România, la un pas de epidemie de gripă? Ce spune Ministrul Sănătății despre impunerea unei stări de urgență în spitale

Publicat: 01/02/2024 | 14:16
România, la un pas de epidemie de gripă? Alexandru Rafila lămurește situația / Foto: Captură Video, Pixabay

Cazurile de gripă au crescut de la o zi la alta în țara noastră, iar medicii au atras atenția cu privire la o posibilă epidemie. Tot mai mulți români s-au îmbolnăvit și au avut nevoie de intervenția și ajutorul cadrelor medicale. Specialiștii sunt de părere că numărul îmbolnăvirilor din această săptămână a crescut față de săptămâna trecută. Totuși, pentru a fi declarată oficial o epidemie de gripă este nevoie de trei săptămâni consecutive în care numărul cazurilor să fie foarte mare. Ce spune Ministrul Sănătății despre situația în care se află țara noastră?

Apar tot mai multe cazuri de gripă de la o zi la alta. Ultimele două săptămâni au arătat un număr mare de români care au mers la spital, bolnavi, cu gripă. Cadrele medicale au tras un semnal de alarmă referitor la o posibilă epidemie de gripă. Pentru a face lumină în acest caz și a nu dezinforma populația, Ministrul Alexandru Rafila a venit cu explicații publice. Medicul a fost întrebat, joi, dacă există posibilitatea declarării epidemiei.

„Eu nu cred că cineva are ca și obiectiv declararea epidemiei de gripă”, susține Alexandru Rafila.

CITEȘTE ȘI: DANA ROBA S-A INFECTAT CU NOROVIRUS. MAKE-UP ARTISTA ABIA SE ȚINE PE PICIOARE: ”ÎȚI IA PUTERILE”

Când poate fi declarată epidemie de gripă

Cât despre cazurile de gripă din spitalele de la noi din țară, Alexandru Rafila a recunoscut că este vorba momentan de două săptămâni în care numărul îmbolnăvirilor a crescut. Chiar și așa, în prezent, România nu s-ar afla în pericolul unei epidemii. Abia după trei săptămâni consecutive în care numărul cazurilor să fie tot mai mare, se va putea considera o extindere a acestei boli contagioase. Până atunci, Ministrul Sănătății a venit cu precizări pentru a lămuri întreaga situație.

„Noi am avut două săptămâni de creștere consecutivă, peste o medie multianuală care reprezintă un grafic care este urmărit de specialiști din sănătate publică, în principiu când există trei săptămâni consecutive peste acest prag se declară, la fel ca și anul trecut, o stare de urgență epidemică care duce la un grad mai mare de pregătire a unităților sanitare și a autorităților de sănătate publică.

E foarte probabil, o să vedem cifrele care le vom primi în cursul zilei de astăzi, ca să existe o creștere ușoară față de săptămâna trecută și să fim într-o astfel de situație, dar nu presupune nimic în plus decât ceea ce v-am spus: o monitorizare atentă a capacității de internare în spitale, secții de terapie intensivă, un proces de consultare permanentă cu teritoriu”, a adăugat Alexandru Rafila.

CITEȘTE ȘI: GABRIELA CRISTEA A FOST INTERNATĂ DE URGENȚĂ! VEDETA A AJUNS ÎN TIMPUL NOPȚII LA SPITAL: „MĂ DUREA TOTUL”