Se întâmplă într-un laborator din Slatina. Maternitatea de roboţi

De: Cancan
Publicat: 13/01/2018 | 00:00

Echipa Robotica CNRG a trecut de preselecţie şi va participa la concursul First Tech Challenge din 23-25 martie 2018, la Sala Palatului din Bucureşti. La acest concurs se vor întrece 90 de echipe din toată ţara. Judeţul Olt are o singură echipă în concurs, Robotica CNRG, împărţită în două componente. Din cele două formaţii care participă la competiţii fac parte 20 de elevi. Unul dintre ei este Robert Vădăstreanu, de 15 ani. Din 2015, când a descoperit pasiunea pentru robotică a obţinut numeroase premii naţionale, dar şi internaţionale. „În primul an al nostru am obţinut locul al treilea. Nu aveam destulă experienţă anul următor al reuşit să obţinem locul 1 şi să mergem la olimpiadă internaţională, iar anul trecut am luat locul al doilea. Îmi place foarte mult ceea ce fac. Eu voi participa la cele două competiţii”, spune elevul de 15 ani. (CITEŞTE AICI: Au alungat-o din România şi… O naistă din Târgovişte a devenit celebră în întreaga Europă)

Toţi cei 20 de elevi care frecventează acest laborator de robotică sunt în clase cu specializarea informatică. Ei se pregătesc intens acum pentru primul concurs, din 17 martie.

Au inventat robotul care rezolvă singur cubul Rubik

De la dreapta la stânga: Profesorul Doru Anastasiu Popescu, Vlad Coneschi, Robert Vădăstreanu şi Gabriel Constantinescu

Următoarea competiţie va avea loc în 23 martie, când vor concura cu alte 80 de echipe din ţară.

„- Eu sunt pasionată de informatică şi robotica este o prelungire a informaticii.

– Cât de mult te pregăteşti pentru acest concurs?

– Păi acum, mai ales că a fost vacanţă şi am avut timp să punem accent pe partea asta de robotică. Nu ştiu să vă zic în ore, dar este un efort destul de mare, dar merită”, spune o altă elevă, Alexandra Dobrescu. (NU RATA, AICI: A descoperit o teorie abracadabrantă. El este Einstein din Vaslui!)

Vlad Coneschi, un alt elev pasionat de roboţi, a luat chiar şi o medalie de aur. Deţine un palmares incredibil de diplome şi medalii obţinute la concursurile de matematică şi informatică. Când nu se pregăteşte la matematică sau informatică, băiatul se ocupă de robotică; fără a fi ajutat de vreun profesor, a construit, împreună cu prietenii săi, o serie de roboţi din piese Lego, printre care un roboţel cu senzori care poate rezolva singur cubul Rubik, o mână robotică sau un dozator care furnizează un amestec de lapte şi cereale pentru micul dejun. (CITEŞTE AICI: A învăţat generaţii întregi să cânte la mandolină. ”Fabrica de trubaduri” de pe malul Dunării)

„Când reuşim să ne strângem ne place să ne întâlnim şi să lucrăm. Este frumos aşa şi mai ales în timpul liber şi ne place ce facem. Vreau pe viitor să continui cu această pasiune a mea”, spune Vlad.

Piesele roboţilor costă mii de euro

Roboţii creaţi de elevi participă la numeroase concursuri

Toţi cei 20 de elevi sunt coordonaţi de un profesor la fel de pasionat ca ei. „Sunt copiii cu rezultate deosebite anterior. Olimpici la diferite materii, în principal informatică, matematică. Pasiunea pentru robotică apare din dorinţa de de a aplica cunoştinţele teroretice pe care ei le dobândesc în timpul pregătirilor pe care le dobândesc pentru diverse concursuri de informatică, matematică”, declară Doru Anastasiu Popescu, profesorul elevilor, pentru CANCAN.RO, SITE-UL NR 1 DIN ROMÂNIA.

Piesele folosite de elevi au costat mai mult de 6.000 de euro, însă banii sunt obţinuţi doar din sponsorizări. „Nu avem bani şi ne descurcăm cu ce putem. Ne ajută sponsorii, foşti elevi, oameni de afaceri”, mai spune profesorul. (NU RATA, AICI: Un elev din Satu Mare are o pasiune ieşită din comun. La 14 ani, a construit un stadion din piese de lego!)

ELENA AILUŢOAEI