Programul ”Prima mașină”

Publicat: 26/04/2019 | 15:56
Programul ”Prima mașină”

Veste extraordinară pentru toți românii care doresc să își achiziționeze o mașină nouă. Executivul a aprobat modificările și completările aduse Programului de stimulare a cumpărării de autoturisme noi, aprobat prin Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 66/2014. Programul are ca obiectiv principal facilitarea accesului persoanelor fizice la achiziţia autoturismelor noi prin contractarea de credite garantate de stat.​

Guvernul continuă să stimuleze industria auto prin măsuri adaptate tendințelor pieței europene. Pe lângă beneficiile de mediu, s-au avut în vedere și efectele bune pentru industria auto și cea a componentelor auto, ambele având o pondere însemnată în economia națională. Premierul Viorica Dăncilă a declarat că programul ”Prima mașină” va fi mult mai dinamic și mai atractiv și are ca scop sprijinirea românilor care doresc să își cumpere o mașină nouă. (CITEȘTE ȘI: SPITALELE REGIONALE ÎNCEP SĂ SE CONTUREZE!)

„Guvernul continuă să stimuleze piaţa auto prin măsuri adaptate pieţei europene. Adoptăm astăzi un act normativ cu un important impact social, economic şi pentru protecţia mediului. Modificăm programul de stimulare a cumpărării de autoturisme noi, cunoscut cetăţenilor ca programul ‘Prima maşină’, astfel încât să devină mai dinamic şi mai atractiv. Vrem să sprijinim cât mai mulţi români care doresc să-şi cumpere o maşină nouă”, a precizat Viorica Dăncilă.

Viorica Dăncilă: ”Vrem să sprijinim cât mai mulţi români care doresc să-şi cumpere o maşină nouă”

Premierul a adăugat și că Guvernul, prin măsurile adoptate, va încuraja ”achiziţionarea de autoturisme nepoluante şi eficiente energetic”.

Concret, pe lângă facilităţile pe care le oferă, deja, acest program pentru cumpărarea autoturismelor clasice, cetăţenii vor beneficia de garanţii guvernamentale şi pentru împrumuturile contractate pentru achiziţionarea autoturismelor hibrid, electric-hibrid şi pur electric. În plus, persoanele fizice vor putea să-şi achiziţioneze un autoturism nou chiar dacă au mai deţinut anterior un astfel de autoturism. Pe lângă beneficiile de mediu, am avut în vedere şi efectele bune pentru industria auto şi cea a componentelor auto cu o pondere însemnată în economia naţională”, a mai afirmat premierul Dăncilă. (VEZI ȘIAICI: ÎN PRIMELE DOUĂ LUNI ALE ANULUI 2019, INVESTIŢIILE STRĂINE AU „EXPLODAT” ÎN ROMÂNIA)

Ce mașini pot fi cumpărate prin programul ”Prima mașină”

Pot fi cumpărate următoarele tipuri de autovehicule noi:

 – Clasice cu sistem de propulsie termic (cu motor de ardere internă).

 – Hybrid – cu cel puțin două convertoare de energie diferite și două sisteme de stocare de energie montate pe vehicul pentru a-i asigura propulsia, cu preț maxim de achiziție de 100.000 de lei, la care se adaugă TVA, pentru care trebuie asigurat un avans de minimum 25% din prețul de achiziție.

 –  Electric hybrid, care, pentru a-și asigura propulsia mecanică, preia energie din două surse de energie stocată, montate pe vehicul: un combustibil consumabil, respectiv un dispozitiv de stocare a energiei electrice (de exemplu: baterie, condensator, volant/generator etc.) care are o sursă de alimentare externă – Plug-in, cu preț de achiziție de maximum 150.000 lei, la care se adaugă TVA, pentru care trebuie să se asigure un avans de minimum 30% din prețul de achiziție.

 – Full electric – orice tip autoturism propulsat de un motor electric cu energie furnizată de baterii reîncărcabile, alimentate de o sursă externă de energie electrică, cu preț maximum de achiziție de 150.000 de lei, la care se adaugă TVA, pentru care trebuie să se asigure un avans de minimum 30% din prețul de achiziție. (CITEȘTE ȘI: URMĂRIM PROGRAMUL INTERNSHIP, EDIŢIA 2019)

Cei care vor dori să achiziționeze o mașină prin programul ”Prima mașină” trebuie să aibă în vedere și că „pentru autoturismele cu sistem de propulsie termic (cu motor cu ardere internă), preţul de achiziţie nu poate depăşi suma de 50.000 lei, la care se adaugă TVA, după caz. Pentru autoturismele cu sistem de propulsie hibrid preţul de achiziţie nu poate depăşi suma de 100.000 lei, la care se adaugă TVA, iar pentru autoturismele electric hibrid şi pur electric preţul de achiziţie nu poate depăşi suma de 150.000 lei, la care se adaugă TVA, după caz”.

De program pot beneficia persoanele fizice care achiziţionează un autoturism nou, nu înregistrează obligaţii de plată restante la bugetul general consolidat, nu înregistrează restanţe la plata altor credite bancare şi au vârsta de minim 18 ani.

Trebuie semnalat că noile modificări făcute de Executiv încurajează şi achiziţia maşinilor ecologice.

Persoanele fizice vor putea să-și achiziționeze un autoturism nou, chiar dacă au mai deținut anterior unul

De asemenea, trebuie reținut că persoanele fizice vor putea să-și achiziționeze un autoturism nou, chiar dacă au mai deținut anterior unul. Se elimină astfel obligativitatea declarației pe proprie răspundere a beneficiarului de a nu mai fi avut în proprietate un autoturism bun nou – condiție existentă în prezent în cadrul Programului Prima Mașină.

Totodată, actul normativ mai prevede acceptarea ecobonusurilor şi ecotichetelor acordate în cadrul programelor Rabla Clasic şi Rabla Plus pentru achitarea avansului minim obligatoriu. (VEZI ȘI AICI: NOILE PROIECTE REALIZATE PE FONDURI EUROPENE)

Grațiela Gavrilescu: ”Am emis ordinul de ministru prin care ITP-ul pentru o mașină care stă în curtea unui cetățean să fie scos”

Ministrul Mediului, Grațiela Gavrilescu, a anuntat ca inspecția tehnică periodică (ITP) – solicitată în Programul Rabla – va fi eliminată pentru „o mașina care stă în curtea unui cetățean”.

„Am hotărât, făcând o analiză clară, la rece, și am emis ordinul de ministru prin care ITP-ul pentru o mașină care stă în curtea unui cetățean să fie scos. Dacă eu am mașină în curte, nu o să mă mai duc să plătesc o taxa în plus, când pot să mă duc să o dau pentru a achiziționa o mașină nouă. (…) De săptămâna trecută, ordinul este deja postat pe site”, a declarat Grațiela Gavrilescu.

Grațiela Gavrilescu a precizat că această decizie a fost luată pentru a nu bloca un sistem care se derulează de foarte mult timp și care „funcționează foarte bine”.

„Interesul nostru este să le scoatem de peste tot, din parcări, din curțile oamenilor, nu avem nevoie să blocăm acest sistem care este derulat de foarte mult timp și care funcționează foarte bine și în sensul în care facem și eforturi financiare pentru că în fiecare an să reușim să dublăm numărul de prime de casare. Atunci ar fi fost așa, să zicem, un joc care nu ar fi fost corect”, a precizat Gavrilescu.

Grațiela Gavrilescu: ”Am emis ordinul de ministru prin care ITP-ul pentru o mașină care stă în curtea unui cetățean să fie scos”