Revoluție în patria pepenilor. Oltenii s-au reprofilat! Au început să…

Publicat: 26/03/2019 | 23:22

În Dăbuleni-Dolj, la Stațiunea de Cercetare din localitate, cartoful dulce este o cultură care promite. A fost cea mai bună soluție pentru a pune în valoare terenurile nisipoase din sudul țării, iar pentru fermierii români aduce chiar câștiguri frumoase. În aceste zile, în patria pepenilor a început cultivarea cartofului dulce în solarii. CANCAN.RO, SITE-UL NR.1 DIN ROMÂNIA, are toate detaliile despre „revoluția” de la Dăbuleni. (CITEȘTE ȘI: LA 21 DE ANI, O OLTEANCĂ SCOATE BANI DIN… AGRICULTURĂ SUB ZĂPADĂ)

La Stațiunea de Cercetare din orașul Dăbuleni este forfotă mare în aceste zile. Cartoful dulce este cultivat în solarii pentru obținerea lăstarilor care vor fi plantați în câmp la începutul lunii mai.

Epopeea cartofului dulce de Dăbuleni a început acum șapte ani

Culturile de cartof dulce devin din ce în ce mai populare în patria pepenilor

Două solarii au fost plantate cu tuberculi de cartofi, specie nouă pentru România, dar foarte căutată în Asia. Cercetătorii de aici cunosc cel mai bine tehnologia cultivării cartofului şi lucrează la îmbunătăţirea ei din anul 2012, pentru ca fermierii interesaţi să aibă cele mai bune condiţii de plantare.  

Cartoful dulce nu este însă cultivat doar în solariile stațiunii, ci acum sunt și fermieri care au început, de anul trecut, să cultive pe suprafeţe mai mari, de un hectar, iar interesul este în creștere. (NU RATA:  A FĂCUT 1 MILION € DINTR-O AFACERE PORNITĂ ÎN GARAJ)

Se pot obține 100.000 de euro, doar de pe un hectar

Cartofii dulci se vând cu cel puțin 12 lei kilogramul

Agricultorii care doresc să aibă o cultură profitabilă pot apela la Staţiunea de Cercetare de la Dăbuleni.  (Net NELIMITAT la 5 euro) Cercetătorii de aici îi ajută cu seminţele, dar şi cu tehnologia de producere. (CITEȘTE AICI: POVESTEA PSIHOLOGULUI CARE CULTIVĂ… AFIN SIBERIAN!)

La un hectar cultivat cu cartof dulce, un fermier poate obţine între 20 şi 40 de tone. Iar preţul pe piaţă nu este deloc mic, cartoful dulce se vinde de la 12 lei pe kilogram. La un calcul simplu, se observă că se pot obține 100.000 de euro de pe un singur hectar. (CITEȘTE ȘI: A LUCRAT LA CULES ÎN SPANIA, IAR ACUM… CÂŞTIGĂ MII DIN EURO DIN SCAIEŢI!)

La ce sunt buni cartofii dulci

Prăjituri pe bază de cartof dulce, preparate chiar la Dăbuleni

Fermierii dornici să meargă pe acest drum trebuie să știe că își pot procura sămânța de la Institutul de la Dăbuleni, care îi ajută și cu sfaturi în ceea ce privește tehnologia.
Cartoful dulce este foarte apreciat în Asia, unde este folosit nu doar pentru consumul uman, ci și pentru procesare în industria băuturilor răcoritoare sau cea alimentară.  

Din cartofi dulci se pot face, de asemenea, tort, ruladă sau prăjitură cu multă cremă. Deserturile sunt pregătite chiar în inima Olteniei, de către specialiștii de la staţiunea de cercetare Dăbuleni, care încearcă astfel, o dată în plus, să îi convingă pe fermerii din zonă de calităţile nebănuite ale acestei legume.

La Dăbuleni sunt peste 1.700 de fermieri care cultivă pepeni

Orașul Dăbuleni este însă cunoscut în întreaga țară pentru pepenii verzi. Aici peste 1.700 de persoane cultivă pepenii care ajung în toate piețele din țară. (VEZI ȘI: FABRICA DE AGRICULTORI)