Promisiunile neonorate ale omului de afaceri Sanjeev Gupta. De la marile speranțe la marile restanțe

Publicat: 12/11/2018 | 09:15
Promisiunile neonorate ale omului de afaceri Sanjeev Gupta

Grupul britanic Liberty, parte a Alianţei mondiale GFG, aparţinând omului de afaceri Sanjeev Gupta, a anunţat, pe 12 octombrie, un acord condiţionat pentru cumpărarea a patru combinate siderurgice din Europa, printre care şi SIDEX Galaţi. „Printr-o tranzacţie importantă care ar majora capacitatea de laminare totală a grupului Liberty la peste 15 milioane de tone pe an, Grupul a convenit achiziţionarea topitoriilor integrate principale ale ArcelorMittal de la Galaţi, România şi Ostrava din Republica Cehă, precum şi laminoarele de la Skopje din Macedonia şi Piombino din Italia”, au anunțat oficialii companiei.  

Omul de afaceri Sanjeev Gupta promite marea cu sarea și se declară ”entuziasmat” la revenirea în România. Mai mult, Gupta vorbește despre o investiție uriașă în combinatul de la malul Dunării – peste 300 de milioane de euro -, prezintă un proiect impresionant pe termen lung și, pentru a liniști ”spiritele” încinse, ”garantează” stabilitatea locurilor de muncă.  (VEZI AICI: FENTOSANII CHINEZI AU FĂCUT SENZAȚIE LA UNTOLD! NOTA DE PLATĂ A FOST GIGANTICĂ…)

Declarațiile omului de afaceri indian pot oferi, în teorie, un spectaculos scenariu de viitor, unul în care oamenii din Galați vor fi contemporani cu un combinat metalurgic de ultimă generație, o minune a tehnologiei care se va învârti după soare. Totuși, privind retrospectiv, te-ai putea întreba dacă un astfel de proiect va deveni, vreodată, realitate. De ce? Fiindcă Sanjeev Gupta nu este la prima promisiune de acest gen.   

Iar despre respectiva ”țeapă” povestesc cei care au așteptat, cu sufletul la gură, ca fosta turnătorie Turol Oltenița să se transforme, încă din anul 2007, în ”cel mai avansat combinat metalurgic din Europa”. 

Afacerea Gupta la malul Dunării. Peste 30 de hectare cumpărate la preț de nimic

În septembrie 2007, firma TransDanube Industries SRL – deținută de familia Gupta, prin offshore-ul cipriot Cobrom Investments ltd – cumpără de la Consiliul Local Oltenița 14 hectare de pământ pe malul Dunării, pe terenul fostei întreprinderi metalurgice Turol. După câțiva ani, firma a mai cumpărat un teren, ajungând să dețină peste 30 de hectare. (NU RATA: MILIONARUL CHINEZ, CARE A APĂRUT ALĂTURI DE BIANCA DRĂGUȘANU, FACE DEZVĂLUIRI)

Conform informațiilor furnizate de evz.ro, terenurile au fost cumpărate de omul de afaceri indian la un preț derizoriu. Și, pentru a justifica prețul mic al terenului, contractele de vânzare-cumpărare conțineau o clauză suspensivă. Transdanube era obligată ca, în termen de cinci ani, să realizeze o investiție importantă și să dea în folosință un ditamai combinatul metalurgic. Dacă investiția nu era realizată, Transdanube trebuia să restituie terenurile și banii primiți până atunci. Dar oamenii de afaceri ca Sanjeev Gupta au parte de protecție, nu neapărat divină.  

Clauza suspensivă este eliminată în 2010. Motivul? Transdanube susținea că încearcă să obțină un împrumut bancar de 100 de milioane de euro, sumă necesară pentru… demararea investiției. Bineînțeles. pentru a intra în posesia banilor, Transdanube trebuia să fie proprietarul terenului. Primăria aprobă suspect de repede, iar clauza suspensivă dispare. Transdanube devine proprietar pe teren și – foarte grav – nici nu mai are obligația de a realiza faimoasa investiție promisă cu surle și trâmbițe.

7 ani de ghinion pentru locuitorii din Oltenița. Sanjeev Gupta își mută promisiunile la Galați

Ca și cum nu ar fi fost de ajuns, Primăria Oltenița îi mai vinde omului de afaceri – în 2011 – încă un teren. Este vorba, de această dată, de 14 hectare, tot pe malul Dunării. Cu aceeași clauză suspensivă. Numai că, în anul 2014, dispare și aceasta ca prin magie. Astfel, timp de 7 ani, Transdanube nu a făcut altceva decât să dărâme vechile clădiri ale Turol și să ecologizeze terenul. A fost, totuși, o ”afacere de succes” pentru Transdanube. În acea perioadă, un hectar de teren în zonă se vindea cu sume cuprinse între 25.000 și 27.000 de euro, iar Transdanube ar fi plătit, conform unor surse din zonă, doar… 10% din prețul normal. 

Deși omul de afaceri Sanjeev Gupta promisese locuri de muncă și o resuscitare a fostei turnătorii Turol din Oltenița, nu s-a realizat, practic, nimic. Combinatul-minune nu s-a ridicat, locurile de muncă, firește, nu au apărut, oamenii au rămas cu buzele umflate.

Acum, Senjeev Gupta face aceleași promisiuni la Galați. La o întâlnire cu sindicatele de la complexul siderugic Arcelor Mital, Sanjeev Gupta a vorbit despre investiții de peste 300 de milioane de euro, creșterea capacițății de producție cu 50% și pornirea celui de-al treilea furnal.

Rămâne de văzut dacă ”Experimentul Oltenița” se va transforma, acum, în ”Experimentul Galați”. Având în vedere precedentul creat, Sanjeev Gupta poate juca, încă o dată, la cacealma.

Cine deţine informaţii despre acest subiect este rugat să ne scrie la pont@cancan.ro sau pe Whatsapp la 0741 CANCAN (226.226)