. Dar nu şi la Baba Novac, acolo unde apa termală curge pe şanţ şi stă la doar câţiva zeci de metri în subteran, blocată de un robinet. (CITEŞTE AICI: Le-a închis într-o seră şi le hrăneşte cu… Am pătruns în ”maternitatea” de plante carnivore!)

„Eu ştiu forajele astea aici de când aveam 10 ani, deci de aproape 50 de ani. Erau toţi aici şi nu le-a monetizat nimeni”, povesteşte Nicolae Belbe, locuitor din Baba Novac, pentru CANCAN.RO, SITE-UL NR. 1 DIN ROMÂNIA.

„Forajele astea s-au făcut prin anii ‘70 şi s-a pus robinet la ele. Acesta e lângă fostul CAP, la capătul fostei balte de pescuit, dar mai sunt şi altele pe hotare (n.r. – câmpuri), tot aşa, săpate şi pe urmă astupate. Sunt şi spre Ghirişa, dar nimeni, niciodată, nu a făcut nimic cu ele. Eu, acum vreo 8-9 ani, eram însărcinat să vin să verific nivelul apei. Forajul e făcut la 80 de metri, dar apa a urcat până pe la 58 de metri cel mai sus din ce ţin eu minte”, afirmă un alt locuitor in Baba Novac. (VEZI ŞI: Este angajată ca arhivar, dar… Povestea uluitoare a coafezei de la ”Românii au Talent”)

„Stăm pe o bogăţie e care nu interesează pe nimeni”

Bogăţia din pământ se scurge pe câmp
Bogăţia din pământ se scurge pe câmp

De existenţa puţurilor cu apă termală sunt tot mai puţini cei care ştiu, doar bătrânii din sat, care se duc, unul după celălalt, iar cunoştinţele lor mor odată cu ei. Oamenii şi-ar dori să se găsească cineva care să investească în zonă pentru a-i scoate şi pe ei din sărăcie şi pentru a nu irosi o astfel de valoare, lăsând-o să curgă pe şanţuri. (CITEŞTE AICI: Scriitorul are una dintre cele mai valoroase colecţii din România. Are 1.000 de maşinuţe într-un apartament de bloc din Lugoj!)

„Cumnatul meu şi-a făcut recent casă în sat şi geologul care a inspectat terenul afirmă că aici este apă destul de sus, pe care o poate scoate la 90 de grade afară. Puţul de la capătul fostei bălţi de pescuit, este unul care curge încontinuu de mai bine de 40 de ani. Când eram eu mai mic de acolo se alimenta balta. Noi aici pescuiam şi făceam baie”, mai spune Nicolae Belbe. (VEZI ŞI: Poveste de succes! A lucrat la cules în Spania, iar acum… Câştigă mii din euro din scaieţi!)

„Am vrea şi noi să vină cineva şi să investească în comună şi să exploateze aceste ape termale. Stăm pe o bogăţie de care nu interesează pe nimeni. Am avea şi noi cu ce să atragem lume aici în zonă, nu doar cu cetatea de la Ardud. Am văzut că în alte localităţi din judeţ vin investitori şi forează ca să producă energie electrică din apă termală”, adaugă Alexandru Petrovan, un alt cetăţean al localităţii Baba Novac. (NU RATA, AICI: Plătesc mii de euro ca să înveţe să zboare! A pilotat primul avion la 15 ani, iar azi…)

Nu toţi au norocul de la Baba Novac

Paradoxul este că, la aproximativ 30 de kilometri de Baba Novac, în localiattea Căuaş, un investitor din judeţul Sibiu a cumpărat teren şi a început să foreze după apă termală pentru a o transforma ulterior în energie electrică. Acesta a ajuns cu forajul la 2.000 de metri şi încă nu a găsit apă termală.

Cunosc aceste puţuri forate pe raza oraşului Ardud, pe lângă cele de la Baba Novac sunt şi altele de apă termală pe raza oraşului. Din păcate, nu există o soluţie administrativă pentru a exploata economic aceste puţuri de apă termală. Ele au fost forate prin anii ’70-’80 şi aparţin Institutului de Geologie din Baia Mare, care le-a forat. Nu am cunoştinţe ca cineva să se fi interesat de ele în ultima perioadă. Au existat cândva oameni din Germania interesaţi de o investiţie aici, dar nu s-a mai concretizat nimic”, afirmă şi Ovidiu Duma, primarul oraşului Ardud, de care ţine localitatea Baba Novac. (CITEŞTE ŞI: El este poliţistul care a refuzat FBI-ul pentru a lucra în România… Vânătorul de infractori)

ADRIAN LUCIAN

Citește și...