Rusalii 2019. Programul mall-urilor în zilele libere

De: Cancan
Publicat: 14/06/2019 | 12:07
Programul mall-urilor în zilele libere

Sărbătoarea Sfântă a Rusaliilor este prăznuită anual la 50 de zile de la sărbătoarea Sfintelor Paști. Anul acesta vom sărbători Rusaliile pe 16 iunie. Astfel, românii vor avea liber pe 16 iunie, duminică, și pe 17 iunie, luni. (Citește și: Minivacanța de Rusalii. Evenimente în București și în țară)

Duminica Rusaliilor, când este prăznuită Pogorârea Duhului Sfânt, se face prilej pentru aducerea aminte de „limbile ca de foc” care s-au pogorât peste Apostoli. Aceste „limbi” sunt închipuite astăzi de frunzele de nuc sau de tei, care sunt aduse de credincioşi la biserică, spre a fi sfinţite. După slujbă, frunzele se iau acasă şi se aşează la icoane şi la uşi.

Ce program au mall-urile de Rusalii

Veste bună pentru mulți români: urmează un weekend prelungit. Dacă nu lucrați în perioada următoare și nici nu plecați la mare, la munte sau în străinătate, puteți da o fugă în mall-uri, care funcționează după orarul normal, chiar și în perioada următoare.

Băncile vor fi închise, luni, 17 iunie, cu excepția unor unităti din mall-uri și alte centre comerciale. (Citește și: Cum va fi vremea de Rusalii! Veşti bune din partea meteorologilor!)

Ce să faci de Rusalii pentru a avea noroc

De Rusalii se leagă mai multe superstiţii şi oamenii păstrează încă unele tradiţii: îşi împodobesc casele cu frunze sfinţite de tei sau de nuc, pentru a îndepărta duhurile rele, ung uşile cu usturoi, pentru a fi feriţi de ghinion tot anul şi dansează Jocul Căluşarilor, pentru a alunga spiritele Ielelor care vin să facă rău.

Ortodocşii sărbătoresc, duminică şi luni, Cincizecimea sau Pogorârea Sfântului Duh peste sfinţii apostoli, sărbătoare creştină care mai este cunoscută în popor ca Rusalii sau Duminica Mare.

Sărbătoarea Rusaliilor este una dintre cele mai vechi sărbători creştine, împreună cu cea a Paştilor, fiind prăznuită încă din vremea sfinţilor apostoli. (Citește și: Rusalii 2019. Pe ce data pică Rusaliile și câte zile libere vor avea românii)

Obiceiuri de Rusalii

Peste an, românii au nu mai puţin de 18 sărbători ale Moşilor, dar cea mai importantă e cea din ajunul Rusaliilor, când e obiceiul să se ţină şi târguri mari, unde oamenii găsesc cele necesare pomenilor, dar unde e şi prilej de veselie şi desfătare. În felul acesta vag încreştinat supravieţuieşte, cu siguranţă, un cult precreştin al strămoşilor, marcat de atitudinea specifică a geto-dacilor de a răspunde morţii cu râs şi bucurie. Cuvântul moş e, de altfel, de origine traco-dacică.

Se credea că sufletele morţilor/moşilor, după ce părăseau mormintele în Joia Mare, umblau printre cei vii, înapoindu-se la locul lor fie în ajunul Rusaliilor, fie la Rusitori. Pentru ca această reîntoarcere să se desfăşoare fără incidente, oamenii săvârşeau rituri de înduplecare şi de îmbunare a spiritelor morţilor: împodobeau gospodăriile şi mormintele cu ramuri de tei şi făceau pomeni fastuoase, practici ce s-au păstrat până astăzi în satele bucovinene.

Citește și: Asta e rugăciunea pe care trebuie s-o spui de Rusalii! Te va ajuta să-ți meargă perfect tot anul

Iată și celelalte Zile libere legale în 2019

– 15 august — Adormirea Maicii Domnului

– 30 noiembrie — Sfântul Andrei – sâmbătă

– 1 decembrie — Ziua Naţională a României – duminică

– 25- 26 decembrie – Crăciunul