Acasă » Exclusiv » Povestea psihologului care cultivă… afin siberian!

Povestea psihologului care cultivă… afin siberian!

De: Cancan 11/05/2018 | 23:20
Povestea psihologului care cultivă… afin siberian!
Povestea psihologului care cultivă afin siberian

Daniel Moiș este exemplul de om care a încercat să ia mereu din viață ce este mai bun, astfel că nu s-a plafonat la prima sa specializare, ci a încercat diverse domenii.   Totuși, o vorbă românească spune că „Prima dragoste nu se uită niciodată”, așa că și Daniel, după ce a ajuns la stadiul de psiholog și antrenor de afaceri, și-a îndreptat din nou privirea spre primul domeniu pe care l-a studiat, pomicultura. CANCAN.RO, SITE-UL NR. 1 DIN ROMÂNIA, vă prezintă povestea lui mai puțin obșinuită. (VEZI ȘI: A LUCRAT LA CULES ÎN SPANIA, IAR ACUM… CÂŞTIGĂ MII DIN EURO DIN SCAIEŢI!)

Spre deosebire de alții, a avut curajul să iasă din standarde și să încerce noul, astfel că a pus pe plan secund livada și plantele clasice, precum căpșunii și a decis să testeze două specii noi de afini, foarte promițători.  

A început în joacă

Afinii lui Daniel Moiș au dat primele roade

Am o grădină, unde, până nu de mult, munceam foarte puțin, câteva ore pe săptămână, sau, uneori, o dată la două săptămâni. Era plină de iarbă și buruieni, dar, cu toate acestea, în sezonul de recoltare mă întorceam acasă cu câteva găleți de căpșuni, zmeură și alte fructe. Asta îmi dădea o bucurie, că reușeam să am ceva al meu, care știu cum a crescut și cum l-am obținut. De anul trecut am decis să trec de la sistemul «produc pentru mine» la «produc ceva mai mult», și am descoperit afinul de cultură. Ca și înainte, tot de relaxare mă duc și acum la grădină, pentru că munca pe care o fac e foarte solicitantă psihic, doar că acum merg ceva mai des, de trei-patru ori pe săptămână”, povesteşte psihologul. (CITEȘTE ȘI: POVESTEA SECRETĂ A CELUI MAI CIUDAT COPAC DIN ROMÂNIA)

Relaxarea, transformată în afacere

Relaxarea lui s-a transformat în pasiune şi pasiunea are veleităţi de a se transforma în afacere cât de curând, asta după ce Daniel Moiş a descoperit afinul siberian și afinul canadian. Deocamdată soiul canadian este destul de puţin cunoscut în România, unde se cultivă doar afin comun de cultură.

„Nu pot spune că am descoperit planta, sunt o mulțime de informații despre ea pe internet, trebuie doar să cauți și să își dorești să afli lucruri noi. Pe mine m-a impresionat afinul siberian, care are calități net superioare față de cel de cultură pe care îl știm noi și care este plantat la scară largă în România, așa că m-am decis să import și eu. Speciile acestea, de afin siberian și afin canadian sunt aclimatizate pentru Siberia şi Canada, florile rezistă la -4 grade, frunzele apar şi la -17 grade. O astfel de plantă rezistă la orice, chiar eu am testat-o dacă rezistă la căldură, am plantat-o în mijlocul verii, și nu doar că s-a prins, dar chiar a crescut. Mai greu decât să o cultivi și să ai grijă de ea, este să intri în posesia ei, pentru că așa e legislația. (AFLĂ DE AICI: CE ASCUND TUNELURILE SECRETE DE SUB FOCŞANI)

Planta se produce în eprubetă, este o multiplicare «in vitro», planta crescută astfel este fără viruşi, fără boli, spun ei. Mugurele se creşte în eprubetă până are 10 cm, se pune într-un ghiveci, iar mai apoi se trimite în Europa într-un şerveţel umed, fără pământ. Plantele ajung în Olanda şi eu am de ales să o cumpăr la 10 centimetri şi o ţin în ghiveci un an sau doi până ajunge la 30 centimetri şi o pot pune în câmp, sau să o iau direct mare, crescută de ei ”, mai afirmă psihologul pomicultor.

Afini pe câmp, afini în livadă, afini în ghiveci

Daniel Moiș cultivă sute de afini

Daniel Moiş are în prezent 400 de afini în câmp, 200 în livadă, printre pomi, şi încă 250 în ghiveci, el recomandând această formă de plantare pentru cei care nu dispun de un sol prea bun, fiind nevoie doar de un ghiveci de 60 de litri, în care pomul poate creşte toată viaţa.

„Planta are un randament extraordinar de bun, din câte am citit, putând să producă chiar și șase kilograme de fructe când ajunge la maturitate, adică pe la cinci ani. Bineînțeles că produce și mai repede fructe, ale mele sunt al doilea an și au deja fructe, dar nu așa multe ca o plantă matură”, mai povesteşte Daniel Moiş. (NU RATA, AICI: UN BĂIMĂREAN CÂŞTIGĂ BANI DIN „ÎMPACHETAT” FUM!)

Prima producție o păstrează doar pentru el

Daniel Moiș se alătură astfel celorlalți zeci de cultivatori de afine, care au o cerere extrem de mare pentru acest fruct, el mergând aproape integral la export. Deocamdată Daniel Moiș nu se gândește la desfacere, ci la beneficiile pe care plantele le au, fiind propriul cobai în efectele fructelor asupra organismului, servite în diferite forme și diferite doze.

Când le-am luat nu am avut ca principal lucru în cap să fac o afacere cu ele, ci să îmi ofer mie și familiei o sursă naturală de nutrienți, de vitamine de sănătate, inspirat fiind și de ceea ce se spune despre aceste fructe în diverse culturi, cum ar fi japonezii, care le spun fructe ale longevității. Marele avantaj al afinelor este că ele nu se strică, ci se stafidesc, deci nu există prea multă pierdere la ele. Deocamdată, prima producţie o voi păstra pentru mine, consumată proaspătă, congelată sau transformată în gem sau sirop”, spune psihologul.

Secretul afinelor: gunoi de porumbel și de… râmă

Daniel Moiş are deja discutate câteva posibile contracte pentru anii viitori, când producţia lui de afine se va cântări, probabil, în tone, având atât opţiunea exportului, cât şi pe cea a procesării sub formă de suc sau de gem, în fabricile din România. (CITEȘTE ȘI: A FĂCUT 1 MILION € DINTR-O AFACERE PORNITĂ ÎN GARAJ)

Psihologul cultivator mai are încăpățânarea de a-și trata plantele doar cu soluții naturale preparate de el, fără compuși chimici artificiali care să ajute planta să crească sau să fie mai roditoare, pentru că de dăunători nu se vorbește în cazul ei. Soluțiile sale sunt secrete, Daniel Moiș afirmând doar că se folosește de elemente comune precum miere și drojdie sau de unele mai puțin formale, precum gunoiul de porumbel și cel de… râmă.

Urmărește Cancan.ro pe Google News
Parteneri
Prințesa Diana a explicat adevăratul MOTIV pentru care căsnicia sa cu Charles a eșuat. A făcut mărturisirea cu puțin timp înainte de a muri
Prințesa Diana a explicat adevăratul MOTIV pentru care căsnicia sa cu Charles a eșuat. A...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără decât fostul luptător și interlop
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
WOW! Nadia, Boris Becker, Ilie Năstase și Andreea Esca, dezlănțuiți într-un club din București! Cum au fost surprinși
WOW! Nadia, Boris Becker, Ilie Năstase și Andreea Esca, dezlănțuiți într-un club din București! Cum...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar cu amintirea
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Mihaela Bilic și-a construit o cabană în inima pădurii: „Până de Paște mă mut. N-am gaze, n-am curent, n-am apă, însă îmi place mult!”
Mihaela Bilic și-a construit o cabană în inima pădurii: „Până de Paște mă mut. N-am...
El i-a luat locul în clan lui Costel Condureanu! „Stăpânul Moldovei” va di înmormantat regește
El i-a luat locul în clan lui Costel Condureanu! „Stăpânul Moldovei” va di înmormantat regește
Românca al cărei nume este gravat pe mașinile Tesla se luptă acum cu Elon Musk. Bolnavă de cancer, își dorește doar scuze
Românca al cărei nume este gravat pe mașinile Tesla se luptă acum cu Elon Musk....
O studentă le-a spus prietenilor că era încântată de o primă întâlnire. A doua zi, un picior de-al ei a fost descoperit într-un parc
O studentă le-a spus prietenilor că era încântată de o primă întâlnire. A doua zi,...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
Costel Corduneanu va fi înmormântat într-un sicriu de lux! Prețul lui atinge sume de ordinul zecilor de mii de lei
Costel Corduneanu va fi înmormântat într-un sicriu de lux! Prețul lui atinge sume de ordinul...
Ultimul mesaj al Anei, gravida dispărută în drum spre casă: Eu...
Ultimul mesaj al Anei, gravida dispărută în drum spre casă: Eu...
Tavi Clonda s-a săturat de jignirile din mediul online! Artistul intenționează să îi blocheze pe toți cei care îi jignesc familia: „Totul are o limită în viața asta. M-am săturat!”
Tavi Clonda s-a săturat de jignirile din mediul online! Artistul intenționează să îi blocheze pe...
Tatăl lui Sebi, unul dintre tinerii uciși de Vlad Pascu, a ajuns la spital în timpul protestului din Piața Victoriei
Tatăl lui Sebi, unul dintre tinerii uciși de Vlad Pascu, a ajuns la spital în...
Cum s-a schimbat viața
Cum s-a schimbat viața "europenilor" din Siliștea Gumești, după aderarea la UE: "Noi avem nici...
BANCUL ZILEI. La ușa lui Bulă sună un neamț.- Nu vă supărați, mă puteți găzdui și pe mine la noapte? Plătesc bine
BANCUL ZILEI. La ușa lui Bulă sună un neamț.- Nu vă supărați, mă puteți găzdui...
Funcția din WHATSAPP care schimbă totul. Toți utilizatorii trebuie să o folosească
Funcția din WHATSAPP care schimbă totul. Toți utilizatorii trebuie să o folosească
S-a aflat ADEVĂRUL: de ce NU se vrea UN LEAC pentru cancer?
S-a aflat ADEVĂRUL: de ce NU se vrea UN LEAC pentru cancer?
Abia acum s-a aflat! Cum a ajuns Cătălin Moroșanu să-i fie naș lui Jador: „Îi cunosc aproape toate iubitele, dar cu ea...”
Abia acum s-a aflat! Cum a ajuns Cătălin Moroșanu să-i fie naș lui Jador: „Îi...
Afacerea pe care o pot face toți românii care stau la curte. Produsul vândut de Vladimir s-a scumpit cu 45% în ultimii ani
Afacerea pe care o pot face toți românii care stau la curte. Produsul vândut de...
Ce au găsit doi români în coteţul găinilor într-o curte dintr-o comună din Mehedinţi. Șoc total, creatura avea doi metri
Ce au găsit doi români în coteţul găinilor într-o curte dintr-o comună din Mehedinţi. Șoc...
INTERZIS total pentru cei care stau la APARTAMENT. Regula obligatorie pentru ziua de 1 Mai
INTERZIS total pentru cei care stau la APARTAMENT. Regula obligatorie pentru ziua de 1 Mai
Ultima imagine cu Costel Corduneanu în viață! Cum arăta „Stăpânul Moldovei”, înainte de a muri. Boala îl schimbase radical, dar el tot își găsea puterea să zâmbească
Ultima imagine cu Costel Corduneanu în viață! Cum arăta „Stăpânul Moldovei”, înainte de a muri....
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
Dumitru Buzatu rămâne în arest la domiciliu
Dumitru Buzatu rămâne în arest la domiciliu
Marea împăcare pentru Simona Halep. Este anunțul anului după furtună
Marea împăcare pentru Simona Halep. Este anunțul anului după furtună
Capii lumii interlope, la priveghiul lui Costel Corduneanu. Hotelurile din Iași nu mai au camere
Capii lumii interlope, la priveghiul lui Costel Corduneanu. Hotelurile din Iași nu mai au camere
Câți bani vor primi de la Pro TV Bontea, Dumitrescu și Scărlătescu. Cei trei vor fi noii jurați ai MasterChef
Câți bani vor primi de la Pro TV Bontea, Dumitrescu și Scărlătescu. Cei trei vor...
Dezvăluiri rare despre fiica lui Costel Corduneanu. Ce a moştenit de la tatăl său
Dezvăluiri rare despre fiica lui Costel Corduneanu. Ce a moştenit de la tatăl său
A nins în România! Imagini cu florile de aprilie acoperite de stratul de omăt: „Iarna nu se lasă dusă din peisaj”
A nins în România! Imagini cu florile de aprilie acoperite de stratul de omăt: „Iarna...
De ce Denisa Tănase nu a devenit mamă până la 37 de ani:
De ce Denisa Tănase nu a devenit mamă până la 37 de ani: " Îmi...
Iulia Vântur și Salman Khan, în pericol. Faimosul actor a fost ținta unui atac armat. Cine a vrut să îl ucidă și care este motivul
Iulia Vântur și Salman Khan, în pericol. Faimosul actor a fost ținta unui atac armat....
Orașul mic din România care va avea străzi ca-n Tenerife. Autoritățile s-au apucat să planteze palmieri
Orașul mic din România care va avea străzi ca-n Tenerife. Autoritățile s-au apucat să planteze...
Singurele zodii care au succes în tot ceea ce fac în weekendul ce urmează. Veste bună pentru cinci nativi
Singurele zodii care au succes în tot ceea ce fac în weekendul ce urmează. Veste...