Minivacanța de Rusalii. Evenimente în București și în țară

Publicat: 12/06/2019 | 16:14
Minivacanța de Rusalii. Evenimente în București și în țară

Sărbătoarea Sfântă a Rusaliilor este prăznuită anual la 50 de zile de la sărbătoarea Sfintelor Paști. Anul acesta vom sărbători Rusaliile pe 16 și 17 iunie. Astfel, românii vor avea liber pe 17 iunie, luni. Sărbatoarea de Rusalii este cunoscută și sub denumirea de Pogorârea Sfântului Duh și reprezintă o sărbatoare extrem de importantă pentru toți creștinii.

Conform scrierilor din Noul Testament, evenimentul bisericesc a avut loc în ziua rusaliilor evreiești, la 50 de zile de la Învierea Domnului nostru Iisus Hristos. De aceea, această sărbătoare creștină este cunoscută în rândul credincioșilor și sub numele de Cinzecime.

La început, în Vechiul Testament, Rusaliile erau o sărbătoare agricolă de bucurie a evreilor în care se ofereau roadele pământului. Apoi această devine o aniversare a Legământului ce fusese încheiat la 50 de zile după ieșirea din Egipt. (Citește și: Cum va fi vremea de Rusalii! Veşti bune din partea meteorologilor!)

Evenimente de Rusalii în București

Sărbătoarea Rusaliilor ne oferă anul acesta 3 zile de minivacanță în care mulți dintre noi vom fi tentați să plecăm într-o mică excursie de weekend. Dacă totuși ne hotărâm să rămânem în București vom avea nevoie de sugestii de activități.

* Festivalul Cireșelor!!! 13-17 iunie 2019, Parcul Național, Sector 2, București

*Târgul de Sânziene, parcul Kiseleff 15-16 iunie

Evenimente de Rusalii în țară

* Târgul Drăgaica, Buzău, are loc în perioada 10- 24 iunie

*Festivalul Internaţional de Folclor „Căluşul Românesc“, la Caracal: 14-16 iunie

*”Răsună munții sub Parâng la Crasna”: 15- 16 iunie

*Serbare câmpenească Pădurea de Argint, Văratec- 15 iunie

*Sărbătorea cireșelor, Coruia, Maramureș: 15-16 iunie

*Festivalul cireșelor, Urleta, Prahova: 15-16 iunie

*Târgul Rusaliilor, Deda, Mureș: 16 iunie

*Sărbătoarea Bizere, Alunis, județul Arad- 16 iunie

*Spectacolul „De Rusalii”, Târgoviște- 16-17 iunie

*Târgul de Sânziene al meșterilor populari, Suceava: 17- 24 iunie

Citește și: Asta e rugăciunea pe care trebuie s-o spui de Rusalii! Te va ajuta să-ți meargă perfect tot anul

Obiceiuri de Rusalii

Peste an, românii au nu mai puţin de 18 sărbători ale Moşilor, dar cea mai importantă e cea din ajunul Rusaliilor, când e obiceiul să se ţină şi târguri mari, unde oamenii găsesc cele necesare pomenilor, dar unde e şi prilej de veselie şi desfătare. În felul acesta vag încreştinat supravieţuieşte, cu siguranţă, un cult precreştin al strămoşilor, marcat de atitudinea specifică a geto-dacilor de a răspunde morţii cu râs şi bucurie. Cuvântul moş e, de altfel, de origine traco-dacică.

Se credea că sufletele morţilor/moşilor, după ce părăseau mormintele în Joia Mare, umblau printre cei vii, înapoindu-se la locul lor fie în ajunul Rusaliilor, fie la Rusitori. Pentru ca această reîntoarcere să se desfăşoare fără incidente, oamenii săvârşeau rituri de înduplecare şi de îmbunare a spiritelor morţilor: împodobeau gospodăriile şi mormintele cu ramuri de tei şi făceau pomeni fastuoase, practici ce s-au păstrat până astăzi în satele bucovinene.

Ce să faci de Rusalii pentru a avea noroc

De Rusalii se leagă mai multe superstiţii şi oamenii păstrează încă unele tradiţii: îşi împodobesc casele cu frunze sfinţite de tei sau de nuc, pentru a îndepărta duhurile rele, ung uşile cu usturoi, pentru a fi feriţi de ghinion tot anul şi dansează Jocul Căluşarilor, pentru a alunga spiritele Ielelor care vin să facă rău.

Ortodocşii sărbătoresc, duminică şi luni, Cincizecimea sau Pogorârea Sfântului Duh peste sfinţii apostoli, sărbătoare creştină care mai este cunoscută în popor ca Rusalii sau Duminica Mare.

Sărbătoarea Rusaliilor este una dintre cele mai vechi sărbători creştine, împreună cu cea a Paştilor, fiind prăznuită încă din vremea sfinţilor apostoli. (Citește și: Rusalii 2019. Pe ce data pică Rusaliile și câte zile libere vor avea românii)

Citește și...