Se intră în Starea de Urgență? Ce spune Raed Arafat

Publicat: 26/07/2020 | 10:24

Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, a explicat cum se poate ajunge, din nou, în starea de urgență. “Criteriul ar fi atins între 1 și 3 august”, spune Arafat.

CITEȘTE ȘI: ANUNȚUL FĂCUT DE RAED ARAFAT! ÎNCEPÂND DE ASTĂZI, O LOCALITATE DIN ROMÂNIA INTRĂ ÎN CARANTINĂ PENTRU 14 ZILE

”Clar că situaţia nu este sub control”, a afirmat Arafat, precizând că avem lucruri de îmbunătăţit la efectuarea anchetelor epidemiologice. Iar despre colapsul sistemului sanitar a adăugat: ”fără nicio discuţie”, subliniind că e nevoie de reducerea numărului de cazuri de infectări cu noul coronavirus.

”Situaţia nu putem să spunem că este controlată, mai ales în unele zone ale României. Creşterea cazurilor şi creşterea semnificativă zilnică. Aceste creşteri arată că avem o creştere serioasă, din punct de vedere al răspândirii. Clar că avem o răspândire care, în acest moment, nu este nici în platou, nici în scădere. Deci, dacă este în continuă creştere, clar că situaţia nu este sub control”, a mai spus șeful DSU.

Pentru situația neplăcută, Starea de Urgență, Raed Arafat a dat răspunsul scurt și la obiect: „Criteriul enunțat exemplificativ pentru reintrarea în Stare de Urgență (10.000 de cazuri în 5 zile) ar fi îndeplinit între 1 și 3 august”.

Raed Arafat: ”Numărul personalului este insuficient”

Raed Arafat a continuat să vorbească despre situația din țară. ”Trebuie să vedem unde sunt locuri de îmbunătăţit. La anchetele epidemiologice, acest lucru a fost sesizat şi s-au dat dispoziţii clare pentru intensificarea lor. Bineînţeles, acest lucru înseamnă ca DSP-urile să ţină un număr de persoane suplimentare să lucreze cu ei pentru anchetele epidemiologice. Numărul personalului este insuficient. Să comparăm situaţia stării de urgenţă – când noi am avut personal detaşat, am avut medicii şcolari, am avut epidemiologi detaşaţi, am avut rezidenţii de epidemiologie. Acest personal, la un moment, a dispărut. În contextul în care creşte numărul cazurilor, clar că acum trebuie, din nou, întărit DSP-ul pe anchetele epidemiologice şi anchetele epidemiologice, în faza asta, încă sunt foarte importante. La un anumit moment s-ar putea să fie deja depăşită situaţia”, a spus Arafat.

”Asigurarea unui număr de personal care să ajute la anchetele epidemiologice, nu neapărat să ai medic. Ancheta epidemiologică, primul care o face poate să ia nişte date, după care alte persoane, instruite ce să întrebe, poate să ducă ancheta mai departe”, a mai precizat Arafat.

Colapsul sistemului medical din România? ”Dacă vreţi să vorbim de situaţii cum au fost în anumite zone din Italia, în Spania, dacă continuăm creşterile şi nu ne oprim din creştere şi nu avem un platou şi nu începem să scădem la un moment este posibil ca sistemul medical să ajungă la un stres maxim”, a spus Arafat.

Raed Arafat a mai spus că faţă de perioada de debut a pandemiei, acum avem toate stocurile necesare, dar tot se poate ajunge la saturaţia sistemului medical, postrivit news.ro.

”Dacă ajungem la o situaţie în care să avem nevoie de personal în plus, există mecanisme, Mecanismul protecţiei civile europene. Dar, în final, fără nicio discuţie, există riscul ca cel puţin în unele zone să avem o presiune pe sistem şi să trebuiască să mutăm bolnavul în alte zone în care sunt mai puţin afectate, cum au făcut francezii din zona Alsacia care, cu un tren TGV, au dus pacienţii grav de acolo la celălalt capăt al Franţei care era mai puţin afectat. Deci, este posibil acest lucru, există mecanisme de ajustare a unei situaţii”, a mai declarat şeful DSU.

”Noi ce încercăm să facem, este să nu ajungem acolo. Şi ca să nu ajungem acolo, sunt cele trei puncte pe care le-am zis, testările, anchetele şi carantinarea sau izolarea, dar mai ales este comportamnetul nostru. Toate au un rol şi comportamentul nostru are un rol major”, a încheiat Arafat.

Cristian Blanuta
Cristian Blănuță este redactor la CANCAN.RO, site care face parte din Grupul de Presă GÂNDUL. A început să lucreze în mass-media în anul 1996, la ziarul MONITORUL DE BACĂU. Au urmat ZIARUL DE BACĂU, PROSPORT (Ediția ... citește mai mult