Una dintre cele mai amărâte comune din România va deveni un ”Rai”! Case reabilitate, burse pentru copii, locuri de muncă și…

De: Cancan
Publicat: 18/01/2019 | 22:35

Un număr de 30 de locuințe din comuna Argetoaia din județul Dolj, una dintre cele mai sărace din țară, vor fi reabilitate, la începutul primăverii, cu fonduri europene. Banii au fost accesați, în cadrul unui proiect, de fundația umanitară World Vision, iar fiecare dintre cele 30 de familii va primi 5.000 de lei pentru izolarea termică a caselor. În total, au fost întocmite 130 de dosare, însă numai 30 dintre acestea au primit finanțare. Proiectul în valoare de 16 milioane de lei este însă unul mult mai amplu, iar CANCAN.RO, SITE-UL NR. 1 DIN ROMÂNIA, vă prezintă toate detaliile.

În cadrul proiectului care va schimba fața localității doljene vor fi angajați o parte dintre localnici, va fi renovat și căminul cultural, iar copiii care provin din familii sărace vor primi o masă caldă. Localitatea Argetoaia este una dintre comunele cele mai sărace, iar rata șomajului este de peste 21 la sută. (CITEȘTE ȘI: POVESTEA PREOTULUI DORU NEMURITORU)

Proiectul vizează peste 500 de locuitori

Comuna din Dolj este ținta unui program anti-sărăcie în valoare de 16 milioane de lei

Peste 500 de locuitori din comuna Argetoaia, județul Dolj, vor beneficia de servicii integrate în domeniul educației, locuirii, formării profesionale și serviciilor sociale în cadrul unui proiect în valoare de peste 16 milioane de lei derulat de Fundația World Vision România cu sprijinul a șase parteneri.

Proiectul îşi propune dezvoltarea sustenabilă a uneia dintre cele mai sărace comune din România prin reducerea numărului de persoane aflate în risc de sărăcie şi excluziune socială. (VEZI AICI: CUM A AJUNS MATERNITATEA DIN ARAD SĂ FIE RENOVATĂ DE TEMPLIERI)

Cum li se va schimba viața

Activitățile proiectului au ca beneficiari 180 de copii, care vor primi sprijin pentru creşterea accesului şi participării la educaţie, și 375 de adulți, pentru care se va oferi suport pentru acces şi menţinere pe piaţa muncii, dar și măsuri de susţinere şi promovare a antreprenoriatului în comunitate.

Cele 555 de persoane din grupul-țintă al proiectului vor beneficia de intervenții pentru creşterea accesului la servicii medicale de calitate, dar și de îmbunătăţirea condiţiilor de locuit pentru persoanele cele mai vulnerabile – renovarea şi repararea locuinţelor degradate. (CITEȘTE ȘI: CE ASCUND TUNELURILE SECRETE DE SUB FOCŞANI)

“Casa cade pe noi…”

Un număr de 30 de case din Argetoaia, Dolj, vor fi reabilitate cu bani europeni

“Vor primi în jur de 5.000 de lei pentru izolarea termică a locuinţei. Vom selecta 30 din 130 de locuinţe afectate. Proprietarii nu îşi permit să le renoveze pentru că nu au venituri. Majoritatea sunt şomeri”, a declarat Dragoş Vânătoru, secretarul primăriei Argetoaia, pentru CANCAN.RO, SITE-UL NR. 1 DIN ROMÂNIA.

Oamenii sunt fericiţi şi recunosc că nu se aşteptau la aşa bucurie. “Eu trăiesc cu familia din ajutor social. Casa cade pe noi. Nu avem bani să renovăm casa”, spune Ionela Bungeac.

Burse pentru copii, locuri de muncă pentru adulți

„În vederea participării la atelierele de educaţie non-formală şi remedială, copiii înscriși în proiect vor primi o masă caldă pe zi şi kit-uri educaţionale constând în rucsac, caiete, penar dotat, trusă de matematică și alte instrumente de lucru.

Va exista un program de burse destinat elevilor, pentru încurajarea acestora să se înscrie în învăţământul secundar superior. (NU RATA, AICI: UN CONSULTANT FINANCIAR DĂ PONTURI. ÎI ÎNVAŢĂ PE ROMÂNI CUM SĂ FACĂ BANI)

De asemenea, va fi și un program de educaţie parentală prin care părinţii copiilor înscrişi la proiect si alţi beneficiari adulţi învaţă despre importanţa educaţiei, nutriţie şi sănătate. Proiectul mai cuprinde facilitarea accesului pe piaţa muncii pentru persoanele aparţinând categoriilor marginalizate, prin intermediul unui program integrat, cu măsuri active precum: consiliere, mediere, participarea la stagii de ucenicie, programe de formare profesională în vederea dezvoltării competenţelor antreprenoriale etc.

În plus, 45 de angajatori din zonă vor beneficia de subvenții pentru angajarea persoanelor vizate de proiectul FACTIS”, a mai declarat Dragoş Vânătoru, secretarul primăriei Argetoaia.

Printre beneficiarii proiectului de la Argetoaia se numără și 180 de copii

Cifrele arată sărăcia lucie

Toate aceste acţiuni vor fi implementate de echipe specializate şi se vor desfăşura atât în cadrul Centrului Comunitar de Asistenţă Integrată (CCAI) care va fi creat în Argetoaia, cât şi prin intermediul serviciilor mobile, pentru a ajunge la întreaga comunitate. (VEZI AICI: POVESTEA TULBURĂTOARE A BĂIEȚELULUI DE 4 ANI PE CARE L-A ”ÎNFIAT” UN TAXIMETRIST)

În prezent, cele 12 sate care fac parte din comuna Argetoaia înregistrează un nivel ridicat al vulnerabilităţilor socio-economice, conform unei cercetări realizate înainte de demararea proiectului. Amintim aici procentul însemnat de persoane inactive la nivelul fiecărui sat (în satul Novacu, procentul persoanelor de 16-64 de ani care nu sunt încadrate pe piaţa muncii şi nici nu se duc la şcoală este de 90%), accesul foarte redus la apă şi canalizare (în 10 din cele 12 sate nu există gospodării cu apă curentă în locuinţă din rețeaua publică) şi accesul dificil la serviciile de sănătate de calitate. (CITEȘTE ȘI: POVESTEA MINUNII DINTRE BLOCURI)